Przepis zaczerpnęłam z gazety "Pyszne ciasta na Boże Narodzenie" wydanie specjalne "z życia wzięte" (nr 04/2009).
Składniki:
- 250 g masła lub margaryny
- 165 g cukru pudru
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 5 jajek
- 500 g mąki pszennej
- 15 g proszku do pieczenia
- 150 ml mleka
- skórka i sok z 1 cytryny
- 200 g mieszanki studenckiej
- 200 g czekolady deserowej
Tłuszcz utrzeć mikserem ze 150 g cukru, solą i cukrem waniliowym. Kolejno wbijać jajka. Mąkę i proszek do pieczenia dodawać do masy na przemian z mlekiem. Dodać skórkę z cytryny i sok, odkładając 2 łyżki soku. Na końcu wsypać mieszankę studencką, odkładając po 4 orzechy laskowe i migdały.
Formę babkową wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto.
Piec 50 minut w 180 st.C (z termoobiegiem 150 st.C).
Odłożone orzechy i migdały namoczyć w soku z cytryny z dodatkiem 15 g cukru*.
Czekoladę połamać i roztopić w kąpieli wodnej. Polać nią ostudzoną babkę. Udekorować orzechami i migdałami. Odstawić aż polewa zastygnie.
*można pominąć moczenie orzechów i migdałów w syropie i ciasto udekorować surowymi.
Przepis dodaję do Kuchni Świątecznej i Noworocznej 2009 oczywiście.
OdpowiedzUsuńwiosenka27
2009/12/29 21:52:53
Edysiu, po tytułach gazet, które wymieniasz widzę, że mamy te same egzemplarze:) Zdaje się, że to nie pierwszy raz:)
wiosenka27
2009/12/29 21:53:40
No i zapomniałam dodać że, że babka wspaniale się prezentuje:)
myniolinka
2009/12/29 22:24:21
świetna babeczka, z bakaliami.... takie lubię:)
olciaky
2009/12/29 23:40:15
Łał,sliczna
aczkolwiek u mnie nie spotkałaby zbyt wielu amatorów-może i mój brat tylko:D
iis111
2009/12/30 00:00:46
tyleee ciast na Swieta, kto to u Was wszystko je?:)
majanaboxing
2009/12/30 07:11:17
Pięknie wygląda ta babeczka. Bardzo mi się podoba to ,ze jest zatopiona w czekoladzie :)
Pozdrówki Edysiu:)