To już ostatnie z naszych świątecznych
ciasteczek. Moim zdaniem właśnie one były najsmaczniejsze, ale też ich
przygotowanie zajęło najwięcej czasu. Ale mogę powiedzieć jedno: warto
było :)
Przepis pochodzi z gazety "Dobre Rady wydanie specjalne nr 3/2008: Słodkie Boże Narodzenie", ale podaję go z moimi niewielkimi zmianami.
Przepis pochodzi z gazety "Dobre Rady wydanie specjalne nr 3/2008: Słodkie Boże Narodzenie", ale podaję go z moimi niewielkimi zmianami.
Składniki (na około 50 sztuk):
- 300 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 2 żółtka
- 125 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
przełożenie:
- 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 75 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- szczypta cynamonu
- 240 g mielonych orzechów włoskich
- 40 g cukru waniliowego
dekoracja:
- 60 g konfitury morelowej
- 50 g wiórków kokosowych
- 1/4 opakowania galaretki wiśniowej
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone masło i posiekać. Na środku zrobić wgłębienie i wbić żółtka. Posypać cukrem i zagnieść szybko gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na około 60 minut do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C (z termoobiegiem do 170 st.C).
Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na grubość około 4 mm i wyciąć z niego ok. 100 talarków o średnicy 3 cm (kieliszkiem). Talarki rozłożyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Piec około 12 minut.
Upieczone krążki zdjąć z blachy i ostudzić.
Przygotować masę: śmietanę wlać do małego garnka, dodać cukier, skórkę z cytryny oraz cynamon. Dodać mielone orzechy, wymieszać i zagotować. Dodać cukier waniliowy, wymieszać, masę wystudzić.
Konfitury podgrzać i przetrzeć przez sitko o drobnych oczkach.
Na połowę upieczonych talarków wyłożyć masę orzechową, przykryć pozostałymi ciastkami lekko dociskając.
Konfitury i wiórki kokosowe wyłożyć na osobne talerzyki. Brzegi talarków obtaczać najpierw w konfiturach, a potem w wiórkach.
Galaretkę rozpuścić w 125 ml wrzątku i ostudzić. Zastygającą galaretką udekorować ciasteczka tworząc na każdym z nich "oczko".
Przepis dodaję do Kuchni Świątecznej i Noworocznej 2009.
OdpowiedzUsuńviridianka
2009/12/30 23:12:42
są prześliczne! ja się ostatnio bardzo polubiłam z ciasteczkowymi oczkami:)
uwielbiam je robić, nawet bardziej niż jeść:D co czynią z radością moi domownicy :)
zemfiroczka
2009/12/30 23:30:56
Ślicznie im patrzy z oczka ;))
gosiaa99
2009/12/31 06:02:29
Cudowne!:) Oj masz rączke do takich cudeniek
majanaboxing
2009/12/31 06:45:20
Przepiękne ciasteczka Edysiu! Wspaniale robisz te wszystkie słodkości i pięknie fotografujesz:)
Pozdrawiam ciepło :)
grazyna1961.only
2009/12/31 06:46:16
Oj, te oczka mrugają do mnie zachęcająco :)
grumko
2009/12/31 08:01:20
Ja widząc miniaturkę zdjęcia i nazwę myślałem, że chodzi o kawior;-)
Mimo, że to "tylko" ciasteczka, to nie sposób się nimi nie zachwycić;-)
Przy okazji miłego Sylwestra i udanego 2010 roku życzymy!!
alicja-30
2009/12/31 11:34:27
Ciasteczka są prześliczne i bardzo fajnie je nazwałaś1 Pozdrawiam!
Gość: Mirabelka, *.internetdsl.tpnet.pl
2009/12/31 12:23:48
Wyglądają po prostu uroczo! :) pozdrawiam i życzę szczęśliwego Nowego Roku! :)
sonieczka111
2009/12/31 12:25:07
Ale ładne oczka, zupełnie jak jajka przepiórcze.
iis111
2009/12/31 12:42:23
ojej, jakie one piekne:) Szczesliwego Nowego Roku Edytko:)
Gość: espresso9, *.ip.netia.com.pl
2009/12/31 15:10:36
Piękne zdjęcie i śliczne ciasteczka :)
majanaboxing
2009/12/31 16:31:17
Szczęśliwego Nowego Roku Edysiu!:)
edysia79
2009/12/31 18:59:28
Dziękuję za komplementy dla ciasteczek i życzenia :)
Ja również życzę Wam Szczęśliwego Nowego Roku!!!
olciaky
2009/12/31 20:28:57
Może wymagające dużo czasu, ale warte tego zaqchodu.
Śliczne i jeszcze pyszne (mówisz)!:))
yenulek
2010/01/04 10:45:59
Zmęczyłam się już czytając przepis :) Ale wyglądają tak przeuroczo, że dodałam do listy "do wypróbowania na następne święta" :)
edysia79
2010/01/04 21:19:06
Olciaky ano mówię :D
Yenulko prace nad tymi ciasteczkami można sobie rozłożyć. Ja same ciasteczka upiekłam tydzień wcześniej, a potem zrobiłam resztę. Mam nadzieję, że za rok będziesz jeszcze o nich pamiętać :)