poniedziałek, 18 stycznia 2016

Zupa soczewicowa z makaronem

Jeśli lubicie soczewicę, to taka zupa na pewno też Wam zasmakuje. Gęsta, sycąca, o ciekawym smaku. Dodatek chili powoduje, że jest także rozgrzewająca. Kubek takiej zupy dobrze rozgrzewa po powrocie z pracy czy szkoły.




Składniki:
  • 300 g czerwonej soczewicy
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka krojonych pomidorów
  • 200 g makaronu
  • 1 liść laurowy
  • szczypta chili
  • sól i pieprz

Soczewicę gotować do miękkości przez około 20 minut w lekko osolonej wodzie razem z obraną i pokrojoną w kostkę jedną cebulą, pokrojoną łodygą selera oraz liściem laurowym. Drugą cebulę razem z czosnkiem drobno posiekać i podsmażyć na łyżce oleju. Dodać pomidory razem z zalewą oraz chili i gotować około 10 minut. Dodać ugotowaną soczewicę, wlać około 4 szklanek wody, zagotować. Wsypać makaron, gotować przez kolejne 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.




1 komentarz:


  1. wedelka

    2016/01/18 09:58:28

    Zimą takie zupy są najlepsze :) Robiłam już z soczewicy kilka razy, ale nigdy z makaronem. Dodam następnym razem :)


    2. izaa_a

    2016/01/18 10:21:58

    fajna rozgrzewająca zupka


    3. jolantaszyndlarewicz

    2016/01/20 15:30:53

    Edytko bardzo apetyczna zupa:) .... i ten kubek - przywołuje bardzo miłe stołówkowe wspomnienia z czasów przedszkolnych i szkolnych:)


    4. 6niebo

    2016/01/30 10:54:10

    Bardzo lubię zupy, soczewicową również. Ale -podobnie jak moja poprzedniczka - w tym poście najbardziej zachwycam się kubkiem! Mieliśmy takie w domku, pamiętam, jak mama robiła w nim kakao...

    OdpowiedzUsuń