czwartek, 31 lipca 2008

Tort truskawkowo-śmietankowy

Wczoraj nasz synek skończył dwa latka (kiedy to zleciało???). Jak na urodziny przystało, musiał być tort, najlepiej własnoręcznie upieczony przez mamę ;) Już miałam w planie inny tort, ale po kolejnym przeczytaniu przepisu i obejrzeniu zdjęć zdecydowałam się na taki, jaki upiekła Abbra dla swojej córeczki. Trochę bałam się efektu, bo z biszkoptami to my się nie lubimy za bardzo i była taka możliwość że z piekarnika wyjmę zakalec... Ciasto jednak wyszło równiutkie, ładnie wyrosło i nawet dało się przekroić na te cztery części. Zresztą chyba nie było innej możliwości, skoro tak jak Abbra wykorzystałam przepis na biszkopt Evenki. Tort był wspaniały: przepyszny, lekki i nie za słodki, czyli właśnie taki jak lubię :)
Składniki
biszkopt:
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru pudru
- 1,5 szklanki mąki tortowej
mus:
- 0,5 kg truskawek (użyłam mrożonych)
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka truskawkowa
- 2 łyżeczki żelatyny
krem:
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 śmietan-fixy
- 4 łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
do dekoracji:
- starta na grubych oczkach czekolada
- czekoladowe ozdoby
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, nadal ubijając po trochu dodawać cukier, a potem po jednym żółtku. Powoli wsypywać mąkę i mieszać delkatnie drewnianą łyżką. Gotowe ciasto przelać do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy. Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piec 25-30 minut. Upieczony biszkopt ostudzić i przekroić na cztery krążki. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.
Galaretkę rozpuścić w 350 ml gorącej wody razem z żelatyną. Trochę przestudzić. Truskawki zmiksować z cukrem, wymieszać z galaretką, schłodzić w lodówce (mus będzie dobry kiedy zacznie tężeć). Ja troszkę przyspieszyłam sobie pracę i zimny mus włożyłam na chwilę do zamrażalnika.
Połowę śmietany ubić na sztywno ze śmietan-fixem wymieszanym z 2 łyżeczkami cukru pudru i 1 łyżeczką cukru wanilinowego.
W tortownicy układać następujące warstwy:
- biszkopt
- połowa musu truskawkowego
- biszkopt
- bita śmietana
- biszkopt
- reszta musu
- biszkopt
Wstawić do lodówki na około 2 godziny (do stężenia musu). Wyjąć na talerz.
Druga połowę śmietany ubić ze śmietan-fiksem i cukrami, posmarować nią boki i wierzch tortu. Można trochę odłożyć do dekoracji. Boki tortu obłożyć tartą białą czekoladą, wierzch udekorować wg. uznania. Napis był trochę koślawy, ale to był mój pierwszy raz z pisakami spożywczymi ;) Dwie świeczki też były, ale włożyłam je przed podaniem na stół, więc na zdjęciu jeszcze ich nie ma..

1 komentarz:


