Zwykle pierniki piecze się w formach
prostokątnych lub keksowych. Tym razem upiekłam piernik w okrągłej
formie do pieczenia babki. Kształt nietypowy jak na to ciasto, ale
tradycyjny smak piernika pozostał.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka cukru pudru
- 250 g miodu
- kieliszek rumu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 łyżeczka rodzynek
- 2 łyżki orzechów włoskich
Masło utrzeć z cukrem dodając miód i po jednym żółtku, a następnie po łyżce wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Na końcu wlać rum i jeszcze chwilę ucierać.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną
pianę. Dodać do masy i wymieszać łyżką, najlepiej drewnianą. Wsypać
skórkę pomarańczową, rodzynki oraz posiekane orzechy i wymieszać.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej i obsypanej mąką formy babkowej, wyrównać wierzch.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 50-50 minut.
OdpowiedzUsuńkabamaiga
2016/01/01 17:10:27
Widzę, że rozpoczynasz rok wpisem. No to oby tak dalej :)
jolantaszyndlarewicz
2016/01/02 13:09:17
Edytko rzeczywiście kształt nietypowy, ale przecież to o smak chodzi:). Wszystkiego najlepszego:)
Gość: URSA, *.ip.adsl.co.za
2016/01/02 19:34:25
....hm.... patrzę.... i myślę sobie.......spróbować wszak na odległość nie mogę........
...Edytko, miód i przyprawy korzenne zawsze sprawią, że ciasto będzie "pierne"...ha, ha ... nie ma, jak dla mnie, znaczenia jakiej formy się użyje, nawet w kształcie piramidy faraona piernik pozostanie piernikiem.........mnie "dziwi" raczej dość jasny kolor tego rumowego piernika.......haha...... przez co wizualnie raczej babkę przypomina........hihi.........ale wierzę na słowo, że jest to piernikowy piernik rumem trącony.......pozdrawiam serdecznie noworocznie, Ursa, Kapsztad