środa, 9 grudnia 2009

Złocisty kremarz

Kiedy spróbowałam tego ciasta stwierdziłam że jest to najsmaczniejsze ciasto jakie w ostatnim czasie udało mi się upiec. Tym samym stało się moim numerem 1.
Polecam na święta i nie tylko.

Przepis pochodzi z gazety "naj poleca: Boże Narodzenie, 90 sprawdzonych przepisów" (nr2/2003).

Oczywiście dołączam to ciasto do Kuchni Świątecznej i Noworocznej 2009.


Składniki
ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 5 łyżek miodu
- 1 łyżeczka sody
- 1/3 kostki masła
- 1 jajko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

krem:
- 2 szklanki mleka
- 5 łyżek kaszy manny
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 250 g masła lub margaryny

- 1 łyżka cukru pudru do posypania
- cukrowe perełki do dekoracji

Miód rozpuścić z masłem i cukrem pudrem na małym ogniu. Wystudzić, dodać sodę, mąkę, jajko i śmietanę. Wymieszać i zagnieść ciasto.

Masę podzielić na 4 równe części, rozwałkować na prostokątne placki o wymiarach blachy (21x25 cm). Na natłuszczoną formę kłaść kolejno placki i piec na złoto - po około 12 minut w 180 st.C.
Wyjąć i zostawić do ostygnięcia.

Przygotować krem: pół szklanki mleka odlać, resztę zagotować. Kaszę wsypać do odłożonego mleka, wymieszać i wlać do gotującego mleka i gotować na małym ogniu cały czas mieszając, aż kasza się rozklei i zgęstnieje. Wsypać połowę cukru, kaszę wystudzić mieszając od czasu do czasu, żeby nie utworzył się kożuch.
Masło utrzeć z pozostałym cukrem. Dalej ucierać dodając po łyżce zimną ugotowaną mannę.

Masę podzielić na cztery części i przełożyć nią placki lekko dociskając, oraz posmarować kremem wierzch ciasta. Włożyć do lodówki na całą noc, żeby płaty ciasta zmiękły.

Przed pokrojeniem ciasto oprószyć cukrem pudrem i udekorować złotymi cukrowymi perełkami.

2 komentarze:


  1. gosiaa99
    2009/12/09 16:39:39
    Och co ja bym dala zeby wzia sobie ten kawaleczek z zdjecia i zjesc...mmm
    zawszepolka
    2009/12/09 16:47:56
    O rany!!! Edytka zrobiłaś Cudaczka!! Ty wiesz jak ja kocham to ciasto?? :)
    Niektórzy nazywają go Placek Cudo ale u nas w domu jest cudaczek :)
    Uwielbiam ten smak a najbardziej lubie wylizywać masę z garnka :)
    I przepraszam, ale co miało znaczyć to Ty jak coś wymyślisz... hę? :))))))))))))))
    kropus.online
    2009/12/09 16:57:23
    Takie samo ciasto robi moja mama, ktora nauczyla sie go robic od swoje mamy. dodatkiem smakowym w ciescie jest dzem. mmmm palce lizac:) polany czekolada ojjj juz bym zjadla..
    Gość: , *.citykom.de
    2009/12/09 16:58:55
    Masz racje, to ciasto jest pyszne. Robie je juz od lat. Dodaje do kremu sok z 1 cytryny. Na gore ciasta nie daje kremu tylko polewe czekoladowa.
    ilka_86
    2009/12/09 17:08:23
    też znam to ciacho:) u mnie funkcjonuje pod nazwą Miodownik:) dodatkowo wierzch polany czekoladą:)) bardzo pasuje na Święta:]
    cuda.wianki
    2009/12/09 20:59:56
    u mnie tez miodownik i jest to ciasto numer 1 na wigilijnym stole! :-))
    iis111
    2009/12/09 22:57:47
    jakie pieknie rowniutkie warstwy:)
    misbasia
    2009/12/09 23:24:09
    U mnie w domu to ciasto jest także znane jako miodownik, ale od dziś chyba będę mówic o nim tak jak Zawszepolka. Ujęła mnie nazwa cudaczek!!! :)
    darki85
    2009/12/09 23:35:10
    az by sie chciało upiec takie cudo (: Czasu jednak brak i smutne sprawy rodzinne, ale moze jeszcze sie uda przed świętami.
    magoldi
    2009/12/10 03:31:14
    Super ciacho! Tez takie robie i wszystkim polecam bo jest naprawde smaczne !
    atina_bc
    2009/12/10 08:09:22
    No ciasto iscie świąteczne! Świetnie się prezentuje i śliczne świąteczne zdjęcia mu zrobiłaś:)
    majanaboxing
    2009/12/10 08:17:22
    Przepiękne świąteczne ciasto Edysiu! Bardzo mi się podoba, a zdjęcia magicznie świąteczne:)
    rain1drop
    2009/12/10 08:59:37
    O, jakie śliczne :) Ja je znam pod nazwą "Orzechowiec", ponieważ na górze są jeszcze karmelizowane orzechy włoskie.
    edysia79
    2009/12/10 12:03:46
    Domyślałam się że jest to znane ciasto i ma różne nazwy, ale cudaczek??? Tego bym się nie spodziewała :)))
    blogagnieszki
    2009/12/10 13:10:39
    ciasto wygląda bardzo smakowicie, na pewno za niedługo je upiekę :)
    mania179
    2009/12/10 15:14:44
    Właśnie, wygląda bardzo smakowicie! I takie świąteczne :)
    szarlotek
    2009/12/10 20:17:20
    Cudo! Teraz nie opędzę się bez tego ciasta w święta , bo zobaczone przez rodzinkę i teraz następuje wiercenie dziury o ten smakołyk :)*Wygląda bardzo smakowicie! :)
    Gość: Ivon, 195.117.67.*
    2009/12/11 13:50:22
    Znam to ciasto pod nazwą Emeryt. I dla mnie jest to też najlepsze ciasto na świecie :))))
    majazteca
    2010/01/08 13:21:10
    Cale wieki nie jadlam juz ciasta przekladanego masa z kaszy manny. Ciesze sie, ze znalazlam ten przepis :) Ciasto wyglada przepysznie wiec na pewno je upieke :))
    Gość: aguti, *.szczecin.uw.gov.pl
    2010/01/28 12:39:03
    Od 10 lat szukałam przepisu na ciasto, które kiedyś zrobiła moja koleżanka, a potem posiała przepis. Tylko, że ona zwała je "makulatura":) Chyba przemogę wrodzone lenistwo i upiekę...
    edysia79
    2010/01/28 21:12:16
    Aguti no to doszła nam kolejna nazwa dla tego ciasta :)))
    Wcale nie jesteś taka leniwa, skoro już i czekoladowe ciasto z colą upiekłaś i babkę górniczą :)
    Mam nadzieję że i na to się skusisz, w końcu tak długo przepisu szukałaś... ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gość: Edyta, *.toya.net.pl
    2010/04/21 21:59:50
    Pani Edysiu! Błagam o pomoc;-) Upiekłam kremarz, przełozyłam, wszystko zgodnie z instrukcjami i Pani przepisem... ale te placki są twarde jak kamień. Mam nadzieję, że do jutrzejszego wieczora zmiękną od kremu i polewy czekoladowej, którą polałam wierzch. Zatem odliczam godziny do jutra, bo wygląda pysznie i choćbym miała je łamać na kawałki to i tak zjem:-) A przy tym jak pachnie w domu...

