- 1 dojrzały banan
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 125 g cukru pudru (może być mniej)
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 100 g masła (w temperaturze pokojowej)
- szczypta soli
Banana obrać, pokroić w plasterki i rozgnieść widelcem. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać cukier i cukier waniliowy. Wsypać sól, dodać posiekane masło i rozgniecionego banana. Wyrobić ręcznym mikserem tak by masa była lekko grudkowata. Przełożyć ciasto na blat i zagnieść elastyczne, gładkie ciasto.
Z ciasta uformować wałki na grubość 1,5 -2 cm, lekko spłaszczyć i ciąć na trójkąty. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 15-20 minut.
Po upieczeniu wyjąć, pozostawić na 5 minut na blasze i przełożyć na kratkę do ostudzenia. Zimne posypać cukrem pudrem.
OdpowiedzUsuńGość: Cukry Proste, *.dynamic.chello.pl
2016/01/20 13:43:48
Bananowym wypiekom zawsze mówię tak;)
2. wedelka
2016/01/20 15:27:56
Świetne :) Koniecznie do wypróbowania :)
3. jolantaszyndlarewicz
2016/01/20 15:33:36
Edytko świetne te ciasteczka:) .... a co do bananów i szybkiego ich dojrzewania to polecam zaraz po przyniesieniu ich do domu owinąć końcówkę (miejsce, w którym schodzi się cała kiść bananów) owinąć folią streczową. Wydłuża to czas przydatności bananów. Sprawdziłam u siebie i to działa, a radę znalazłam na necie:)
4. mikimama
2016/01/20 17:41:28
Fajne ciasteczka i piękna zastawa!
5. majanaboxing
2016/01/22 14:28:05
Extra ciasteczka! muszę powiedzieć, że ciastek z bananami jeszcze nie jadłam .
6. Gość: URSA, *.ip.adsl.co.za
2016/02/13 16:20:39
....... a ja dzisiaj 13 lutego zrobiłam te ciasteczka....... w dwóch wersjach.......
.....jedna jak poleca przepis z kakao.....i są pyszne.......cięłam na trójkąty......
.....a druga wersja do bez kakao i wanilli.......ale dałam zapach "caramel" i 5 ml różowego koloru aby ciasto było różowe i nie robiłam z wałeczka, ale "wałkowałam" i wycinałam foremką serduszkową, by mieć serduszka na jutro, 14 lutego, na "walentynkowe" spotkanie klubu książki.......z ciastem pracuje się bardzo dobrze, choć lepiej podzielić na pół, resztę przez ten czas mieć w lodówce, i jak się uporamy z jedną połową, z której wyszło mi 24 serduszka, akurat na jedną blaszkę.....to po upieczeniu z drugiej części robimy drugie 24 takie same.....ja piekłam 15 minut i były ok..... obie wersje oprószyłam pudrem......zapach "caramel" i banan bardzo dobrze razem "grają"......
pzdr, Ursa, Kapsztad
Co mogę dać zamiast masła?? Jogurt naturalny??
OdpowiedzUsuńBardzo dobre ciepłe
OdpowiedzUsuń