niedziela, 10 stycznia 2016

Granola dyniowa

Kolejny sposób na wykorzystanie dyniowego puree to przepyszna, chrupiąca granola w słonecznym, optymistycznym kolorze. Przepis wypatrzyłam u Karoliny, ale ja jednak tradycyjnie dodałam do granoli olej.






Składniki:
  • 450 g płatków owsianych
  • 200 g pestek dyni
  • 200 g ziaren słonecznika
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/8 łyżeczki mielonego ziela angielskiego lub goździków
  • 1/8 mielonej gałki muszkatołowej
  • 230 g puree z dyni
  • 100 g płynnego miodu
  • 1 łyżka oleju
Płatki owsiane wymieszać z nasionami i przyprawami. Przesypać na blachę w której granola będzie się piekła, dodać puree dyniowe, miód oraz olej i dokładnie wymieszać.
Blachę z granolą wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st.C i piec przez 40-50 minut. Podczas pieczenia kilka razy przemieszać.
Ostudzoną granolę przesypać do szczelnie zamykanego słoika.



1 komentarz:


  1. Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
    2016/01/10 18:40:41
    mialam dzisaij robić ale lenistweo mnie ogarnelo a twoja taka pyszna :)
    jolantaszyndlarewicz
    2016/01/11 13:04:08
    Oj dawno już nie robiłam granoli, aż wstyd ... ale czas to nadrobic:) .... dyniowa musi być pyszna:). Buziaków moc:)
    kabamaiga
    2016/01/11 19:51:41
    super, że smakowało. Aż sprawdziłam co to u mnie było z tym olejem :)
    Gość: Robert Tucker, 59.92.216.*
    2016/11/14 06:32:54
    Thank you so much for sharing the recipe here. i am sure that this gonna be so deliciouss. I will surely rey this.. Thanks a lot. keep sharing :)

    OdpowiedzUsuń