Czerwone
porzeczki (czarne zresztą też) zerwane prosto z krzaczka wcale mi nie
smakują. W cieście to co innego :) Dlatego kiedy zobaczyłam ten przepis w
gazecie od razu musiałam go sobie odpisać. To ciasto będzie mi się
zawsze kojarzyć z naszym Bałtykiem, bo przywiozłam go właśnie z nad
morza :) Nie pamiętam w jakiej gazecie go znalazłam.
Składniki:
na ciasto
- 3 żółtka
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 czubate łyżki masła
- 5 łyżek mleka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 dag czerwonych porzeczek
na bezę
- 3 białka
- szczypta soli
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 czubata szklanka cukru kryształu (25 dag)
Żółtka
utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Stopniowo dosypywać obydwa
rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dolać stopione i
ostudzone masło. Na końcu dolać mleko i jeszcze raz zmiksować. Ciasto
wyłożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy (ja nakładałam
natłuszczonymi rękami, bo łyżką się nie dało). Włożyć do piekarnika
nagrzanego do 180ºC i piec 15 minut.
Schłodzone
białka wymieszać z sokiem z cytryny i solą, ubić na sztywno. Nadal
miksując, stopniowo wsypywać cukier. Gdy piana będzie gęsta i szklista
wymieszać ją z umytymi i osuszonymi porzeczkami.
Ciasto
wyjąć z piekarnika, rozsmarować na nim masę porzeczkową. Ponownie
wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok. 20 minut aż beza się zarumieni.
U mnie trwało to dłuzej niż te 20 minut.
Ciasto było przepyszne, następnym razem chyba dam mniej porzeczek, może wtedy ta górna warstwa będzie trochę wyższa.
OdpowiedzUsuńiis111
2008/07/05 22:18:05
uwielbiam ciasta z kwasnymi owocami. slodycz ciasta pasuje rewelacyjne do kwasnego smaku owocow.
edysia79
2008/07/05 22:34:14
Iwonko jak Ty to robisz, że ostatnio przy każdym nowym wpisie Twój komentarz jest pierwszy? :) Ja kiedyś wcale nie lubiłam ciast z owocami, ale mi się odmieniło ;)
iis111
2008/07/05 23:34:27
no jak to? to Ty nie wiesz jak ja to robie? abra cadabra czary mary:D
kasiaaaa24
2008/07/06 09:37:50
Ja też za samymi porzeczkami nie przepadam, ale co innego w cieście, czy sok:) SUper to ostatnie zdjecie :)
olcieek
2008/07/06 12:04:22
Wygląda cudownie !
No i cieszę się, że nie jestem jedyną, która nie przepada za tymi owocami prosto z krzaka ;-)
To ciasto na spodzie jest ucierane ale takie kruche mniej więcej wychodzi, tak ?
usmiecham-sie
2008/07/06 12:12:34
cudne :)
a to an wierzchu ciasta to jest taka chrupiaca skorupka?
edysia79
2008/07/06 21:33:01
Iwonko - no chyba że tak :) Fajny sposób ;)
Kasiu - dziękuję :)
Olcieek - to ciasto właśnie takie jest - ucierane, a w smaku kruche, pyszne.
Usmiecham sie - może wierzch wygląda na chrupiący, ale w rzeczywistości jest miękki. Może chrupiąca skorupka zrobiłaby się gdyby owoców było mniej..
cuda.wianki
2008/07/06 21:48:06
schrupalabym oczami... to ciasto musi byc pyszne! szkoda, ze u mnie brak porzeczek...
majanaboxing
2008/07/07 09:28:01
Przepiekne! Widze,ze porzeczki królują ! :) U mnie takze .
atina_bc
2008/07/07 11:04:30
Wygląda cudownie i musi być pyszne. Ja bardzo lubię takie kwaskowe owoce w cieście. Ja z porzeczek czerwonych robiłam pleśniaka z przepisu Majanki - był wyśmienity!
edysia79
2008/07/07 13:29:43
Cudawianko - szkoda że tylko oczami możesz schrupać..
Majanko - porzeczki jeszcze trochę pokrólują, bo sporo ich jeszcze na krzaczkach zostało ;)
Atino - oj, było pyszne, a jak teściowi smakowało! Ja też muszę upiec tego majankowego pleśniaka ;)
abbra
2008/07/08 21:23:31
Chętnie zjadłabym kawałeczek ! Ślinka mi leci - bardzo lubię takie słodko-kwaskowe ciasta z bezą :)
saurelin
2008/10/12 18:12:26
Zrobilam to ciasto, tylko w wersji ze sliwkami pokrojonymi w kostke, wyszlo tak oblednie dobre ze nie zdazylam zrobic zdjecia.
edysia79
2008/10/12 23:18:16
Agato miałaś świetny pomysł z tymi śliwkami, ja bym na to nie wpadła ;)
saurelin
2008/10/13 09:18:32
Po prosu u mnie nie ma szans na znalezienie porzeczek w rozsadnej cenie, a sliwki uwielbiam :)
szkoda tylko ze zdjecia nie mialam okazji zrobic
ale napewno powtorze :) moze z mieszanka owocow lesnych :)
edysia79
2008/10/13 23:40:13
Agatko mi jakoś minęło lato i jesień i nie zdążyłam upiec żadnego ciasta ze śliwkami, chociaż lubię.
Z owocami leśnymi też na pewno będzie smaczne
Gość: aga, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/08/06 10:11:35
Witam,
A jakich rozmiarów jest blacha?
edysia79
2010/08/06 18:07:06
Aga ciasto piekłam w formie o wymiarach 40x25 cm.
Gość: aga, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/08/07 18:57:47
Dziękuję za odp. Ciacho wyszło super:)
Gość: daniela, 109.88.42.*
2011/07/13 23:44:14
och swietnie tez znalazlam w pewnej gazecie kilka lat temu, zrobilam, bylo pyszne, no i zgubilam ! a tu jest !
Gość: ewelina, 84.114.58.*
2012/07/16 21:22:25
kurcze a ja zrobilam w okraglej blaszce, rozm ok 28 cm!!!! wlasnie sie piecze... i co teraz? mam piec dluzej? tak mi sie malo wydalo tego ciasta.... wy je rozwalkowalyscie?
edysia79
2012/07/16 21:42:10
Ewelino myślę, że taki czas jaki jest podany w przepisie wystarczy, ja z reguły piekę wszystkie ciasta dłużej, bo mam stary piekarnik. Po prostu sprawdzam pod koniec pieczenia czy już jest gotowe, czy nie..
Gość: matii33, *.adsl.inetia.pl
2013/07/06 18:58:33
ja właśnie piekę - ciasto tak wyrosło , że wychodzi z blachy
Gość: anoano, *.centertel.pl
2014/07/19 13:27:33
mam blache 36.5x21 cm, jak dostosować ilość składników ? :( takie pyszne się wydaje
edyta_rosner
2014/07/23 12:08:06
anoano piekłam w formie 40x25 cm, więc nie musisz zmieniać ilości składników.