Kolejny sposób na wykorzystanie dyniowego puree to przepyszna, chrupiąca granola w słonecznym, optymistycznym kolorze. Przepis wypatrzyłam u Karoliny, ale ja jednak tradycyjnie dodałam do granoli olej.
Składniki:
- 450 g płatków owsianych
- 200 g pestek dyni
- 200 g ziaren słonecznika
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/8 łyżeczki mielonego ziela angielskiego lub goździków
- 1/8 mielonej gałki muszkatołowej
- 230 g puree z dyni
- 100 g płynnego miodu
- 1 łyżka oleju
Płatki owsiane wymieszać z nasionami i przyprawami. Przesypać na blachę w której granola będzie się piekła, dodać puree dyniowe, miód oraz olej i dokładnie wymieszać.
Blachę z granolą wstawić do piekarnika
nagrzanego do 170 st.C i piec przez 40-50 minut. Podczas pieczenia kilka
razy przemieszać.
OdpowiedzUsuńGość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
2016/01/10 18:40:41
mialam dzisaij robić ale lenistweo mnie ogarnelo a twoja taka pyszna :)
jolantaszyndlarewicz
2016/01/11 13:04:08
Oj dawno już nie robiłam granoli, aż wstyd ... ale czas to nadrobic:) .... dyniowa musi być pyszna:). Buziaków moc:)
kabamaiga
2016/01/11 19:51:41
super, że smakowało. Aż sprawdziłam co to u mnie było z tym olejem :)
Gość: Robert Tucker, 59.92.216.*
2016/11/14 06:32:54
Thank you so much for sharing the recipe here. i am sure that this gonna be so deliciouss. I will surely rey this.. Thanks a lot. keep sharing :)