Przepis
znaleziony na forum Wielkie Żarcie, wpisała go tam Malena. Troszkę go
zmodyfikowałam - między innymi nie owijałam kotlecików boczkiem, a cały
zużyłam do sosu.
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa (u mnie karczek)
- 1 czerstwa bułka
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 łyżka musztardy (dałam 1,5)
- 150 g wędzonego boczku
- 200 g pieczarek
- 100 ml słodkiej śmietanki (u mnie 30%)
- 150 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól, pieprz
Mięso
wymieszać z namoczoną w wodzie i odciśniętą bułką, jajkiem, musztardą i
drobno posiekaną cebulą. Doprawić solą i pieprzem. Z masy uformować
niewielkie kulki, lekko je rozpłaszczać dłonią (u mnie medalionów wyszło
11). Smażyć na oleju na złoto z obu stron.
Boczek
pokroić w kostkę, pieczarki obrać, pokroić w półplasterki. Boczek
podsmażyć bez dodatku tłuszczu, kiedy lekko się zrumieni dodać pieczarki
i dusić na małym ogniu aż grzyby zmiękną. Podlać bulionem, zagotować.
Mąkę wymieszać z odrobiną zimnej wody, wlać do sosu, wymieszać, wlać
śmietankę, dokładnie wymieszać i zagotować jeszcze raz. Doprawić do
smaku solą i pieprzem.
Medaliony podawać z gotowanym ryżem, polane sosem pieczarkowym.
Właściwie można by ten sos podać tylko z ryżem, jako samodzielne danie, bo jest taki dobry ;)
OdpowiedzUsuńiis111
2008/07/25 10:38:52
Taki obiadek to by mi smakowal. Jest miesko, sa pieczarki, czego wiecej chciec?;)
edysia79
2008/07/25 21:30:53
Iwonko - nam niczego więcej nie trzeba było ;)
casiapaw
2008/07/28 14:07:59
Ale smaczny obiadek :) Aż chciałoby się wpaść na niego ;)
majanaboxing
2008/07/28 15:14:42
Mniam,az slinka leci... Pysznie wygląda :) Pozdrawiam.
kasiaaaa24
2008/07/28 15:28:00
Mięsko, mięsko, mięsko, uwielbiam mięsko. Z pewnością pyszny był ten obiadek :)
askher
2008/07/28 21:19:05
Zakładam swój własny blog kulinarny. Dodaje Twój blog do swoich ulubionych. Jesli miałabyś coś przeciwko prosze o komentarz. mój blog. to :
kuchniastudentki.blox.pl/html
shiherlis
2008/07/29 10:36:33
Po raz drugi tego dnia trafiam na sos pieczarkowy, chyba niedługo bede po prostu musial wykorzystac te przepisy :-)
edysia79
2008/07/31 23:15:49
Casiu - zapraszam ;)
Majanko i Kasiu - dziękuję :)
Askher - oczywiście nie mam nic przeciwko temu, jest mi bardzo miło że do mnie zaglądasz :)
Shiherlis - to musi być jakiś znak ;)
atina_bc
2008/08/07 18:58:56
O takie danie trafia idealnie w smaki moje i mojego Synka. Masz takie zachęcające zdjęcia, że nadrabiając zaległości na Twoim blogu po wakacjach już tak strasznie zgłodniałam, że chyba muszę iść coś zjeść:-)
edysia79
2008/08/07 23:56:02
Atinko - i co? Zjadłaś coś dobrego? Ty to dopiero robisz zachęcające zdjęcia..
atina_bc
2008/08/08 11:01:26
Dziękuję Edysiu:-) Tak zjadłam:-) Przywiozłam sobie z Grecji troszkę słodkości, po których pewnie będę musiała sobie zafundować duży wysiłek fizyczny albo małą dietkę;-)
edysia79
2008/08/08 12:22:16
Atinko zazdraszczam Ci tych grecki słodkości ;) W pozytywnym tego słowa znaczeniu oczywiście :D
grumko
2008/10/09 13:24:46
Sosik rzeczywiście prawie taki sam jak nasz do kopytek, więc na pewno dobry;-)
froginthefogg
2009/05/17 19:44:46
Edysiu, Twoje przepisy przypadły nam tak do gustu, że dzisiaj zrobiłam rano medaliony :)
I znów strzał w dziesiątkę.
Musztardowy posmak, a sos ... pychotka.
Jak biorę kartkę z Twoimi wydrukowanymi przepisami, to mąż w ciemno się cieszy ...
Tak się cieszę, że trafiłam na Twego bloga :)))
edysia79
2009/05/18 16:33:23
Froginthefogg ale się cieszę!
Bierz sobie nawet wszystkie przepisy ;)
Pozdrawiam serdecznie, Twojego męża też ;)
Gość: Mirabelka, *.internetdsl.tpnet.pl
2011/05/15 21:14:46
Ja również zrobiłam te medaliony :) oj, zacny był to obiad :)