Wspaniały piernik z leżakującego ciasta o smaku wzbogaconym przez powidła i marcepan. Najsmaczniejszy piernik jaki jadłam.
Przepis pochodzi z gazety "naj poleca: Boże Narodzenie" nr 2/2003.
Przepis pochodzi z gazety "naj poleca: Boże Narodzenie" nr 2/2003.
Składniki
ciasto:
- 1 szklanka płynnego miodu
- 1 szklanka cukru
- 1/2 kostki masła
- 500 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/3 szklanki mleka
- 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 torebka przyprawy do piernika
- szczypta soli
przełożenie i dekoracja:
- słoik powideł śliwkowych
- 250 g masy marcepanowej
- kieliszek rumu
- 3 łyżki cukru pudru
- polewa czekoladowa
- kilka owoców suszonej żurawiny
Sodę rozpuścić w mleku. Miód z cukrem i masłem zagotować na małym ogniu. Wystudzić mieszając. Wyrabiać łyżką stopniowo dodając mąkę, roztrzepane jajka i szczyptę soli. Kiedy masa będzie jednolita, wlać rozpuszczoną w mleku sodę, wsypać przyprawę do piernika i dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do kamionkowego lub ceramicznego naczynia, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w chłodne miejsce (piwnica lub dolna część lodówki) na co najmniej 2 tygodnie.
Dojrzałe ciasto przełożyć do natłuszczonej formy keksowej i piec 50-60 minut w temperaturze 180 st.C.
Ostudzony piernik zawinąć w folię i odstawić na trzy dni, żeby zmiękł, a następnie przekroić go wzdłuż na 4 plastry.
200 g masy marcepanowej wyrobić z cukrem pudrem i rumem, podzielić na dwie części i każdą rozwałkować.
Ciasto przełożyć marcepanem i powidłami, oblać przygotowaną według przepisu polewą czekoladową.
Pozostałą masę marcepanową rozwałkować, wykroić z niej gwiazdki i udekorować piernik w polewie. Na każdej gwiazdce ułożyć owoc żurawiny.
Przepis dodaję do Kuchni Świątecznej i Noworocznej 2009.
ciasto:
- 1 szklanka płynnego miodu
- 1 szklanka cukru
- 1/2 kostki masła
- 500 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/3 szklanki mleka
- 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 torebka przyprawy do piernika
- szczypta soli
przełożenie i dekoracja:
- słoik powideł śliwkowych
- 250 g masy marcepanowej
- kieliszek rumu
- 3 łyżki cukru pudru
- polewa czekoladowa
- kilka owoców suszonej żurawiny
Sodę rozpuścić w mleku. Miód z cukrem i masłem zagotować na małym ogniu. Wystudzić mieszając. Wyrabiać łyżką stopniowo dodając mąkę, roztrzepane jajka i szczyptę soli. Kiedy masa będzie jednolita, wlać rozpuszczoną w mleku sodę, wsypać przyprawę do piernika i dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do kamionkowego lub ceramicznego naczynia, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w chłodne miejsce (piwnica lub dolna część lodówki) na co najmniej 2 tygodnie.
Dojrzałe ciasto przełożyć do natłuszczonej formy keksowej i piec 50-60 minut w temperaturze 180 st.C.
Ostudzony piernik zawinąć w folię i odstawić na trzy dni, żeby zmiękł, a następnie przekroić go wzdłuż na 4 plastry.
200 g masy marcepanowej wyrobić z cukrem pudrem i rumem, podzielić na dwie części i każdą rozwałkować.
Ciasto przełożyć marcepanem i powidłami, oblać przygotowaną według przepisu polewą czekoladową.
Pozostałą masę marcepanową rozwałkować, wykroić z niej gwiazdki i udekorować piernik w polewie. Na każdej gwiazdce ułożyć owoc żurawiny.
Przepis dodaję do Kuchni Świątecznej i Noworocznej 2009.
OdpowiedzUsuńolciaky
2009/12/31 20:27:52
O tak- to są prawdziwie świąteczno-bożonarodzeniowe pyszności.
Niech żyje piernik!:D
majanaboxing
2009/12/31 21:20:21
Wow! Wspanialy! Szkoda,ze nie pomyslałam by mój piernik przełożyć masą marcepanową, którą mam w zapasie.
Śliczny ten piernik Edysiu. Widzę, ze u Ciebie było slodziutko w te Święta :))
Pozdrawiam ciepło!:)
myniolinka
2009/12/31 23:18:01
Świetny! taki serduszkowy:)
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)
qoopka
2010/01/01 22:36:05
wow robi wrazenie!
malgorzata.dz
2010/01/02 21:16:36
Ja powiem krótko: nie wiem jak smakuje (mogę się za to domyśleć), ale wygląda zjawiskowo! :) Oby cały nowy rok był właśnie taki zjawiskowy! Nie tylko w kuchni! :)
Gość: madaszka1, *.radom.vectranet.pl
2010/09/26 22:06:39
mam kilka przepisów na taki leżakujący piernik mam ochotę go upiec, ale ciekawa jestem czy nie smakuje jak kwaśny chleb.
edysia79
2010/09/27 13:34:35
Madaszko nie, taki piernik w żadnym razie nie ma kwaśnego posmaku. Upieczony z tego przepisu był rewelacyjny i bardzo "piernikowy" ;)
Z ciasta leżakującego piekłam też pierniczki i również były rewelacyjne: przystole.blox.pl/2009/12/Pierniczki-Aganiok.html
Nie ma co się bać leżakującego ciasta ;)
Gość: andzieek, *.waldex.3s.pl
2010/11/16 15:12:28
Ważne jest aby ta miska była kamionkowa lub ceramiczna?
Nie moze być plastykowa?
edysia79
2010/11/16 21:38:12
Andzieek najlepiej byłoby, gdyby ciasto leżakowało właśnie w naczyniu kamionkowym lub ceramicznym, może też być szklane. Moje przechowywałam w ceramicznej misce na sałatki ;)
Jeśli jednak nie masz takiego naczynia które mogłabyś wykorzystać, możesz przełożyć je do plastikowej miski. Nie powinno to wpłynąć na smak piernika.
Gość: andzieek, *.waldex.3s.pl
2010/11/17 07:32:04
Dziękuje bardzo za odpowiedź, jednak znalazła się kamionkowa misa w domu, piernik leży już w lodówce :)
wuniad
2010/12/01 13:58:54
Mam małe pytanko.
Jakie wymiary powinna miec foremka?
edysia79
2010/12/01 14:02:12
Wuniad to jest standardowa duża forma keksowa wymiarach (mierzonych na dole) 32x8 cm.
wuniad
2010/12/02 16:09:25
Dzięki za szybką odpowiedź. Dam znac po świętach jak mi wyszedł.
Życzę zdrowych i smacznych śwąt.