poniedziałek, 11 stycznia 2016

Sernik chałwowy

Na ten przepis pewna osoba czekała prawie rok! Pani Małgosiu mam nadzieję, że chociaż mięło tyle czasu, z przepisu Pani jednak skorzysta :)

Sernik smakuje wspaniale, i zachwyci każdego, kto lubi chałwę. Co tu więcej pisać? Koniecznie musicie spróbować. Po prostu.

Przepis z blogu Zjem to!





Składniki (na formę o średnicy 24 cm)
na spód:
  • 60 g chałwy
  • 2 łyżki masła
  • 190 g czekoladowych ciasteczek maślanych
na masę serowo-chałwową (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej)
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 300 g chałwy
  • 100 ml mocnej kawy (zaparzone 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej)
ponadto:
  • 500 g twarogu z wiaderka
  • 500 g sera mascarpone
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
wierzch
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 śmietan-fixy
  • 1 łyżka cukru pudru
  • kakao do posypania

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Herbatniki i chałwę zmielić w blenderze, dodać ciepłe masło i wymieszać. Masą herbatnikową wyłożyć dno tortownicy, ugnieść i wstawić do lodówki.
Przygotować krem chałwowy:
kremówkę, kawę oraz pokruszoną chałwę umieścić w garnuszku i podgrzewać do momentu całkowitego rozpuszczenia chałwy. Odstawić do wystygnięcia.
Twaróg, mascarpone, mąkę i cukier miksować krótko, przez około 1 minutę. Następnie wbijać kolejno po jednym jajku, każde następne dodawać kiedy poprzednie dobrze się z masą połączy. miksować krótko, żeby jak najmniej napowietrzać masę serową.
Następnie do masy serowej wlać krem chałwowy. Zmiksować krótko, tylko do połączenia składników. Gotową masę wylać na przygotowany wcześniej spód herbatnikowy.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Piec przez 15 minut, a następnie zmniejszyć temp. do 140 st.C i piec kolejne 90 minut. Sernik może trochę urosnąć, ale powinien równomiernie opaść, do odpowiedniej wysokości.
Studzić powoli w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Na wystudzony sernik wyłożyć ubitą śmietanę, usztywnioną śmietan-fikxami. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem wierzch ciasta posypać ciemnym kakao.

1 komentarz:


  1. Gość: lena, *.dynamic.mm.pl
    2016/01/11 13:43:20
    Sernik idealny dla mnie:)
    luckatwarz
    2016/01/11 16:05:24
    Uwielbiam chałwę.
    Ten sernik stworzony na mój gust i smak.
    Dziękuję !!!!!!!!!!!!!!!!!!
    kabamaiga
    2016/01/11 19:50:36
    Edytko nawet nie wiesz jakbym go teraz zjadła.
    wedelka
    2016/01/11 22:23:58
    Świetny :)
    majanaboxing
    2016/01/12 22:29:09
    Mmm, wygląda obłędnie! Chętnie bym się posłodziła takim serniczkiem :)
    jolantaszyndlarewicz
    2016/01/13 12:49:31
    Edytko pięknie wygląda ten sernik ... ja ostatnio zaczynam odkrywać chałwę, w sensie jeszcze niedawno jej nie cierpiałam, a teraz zaczyna mi smakować:) Buziaki

    OdpowiedzUsuń