Przepis wycięty z czasopisma "Claudia" mam już od kilku lat i kilkakrotnie go wypróbowałam, więc z czystym sumieniem polecam :)
Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 300 g cienkiej kiełbasy
- 2 czerwone papryki
- 2 pory
- 1 jajko
- 1 szklanka bulionu (z kostki)
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 150 g żółtego sera
- natka pietruszki
- 3 łyżki oleju
- sól i pieprz
- słodka papryka w proszku
Kiełbasę obrać i pokroić w plasterki. Paprykę pokroić w kostkę, pory w krążki.
Rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju i podsmażyć na nim pory, paprykę i kiełbasę.
Ryż opłukać, wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 8 minut. Odcedzić. Wymieszać z warzywami i połową bulionu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką.
Ryż z dodatkami ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym resztą oleju. Polać śmietaną wymieszaną ze startym na dużych oczkach serem, jajkiem i pozostałym bulionem.
Zapiekać 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.
Przed podaniem posypać natką.
OdpowiedzUsuńsonieczka111
2009/12/11 09:43:45
Dawno nie jadłam zapiekanego ryżu, a przecież jest taki pyszny. W tym wydaniu wygląda smakowicie.
majanaboxing
2009/12/11 09:48:44
Jak piękna i pyszna, mniam! Chętnie ją kiedyś zrobię, biorę przepis:) Zachęciłaś mnie Edysiu:)
zawszepolka
2009/12/11 10:08:40
Edytka super pomysl! Szczegolnie ze w wiekszosci takich zapiekanek jest makaron (fuj!) albo ziemniaki (male fuj!). A tu jest ryz :)
Tylko dobrej kielbasy brak, do fajnego sklepu mam taaaaaaak daleko...
:*
I nie ma Cie na skype nic a nic :P
Gość: , *.internetdsl.tpnet.pl
2009/12/11 10:46:56
Staję sie chyba już nudna z tym swoim PYSZNE!! ale nic innego napisać nie moge! Zapiekankę zapisuję
Pozdrawiam
KucharzyTrzech
grumko
2009/12/11 11:39:50
Bardzo apetyczna! Wiem jak trudno sfotografować zapiekankę, więc podziwiam jak ładnie udało Ci się wykroić kawałek, a resztę fajnie utrwalić dla potomności;-)
edysia79
2009/12/11 12:16:02
Sonieczko może więc zrobisz tą zapiekankę?
Majanko bierz przepis i korzystaj, bo zapiekanka jest na prawdę MNIAM! ;)
Poleczko za zapiekankami z makaronem też nie przepadam, za to te z ziemniakami i ryżem są pyyyyszne :)
Na skajpie jestem, ale wtedy kiedy Ciebie nie ma, a wieczorem mąż okupuje komputer. A podobno jest mój ;)
Kucharzytrzech dla mnie to wcale nie jest nudne ;)
Mam nadzieję że skorzystasz z przepisu i że zasmakuje Wam tak jak nam :)
Andrzeju no wiesz, za pierwszym razem zdjęcia wyszły mi mało apetyczne, więc musiałam zapiekankę zrobić jeszcze raz i tym razem zdjęcia już musiały się udać ;)
sonieczka111
2009/12/11 13:11:19
Oczywiście, że tak:)
atina_bc
2009/12/11 13:18:11
Tak, tak to coś zdecydownie dla mnie :) tylko powiedzmi jaką dałaś tam kiełbasę ? A wiejska by się nadała? Czy powinna być inna?