  1. iis111
    2008/07/31 23:27:16
    Sto lat i duzo buziaczkow dla Twojego synka. Piekny Ci wyszedl ten tort.
    majanaboxing
    2008/08/01 08:57:09
    Wszystkiego najlepszego, duzo zdrówka i usmiechu mały Krystianku!!!
    Edysiu, tort piękny! :)
    edysia79
    2008/08/01 09:10:15
    Iwonko i Majanko - dziękujemy razem z synkiem :D
    abbra
    2008/08/01 12:14:03
    Ślicznie Ci wyszedł torcik Edysiu ! Mam nadzieję , że smakował jubilatowi ;)
    casiapaw
    2008/08/01 14:31:39
    Sto lat dla synka!!!
    A tort robi wrażenie! jest dopieszczony, równiutki, kształtny. Brawo :)
    kasiaaaa24
    2008/08/01 16:37:22
    Edysiu najlepsze życzonka dla synka, a torcik śliczny :)
    gienialive
    2008/08/01 17:01:26
    Torcik wyglada przepysznie! Najlepsze zyczenia dla malego Krystianka.Kurcze kiedy moja corcia bedzie mogla wcinac takie pychotki.
    gania76
    2008/08/01 23:01:33
    Śliczny torcik :))) Wszystkiego najlepszego dla Krystianka!!!
    Mój synek ma urodziny za 5 dni, też się szykuję do tortu. A moja córeczka jest dwa miesiące młodsza od Twojego synka :) Pozdrawiam!
    edysia79
    2008/08/02 00:32:46
    Dziękuję Wam za te miłe słowa i życzenia :D
    usmiecham-sie
    2008/08/02 08:36:46
    Strasznie samkowicie wyglada. warstwy kojarza mi sie zazwyczaj z ciezkoscia, a u ciebie nie, wszystko lekkie i puchate. Tez takie lubię :)
    edysia79
    2008/08/05 00:05:07
    Usmiecham-sie - ja nie przepadam za ciężkimi maślanymi masami w tortach, dlatego zrobiłam właśnie ten :)
    evenka-arabeska
    2008/08/05 03:29:10
    Oj , trochę przegapiłam... Wszystkiego najlepszego małemu jubilatowi ! A torcik śliczny - w barwach narodowych :-)
    P.S. Cieszę się , że nie zawiodłaś się na biszkopcie ;-)
    edysia79
    2008/08/05 10:05:08
    Evenko - dziękujemy :)
    Od teraz tylko taki biszkopt będę piekła ;)
    atina_bc
    2008/08/07 18:54:37
    I ja się dołączam do życzeń - 100 lat! Tort piękny! Ja na urodziny mojego synka robiłam biszkopt przekładany tylko masą truskawkową, ale ile się namęczyłam z biszkoptem, to lepiej nie mówić. Już myślałam, że będę biegła do cukierni i kupowała gotowy tort! Co upiekłam biszkopt - to zakalec. trzy różne przepisy wypróbowałam. Było kiepsko ale na szczęście dobrze się skończyło:-) Następnym razem wypróbuję ten przepis.
    edysia79
    2008/08/07 23:55:06
    Atino - dziękuję w imieniu synka :)
    Z tego przepisu na pewno biszkopt Ci się uda, skoro nawet mnie się udało nie zrobić zakalca ;)
    atina_bc
    2009/04/17 18:36:02
    Inspirowałam się tym przepisem przy tworzeniu tortu dla mojego synka:) masy są pycha:) No i dziękuję Edysiu za namiary na cudowny biszkopt. Udał sie za pierwszym razem:)
    Gość: Amelia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2009/05/29 21:56:14
    WypróbowałAm na Dzień Matki- Edysiu, jesteś NIEZAWODNA! :)
    edysia79
    2009/06/02 22:22:00
    Amelio cieszę się bardzo! :)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Gość: anita, *.man.poznan.pl
    2010/11/22 10:09:56
    tort jest genialny, wszystkim gościom bardzo smakował, nie zostały nawet okruszki ;)
    w ogóle bardzo często korzystam z Twoich przepisów na wypieki :)
    pozdrawiam
    edysia79
    2010/11/23 22:02:44
    Anito bardzo się cieszę i dziękuję :)
    Gość: ania, *.greenlan.pl
    2011/05/09 21:00:33
    Ja mam pytanie techniczne, jak przecięłaś biszkopt na 4 tak równe i cieniutkie warstwy. Dla mnie problemem jest przecięcie go choćby na 2 warstwy. Zresztą wszystkie twoje dania są prócz tego że smaczne to i piękne. Niestety estetyka to nie moja mocna strona :(
    edysia79
    2011/05/09 21:15:51
    Aniu podstawą jest długi, dobrze naostrzony nóż :)
    Zawsze zanim zacznę kroić biszkopt na blaty, nacinam go lekko dookoła w równych odległościach, a dopiero potem kroję. Wbijam nóż do środka i wyciągam obracając ciasto, aż dojdę do punktu z którego zaczęłam. Mam nadzieję, że wiadomo o co chodzi? ;)

    No i dziękuję!

    PS na pewno nie jest tak źle z tą estetyką ;)
    Gość: kuchnia-domowa-ani.blogspot.com, *.189.218.66.skyware.pl
    2013/03/04 18:20:04
    W jak dużej blaszce biszkopt był pieczony?
    edysia79
    2013/03/05 11:13:55
    Tortownica miała średnicę 24 cm.
    Gość: kamila, *.adsl.inetia.pl
    2013/09/27 13:18:37
    czy może być śmietana 36?
    edyta_rosner
    2013/09/27 15:19:56
    Może być.

    OdpowiedzUsuń