czwartek, 24 lipca 2008

Mizeria w wersji Lux

Właściwie to nie wiem czy tą sałatkę można jeszcze nazywać mizerią, ale podstawą są ogórki i śmietana, więc niech tak zostanie. Luksusową mizerię nauczyłam się przyrządzać od mojej Teściowej - na pewno się ucieszy kiedy zobaczy ten wpis ;) Jest to moja trzecia propozycja na trwający Zielony tydzień.
Składniki:
- 1 duży ogórek sałatkowy lub 2 mniejsze
- 1 pomidor
- 4-5 liści sałaty
- kawałek sera feta
- 1 łyżka majonezu
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- sól i pieprz 

Ogórka lub ogórki obrać, zetrzeć na dużych oczkach. Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Sałatę porwać palcami na nieduże kawałki. Wszystkie warzywa razem z fetą pokrojoną w kostkę włożyć do miski, wymieszać z majonezem i śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać do obiadu.

1 komentarz:


  1. iis111
    2008/07/24 08:36:59
    Ja robie bardzo podobna salatke,tylko ze nie dodaje pomidora. Pycha
    edysia79
    2008/07/24 10:03:50
    Iwonko - zgadzam się z Tobą, pycha :)
    casiapaw
    2008/07/24 12:09:37
    Mizeria czy nie mizeria, wygląda smaczniutko :)
    edysia79
    2008/07/25 09:08:57
    Casiu - dziękuję :) ja jestem średnio zadowolona z tego zdjęcia, ale jak zwykle bateria w aparacie mi się rozładowała w trakcie robienia zdjęć, a mizeria i reszta obiadu nie chciała czekać aż aparat się naładuje ;)
    atina_bc
    2008/08/07 19:45:21
    Widzę, że robisz moją ulubioną sałatkę:-)
    edysia79
    2008/08/07 23:56:32
    Atinko - to to jest też Twoja ulubiona? ;)
    atina_bc
    2008/08/08 11:05:42
    Zgadza się:-)

    OdpowiedzUsuń