Składniki (na 4 porcje):
- 80 dag filetów z morszczuka (może być inna ryba)
- ziarenka smaku Winiary (lub inna przyprawa typu vegeta)
- świeżo zmielony pieprz
- suszony tymianek
- sok wyciśnięty z 2 cytryn
ciasto:
- 100 g mąki pszennej
- 3 łyżki mleka
- 2 jajka
- sól
- suszony tymianek
Filety opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć ziarenkami smaku, posypać pieprzem i tymiankiem, skropić sokiem z cytryny. Przykryć i wstawić na godzinę do lodówki.
Z mąki, mleka i jajek przygotować dość gęste ciasto. Dodać trochę soli i tymianku, wymieszać.
Filety rybne zanurzać w cieście i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Usmażone filety kłaść na chwilę na papierowym ręczniku żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
OdpowiedzUsuńsonieczka111
2009/12/10 12:22:43
Tak przyrządzona rybka jest pyszna, a Twoja aż prosi się aby ją zjeść.
misbasia
2009/12/10 12:29:20
Edysiu! Czy te rybne serducha biją dla wszystkich czytelników Twojego blogu?
majanaboxing
2009/12/10 12:39:45
Wygląda jak serduszko ten jeden filecik:))
Pyszna propozycja:)
Gość: , *.internetdsl.tpnet.pl
2009/12/10 12:49:36
Jakie piiękne serduszka :D
Czarodziejka z Ciebie
Pozdrawiam
www.kucharzytrzech.blogspot.com
edysia79
2009/12/10 12:52:36
Sonieczko polecam :)
Basiu oczywiście że tak! ;)
Majanko, Kucharzytrzech właśnie takie serduszko mi wyszło i dałam go oczywiście mężowi do zjedzenia :)
iis11
2009/12/10 19:48:07
ja bardzo czesto tak przyrzadzam rybe:) niekoniecznie morszczuka;)
szarlotek
2009/12/10 20:18:46
Jesteś niemożliwa! Nawet z ryby tworzysz istny smakołyk :)
rosse5
2010/01/08 18:49:18
Mój dzisiejszy obiadek:) Miałam co prawda małe problemy żeby umaczać rybkę w cieście ale dodałam odrobinę więcej mleka i było ok:) Rybka wyszła puszysta i pachnąca ziołami, mniam:) Mam nadzieję że Mężowi też bedzie smakować:)
Gość: Dorota, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/01/16 13:06:03
Rybka rzeczywiście wyszła puszniutka. O niebo lepsza niż w standardowej panierce. Mężulo jak nie przepada za morszczukiem, tak wczoraj poprosił o dodatkową porcję :)
Pozdrawiam ciepło!
jasiek551
2012/02/08 13:54:50
Cieszę się, że trafiłem na tego bloga, bo zawsze cierpłem na niedostatek przepisów na dania rybne
Gość: lisek, 195.8.53.*
2014/03/05 13:39:49
Pychotka!!! Właśnie zrobiłam rybkę według tego przepisu, palce lizać :) dodałam tylko trochę więcej mleka ;)
Wygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń