sobota, 5 lipca 2008

Ciasto porzeczkowe

Czerwone porzeczki (czarne zresztą też) zerwane prosto z krzaczka wcale mi nie smakują. W cieście to co innego :) Dlatego kiedy zobaczyłam ten przepis w gazecie od razu musiałam go sobie odpisać. To ciasto będzie mi się zawsze kojarzyć z naszym Bałtykiem, bo przywiozłam go właśnie z nad morza :) Nie pamiętam w jakiej gazecie go znalazłam.


Składniki:
na ciasto
- 3 żółtka
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 czubate łyżki masła
- 5 łyżek mleka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 dag czerwonych porzeczek
na bezę
- 3 białka
- szczypta soli
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 czubata szklanka cukru kryształu (25 dag)
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Stopniowo dosypywać obydwa rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dolać stopione i ostudzone masło. Na końcu dolać mleko i jeszcze raz zmiksować. Ciasto wyłożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy (ja nakładałam natłuszczonymi rękami, bo łyżką się nie dało). Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec 15 minut.
Schłodzone białka wymieszać z sokiem z cytryny i solą, ubić na sztywno. Nadal miksując, stopniowo wsypywać cukier. Gdy piana będzie gęsta i szklista wymieszać ją z umytymi i osuszonymi porzeczkami.
Ciasto wyjąć z piekarnika, rozsmarować na nim masę porzeczkową. Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok. 20 minut aż beza się zarumieni. U mnie trwało to dłuzej niż te 20 minut. 

 
Ciasto było przepyszne, następnym razem chyba dam mniej porzeczek, może wtedy ta górna warstwa będzie trochę wyższa.

1 komentarz:


  1. iis111
    2008/07/05 22:18:05
    uwielbiam ciasta z kwasnymi owocami. slodycz ciasta pasuje rewelacyjne do kwasnego smaku owocow.
    edysia79
    2008/07/05 22:34:14
    Iwonko jak Ty to robisz, że ostatnio przy każdym nowym wpisie Twój komentarz jest pierwszy? :) Ja kiedyś wcale nie lubiłam ciast z owocami, ale mi się odmieniło ;)
    iis111
    2008/07/05 23:34:27
    no jak to? to Ty nie wiesz jak ja to robie? abra cadabra czary mary:D
    kasiaaaa24
    2008/07/06 09:37:50
    Ja też za samymi porzeczkami nie przepadam, ale co innego w cieście, czy sok:) SUper to ostatnie zdjecie :)
    olcieek
    2008/07/06 12:04:22
    Wygląda cudownie !
    No i cieszę się, że nie jestem jedyną, która nie przepada za tymi owocami prosto z krzaka ;-)
    To ciasto na spodzie jest ucierane ale takie kruche mniej więcej wychodzi, tak ?
    usmiecham-sie
    2008/07/06 12:12:34
    cudne :)
    a to an wierzchu ciasta to jest taka chrupiaca skorupka?
    edysia79
    2008/07/06 21:33:01
    Iwonko - no chyba że tak :) Fajny sposób ;)

    Kasiu - dziękuję :)

    Olcieek - to ciasto właśnie takie jest - ucierane, a w smaku kruche, pyszne.

    Usmiecham sie - może wierzch wygląda na chrupiący, ale w rzeczywistości jest miękki. Może chrupiąca skorupka zrobiłaby się gdyby owoców było mniej..
    cuda.wianki
    2008/07/06 21:48:06
    schrupalabym oczami... to ciasto musi byc pyszne! szkoda, ze u mnie brak porzeczek...
    majanaboxing
    2008/07/07 09:28:01
    Przepiekne! Widze,ze porzeczki królują ! :) U mnie takze .
    atina_bc
    2008/07/07 11:04:30
    Wygląda cudownie i musi być pyszne. Ja bardzo lubię takie kwaskowe owoce w cieście. Ja z porzeczek czerwonych robiłam pleśniaka z przepisu Majanki - był wyśmienity!
    edysia79
    2008/07/07 13:29:43
    Cudawianko - szkoda że tylko oczami możesz schrupać..

    Majanko - porzeczki jeszcze trochę pokrólują, bo sporo ich jeszcze na krzaczkach zostało ;)

    Atino - oj, było pyszne, a jak teściowi smakowało! Ja też muszę upiec tego majankowego pleśniaka ;)
    abbra
    2008/07/08 21:23:31
    Chętnie zjadłabym kawałeczek ! Ślinka mi leci - bardzo lubię takie słodko-kwaskowe ciasta z bezą :)
    saurelin
    2008/10/12 18:12:26
    Zrobilam to ciasto, tylko w wersji ze sliwkami pokrojonymi w kostke, wyszlo tak oblednie dobre ze nie zdazylam zrobic zdjecia.
    edysia79
    2008/10/12 23:18:16
    Agato miałaś świetny pomysł z tymi śliwkami, ja bym na to nie wpadła ;)
    saurelin
    2008/10/13 09:18:32
    Po prosu u mnie nie ma szans na znalezienie porzeczek w rozsadnej cenie, a sliwki uwielbiam :)
    szkoda tylko ze zdjecia nie mialam okazji zrobic
    ale napewno powtorze :) moze z mieszanka owocow lesnych :)
    edysia79
    2008/10/13 23:40:13
    Agatko mi jakoś minęło lato i jesień i nie zdążyłam upiec żadnego ciasta ze śliwkami, chociaż lubię.
    Z owocami leśnymi też na pewno będzie smaczne
    Gość: aga, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2010/08/06 10:11:35
    Witam,
    A jakich rozmiarów jest blacha?
    edysia79
    2010/08/06 18:07:06
    Aga ciasto piekłam w formie o wymiarach 40x25 cm.
    Gość: aga, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2010/08/07 18:57:47
    Dziękuję za odp. Ciacho wyszło super:)
    Gość: daniela, 109.88.42.*
    2011/07/13 23:44:14
    och swietnie tez znalazlam w pewnej gazecie kilka lat temu, zrobilam, bylo pyszne, no i zgubilam ! a tu jest !
    Gość: ewelina, 84.114.58.*
    2012/07/16 21:22:25
    kurcze a ja zrobilam w okraglej blaszce, rozm ok 28 cm!!!! wlasnie sie piecze... i co teraz? mam piec dluzej? tak mi sie malo wydalo tego ciasta.... wy je rozwalkowalyscie?
    edysia79
    2012/07/16 21:42:10
    Ewelino myślę, że taki czas jaki jest podany w przepisie wystarczy, ja z reguły piekę wszystkie ciasta dłużej, bo mam stary piekarnik. Po prostu sprawdzam pod koniec pieczenia czy już jest gotowe, czy nie..
    Gość: matii33, *.adsl.inetia.pl
    2013/07/06 18:58:33
    ja właśnie piekę - ciasto tak wyrosło , że wychodzi z blachy
    Gość: anoano, *.centertel.pl
    2014/07/19 13:27:33
    mam blache 36.5x21 cm, jak dostosować ilość składników ? :( takie pyszne się wydaje
    edyta_rosner
    2014/07/23 12:08:06
    anoano piekłam w formie 40x25 cm, więc nie musisz zmieniać ilości składników.

    OdpowiedzUsuń