wtorek, 22 lipca 2008

Ziemniaki smażone z fasolką i papryką

Moje coroczne letnie danie obiadowe ;) Najlepiej smakuje właśnie latem, przygotowane z młodych ziemniaków i świeżej fasolki.
Składniki:
- 80 dag ziemniaków
- 25 dag fasolki szparagowej
- strąk czerwonej papryki
- pęczek szczypiorku
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Fasolkę wrzucić do wrzątku przyprawionego łyżeczką soli i łyżeczką cukru, gotować aż zmięknie. Osączyć na sicie. Z każdego strączka odkroić końcówki, pokroić go na trzy kawałki.
Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki,a potem w paseczki. Usmażyć porcjami w głębokim oleju (tak jak frytki).
Paprykę pokroić w paseczki, podsmażyć na 2 łyżkach oleju, dodać pokrojoną fasolkę i usmażone ziemniaki, jeszcze chwilę smażyć, mieszając. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na talerzach posypać posiekanym szczypiorkiem. Ja jeszcze gorące danie posypuję startym żółtym serem.

1 komentarz:


  1. atina_bc
    2008/07/22 14:18:11
    Bardzo apetycznie wyglądają:-) Ale ja chyba już pisałam, że bardzo lubię takie smażone warzywa:-)
    casiapaw
    2008/07/22 14:47:20
    Jakie fajne, letnie danie :) Aż dziwne, że nigdy takiego nie jadłam... Czas to chyba nadrobić ;)
    edysia79
    2008/07/22 18:32:19
    Atino - lubimy to samo ;)

    Casiu - ja też się dziwię że jeszcze czegoś takiego nie jadłaś ;) koniecznie musisz naprawić to niedopatrzenie :D
    iis111
    2008/07/22 18:38:28
    Ladne zdjecia, w ogole to bardzo mi sie tu podoba po tej zmianie szablonu:)
    edysia79
    2008/07/22 22:10:26
    Iwonko - dziękuję, mi też się tutaj podoba ;)
    kasiaaaa24
    2008/07/23 17:54:35
    Fasolka, fasolka, kocham fasolkę !!! :)
    bea.moja.kuchnia
    2008/07/25 17:12:10
    Kocham zolta fasolke! chetnie posmakuje tego przepisu :)
    edysia79
    2008/07/25 21:32:42
    Kasiu - to tak jak ja ;)

    Bea - witam Cię na moim blogu, mam nadzieję że jeszcze tutaj zajrzysz, no i czekam na Twoją opinię o tej potrawie :)

    OdpowiedzUsuń