gosiaa99
2009/12/11 13:41:49
Wspanoile kocham dania jednogarnkowe ;) Nie napracuje sie a efkt jest zawsze super *:)
wiosenka27
2009/12/11 19:08:38
Widać, że pyszna:)
ilka_86
2009/12/11 19:39:22
mmm... pysznie wygląda i pewnie tak smakuje:)
iis111
2009/12/11 20:00:47
przepie zapisuje, bo takich wlasnie sycacych dan poszukuje na zimowe dni;)
malgorzata.dz
2009/12/11 20:58:15
A mnie się podoba, że ona taka kolorowa. :) Kolorowe lepiej smakuje. :D
Gość: monikucha, 192.107.26.*
2009/12/11 22:25:55
bardzo fajny przepis i nakarmi duzo osob:)
szarlotek
2009/12/12 15:21:00
Ciekawy przepis na ciepły posiłek, który nakarmi i rozgrzeje niejednego zmarzlucha :)*
Gość: bebe, *.nat.umts.dynamic.eranet.pl
2009/12/12 18:39:58
Edysiu! Dziś na obiad jedliśmy zapiekankę z Twojego przepisu. Wyglądała i smakowała bosko! W zupełności starczyła dla 4 osób :-) Dzięki za przepis :) i czekam na kolejne inspiracje
abbra
2009/12/12 23:25:24
Zapiekanki robiłam różne , ale jakoś tak się stało, że ryżowej nie miałam okazji spróbować :)
Będę musiała wypróbować Twój przepis, Edysiu , bo zapiekanka wygląda bardzo smakowicie ! :)
mania179
2009/12/13 10:52:55
Bardzo lubię zapiekanki, z ryżem, z chleba. Twoja wygląda naprawdę smakowicie :)
edysia79
2009/12/14 11:04:41
Anitko ja daję kiełbasę rzeszowską, ale wiadomo że każdy producent robi taką kiełbasę inaczej. Ważne żeby była dobrze uwędzona i dobrze doprawiona :)
Bebe bardzo się cieszę i polecam się na przyszłość ;)
Wszystkim dziękuję za komentarze i polecam zrobienie tej zapiekanki, pierwsza dobra opinia o niej już jest ;)
atina_bc
2009/12/15 11:41:21
Dziękuję Edysiu :**
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
OdpowiedzUsuń2009/12/23 14:01:11
edysiu prosze o szybka podpowiedz ile czasu mam piec w rekawie foliowym 3 kg szynke
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/12/23 14:17:02
a moze ktos inny odpowie mi ile piec ta szynke
edysia79
2009/12/23 14:28:09
Niestety nie mogę pomóc, bo szynki jeszcze nie piekłam.
Może jednak ktoś przeczyta pytanie i odpowie, albo polecam zapytanie na tym forum:
forum.gazeta.pl/forum/f,77,Kuchnia.html
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/12/23 14:57:39
edysiu dziekuje za podpowiedz!
rosse5
2010/01/05 14:48:44
W sobotę przychodzą do nas znajomi wieczorem i chcę przygotować właśnie tę zapiekankę. Bardzo apetycznie wygląda:)
ninn17
2010/01/05 19:59:24
po obzarstwach swiatecznych i noworocznych trzeba w koncu normalnie gotowac ;)
ta zapiekanka jest swietna!!
dzieki za przepis
pozdrawiam serdecznie
edysia79
2010/01/05 22:57:14
Rosse na pewno będzie Wam smakowała :)
Ninn tak, to jest bardzo normalna i taka domowa potrawa :)
Cieszę się że smakowała.
rosse5
2010/01/17 12:54:20
Edysiu - smakowała i to jak! Robiłam już drugi raz - dosypując więcej papryki ostrej - mniam! Ta potrawa napewno będzie się u nas pojawiać:)
edysia79
2010/01/17 22:41:03
Rosse super!
:)
ninn17
2010/02/01 18:24:34
pyszne domowe żarełko :)
iis111
2010/02/13 23:25:24
Edytko bardzo nam smakowala:)
Gość: helena541, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/02/26 13:40:23
Chciałam zapytac ,czy w trakcie zapiekania naczynie ma być przykryte czy też nie,czy może przykryć pod sam koniec zapiekania?Proszę o odpowiedź.
edysia79
2011/02/26 18:37:30
Heleno tą zapiekankę piekę zawsze bez przykrycia.
Gość: ola, *.play-internet.pl
2011/05/28 10:12:02
rewelacyjna jest! ja oprócz kiełbasy dodaję trochę piersi z kurczaka, dodatkowo przyprawiam to nie tylko słodką papryką, ale też ostrą. mogłabym jeść ją na okrągło:)
Gość: , *.radom.vectranet.pl
2012/12/31 15:29:00
właśnie zrobiłam ta zapiekankę.jest bardzo dobra,a teraz zabieram się za makowy puch pod złota kołderką.