    Pozdrawiam serdecznie!

    Edyta z Łodzi - wierny obserwator Pani bloga!
    edysia79
    2010/04/21 22:06:31
    Edyto na pewno nie trzeba będzie ciasta łamać na kawałki :))
    Same placki są twarde po upieczeniu, ale pod wpływem kremu miękną, tak że nawet po nocy spędzonej w lodówce już rano ciasto powinno się spokojnie dać pokroić i zjeść oczywiście ;) To ciasto zresztą ma to do siebie, że im jest starsze, tym lepiej smakuje, tyle że mogą być problemy z jego przetrzymaniem, bo jest bardzo smaczne...

    Bardzo się cieszę że ujawniła się kolejna czytelniczka i w dodatku moja imienniczka :)

    Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego!
    Gość: jola, 212.191.195.*
    2010/12/22 12:34:22
    pamietam to ciasto piekła je babcia na wigilię i ja nic niechciałam jeść bo czekałam kiedy będzie ciasto pychotka
    Gość: Martka, *.net.stream.pl
    2012/01/12 21:11:58
    Znam to ciasto pod nazwą miodownika. Zrobiłam je i wyszło pyszne! Samo ciasto i krem nie są trudne do zrobienia , za to upieczenie blatów jest trochę czasochłonne. Po upieczeniu blaty są faktycznie twarde, ale z czasem na pewno zmiękną. Ja podałam je gościom po 36 godzinach i było ok. Z pewnością upiekę je jeszcze nie raz!
    Gość: EWA, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2012/12/04 13:48:18
    Znamy to ciasto pod nazwa placek słomnicki,jest pyszne.Mój mąz je piecze od lat,ale zawsze placuszki wcześniej,aby "doszły",dopiero póżniej smaruje masą,a jedzenie to poezja!!!!
    Gość: ela, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2012/12/15 19:28:58
    Na każdych świętach i uroczystościach rodzinnych nie może zabraknąć tego ciasta. U mnie jest to "dewotka" i trochę się różni. Ciasto składa się z 3 placków. Pierwszy smaruję dżemem z czarnej porzeczki i dopiero kremem, drugi i trzeci tylko kremem, a na wierzchu posypuję cukrem pudrem. Do kremu dodaję olejek migdałowy, który dodaje wspaniałego smaku, dżem na pierwszej warstwie sprawia, że ciasto nie jest mdłe. Próbowałam różnych smaków dżemu, ale czarna porzeczka wygrywa.
    Gość: Stella, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2018/04/02 22:11:13
    Ciasto mojego dzieciństwa..dla mnie to najlepsze ciasto a piekłam wiele.

    OdpowiedzUsuń