Jeśli lubicie soczewicę, to taka zupa na pewno też Wam zasmakuje. Gęsta, sycąca, o ciekawym smaku. Dodatek chili powoduje, że jest także rozgrzewająca. Kubek takiej zupy dobrze rozgrzewa po powrocie z pracy czy szkoły.
- 300 g czerwonej soczewicy
- 1 łodyga selera naciowego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- puszka krojonych pomidorów
- 200 g makaronu
- 1 liść laurowy
- szczypta chili
- sól i pieprz
Soczewicę gotować do miękkości przez około 20 minut w lekko osolonej wodzie razem z obraną i pokrojoną w kostkę jedną cebulą, pokrojoną łodygą selera oraz liściem laurowym. Drugą cebulę razem z czosnkiem drobno posiekać i podsmażyć na łyżce oleju. Dodać pomidory razem z zalewą oraz chili i gotować około 10 minut. Dodać ugotowaną soczewicę, wlać około 4 szklanek wody, zagotować. Wsypać makaron, gotować przez kolejne 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
OdpowiedzUsuńwedelka
2016/01/18 09:58:28
Zimą takie zupy są najlepsze :) Robiłam już z soczewicy kilka razy, ale nigdy z makaronem. Dodam następnym razem :)
2. izaa_a
2016/01/18 10:21:58
fajna rozgrzewająca zupka
3. jolantaszyndlarewicz
2016/01/20 15:30:53
Edytko bardzo apetyczna zupa:) .... i ten kubek - przywołuje bardzo miłe stołówkowe wspomnienia z czasów przedszkolnych i szkolnych:)
4. 6niebo
2016/01/30 10:54:10
Bardzo lubię zupy, soczewicową również. Ale -podobnie jak moja poprzedniczka - w tym poście najbardziej zachwycam się kubkiem! Mieliśmy takie w domku, pamiętam, jak mama robiła w nim kakao...