piątek, 25 lipca 2008

Medaliony z mięsa mielonego w sosie pieczarkowym

Przepis znaleziony na forum Wielkie Żarcie, wpisała go tam Malena. Troszkę go zmodyfikowałam - między innymi nie owijałam kotlecików boczkiem, a cały zużyłam do sosu.
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa (u mnie karczek)
- 1 czerstwa bułka
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 łyżka musztardy (dałam 1,5)
- 150 g wędzonego boczku
- 200 g pieczarek
- 100 ml słodkiej śmietanki (u mnie 30%)
- 150 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól, pieprz
Mięso wymieszać z namoczoną w wodzie i odciśniętą bułką, jajkiem, musztardą i drobno posiekaną cebulą. Doprawić solą i pieprzem. Z masy uformować niewielkie kulki, lekko je rozpłaszczać dłonią (u mnie medalionów wyszło 11). Smażyć na oleju na złoto z obu stron.
Boczek pokroić w kostkę, pieczarki obrać, pokroić w półplasterki. Boczek podsmażyć bez dodatku tłuszczu, kiedy lekko się zrumieni dodać pieczarki i dusić na małym ogniu aż grzyby zmiękną. Podlać bulionem, zagotować. Mąkę wymieszać z odrobiną zimnej wody, wlać do sosu, wymieszać, wlać śmietankę, dokładnie wymieszać i zagotować jeszcze raz. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Medaliony podawać z gotowanym ryżem, polane sosem pieczarkowym.
Właściwie można by ten sos podać tylko z ryżem, jako samodzielne danie, bo jest taki dobry ;)

1 komentarz:


  1. iis111
    2008/07/25 10:38:52
    Taki obiadek to by mi smakowal. Jest miesko, sa pieczarki, czego wiecej chciec?;)
    edysia79
    2008/07/25 21:30:53
    Iwonko - nam niczego więcej nie trzeba było ;)
    casiapaw
    2008/07/28 14:07:59
    Ale smaczny obiadek :) Aż chciałoby się wpaść na niego ;)
    majanaboxing
    2008/07/28 15:14:42
    Mniam,az slinka leci... Pysznie wygląda :) Pozdrawiam.
    kasiaaaa24
    2008/07/28 15:28:00
    Mięsko, mięsko, mięsko, uwielbiam mięsko. Z pewnością pyszny był ten obiadek :)
    askher
    2008/07/28 21:19:05
    Zakładam swój własny blog kulinarny. Dodaje Twój blog do swoich ulubionych. Jesli miałabyś coś przeciwko prosze o komentarz. mój blog. to :

    kuchniastudentki.blox.pl/html
    shiherlis
    2008/07/29 10:36:33
    Po raz drugi tego dnia trafiam na sos pieczarkowy, chyba niedługo bede po prostu musial wykorzystac te przepisy :-)
    edysia79
    2008/07/31 23:15:49
    Casiu - zapraszam ;)

    Majanko i Kasiu - dziękuję :)

    Askher - oczywiście nie mam nic przeciwko temu, jest mi bardzo miło że do mnie zaglądasz :)

    Shiherlis - to musi być jakiś znak ;)
    atina_bc
    2008/08/07 18:58:56
    O takie danie trafia idealnie w smaki moje i mojego Synka. Masz takie zachęcające zdjęcia, że nadrabiając zaległości na Twoim blogu po wakacjach już tak strasznie zgłodniałam, że chyba muszę iść coś zjeść:-)
    edysia79
    2008/08/07 23:56:02
    Atinko - i co? Zjadłaś coś dobrego? Ty to dopiero robisz zachęcające zdjęcia..
    atina_bc
    2008/08/08 11:01:26
    Dziękuję Edysiu:-) Tak zjadłam:-) Przywiozłam sobie z Grecji troszkę słodkości, po których pewnie będę musiała sobie zafundować duży wysiłek fizyczny albo małą dietkę;-)
    edysia79
    2008/08/08 12:22:16
    Atinko zazdraszczam Ci tych grecki słodkości ;) W pozytywnym tego słowa znaczeniu oczywiście :D
    grumko
    2008/10/09 13:24:46
    Sosik rzeczywiście prawie taki sam jak nasz do kopytek, więc na pewno dobry;-)
    froginthefogg
    2009/05/17 19:44:46
    Edysiu, Twoje przepisy przypadły nam tak do gustu, że dzisiaj zrobiłam rano medaliony :)
    I znów strzał w dziesiątkę.
    Musztardowy posmak, a sos ... pychotka.
    Jak biorę kartkę z Twoimi wydrukowanymi przepisami, to mąż w ciemno się cieszy ...
    Tak się cieszę, że trafiłam na Twego bloga :)))
    edysia79
    2009/05/18 16:33:23
    Froginthefogg ale się cieszę!
    Bierz sobie nawet wszystkie przepisy ;)
    Pozdrawiam serdecznie, Twojego męża też ;)
    Gość: Mirabelka, *.internetdsl.tpnet.pl
    2011/05/15 21:14:46
    Ja również zrobiłam te medaliony :) oj, zacny był to obiad :)

    OdpowiedzUsuń