niedziela, 20 grudnia 2009

Pierniczki na choinkę

W zeszłym roku przepis na choinkowe pierniczki podałam na blogu dopiero 2 stycznia, więc już za późno żeby ktoś z niego skorzystał przed świętami. W tym roku postanowiłam przetestować kolejny przepis z moich zasobów i pierniczki przygotować wcześniej, a nie zostawiać tego na ostatnią chwilę. Tym sposobem ciasteczka czekają już w pudełku na choinkę, a może i ktoś z Was zdąży z przepisu skorzystać?
Pierniczki się udały - są lekkie, chrupiące, ale niezbyt twarde i z pewnością będą systematycznie z choinki podjadane :) Nie rosną zbyt mocno w czasie pieczenia, więc zachowują wycięte foremkami kształty. Polecam :)


Składniki (na około 50 sztuk):
- 50 g masła
- 120 g miodu
- 60 g cukru pudru
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka kakao
- 1 jajko
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

lukier:
- 1 białko
- 200 g cukru pudru


Masło, miód, cukier, kakao i przyprawę do piernika włożyć do garnka i zagotować. Gdy masa wystygnie dodać roztrzepane jajko, sól oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto początkowo mieszać łyżką, a później wyrobić ręką. Wyrobione ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i zostawić w temperaturze pokojowej na noc.

Następnie ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm i foremkami wycinać ciasteczka i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Plastikową rurką do picia w każdym ciastku wyciąć dziurkę na sznurek do powieszenia.

Piec w temperaturze 180 st.C przez ok. 10 minut.

Zimne pierniczki udekorować lukrem (białko ubić na sztywno i wciąż ubijając dodawać cukier).

Żeby zrobić pierniczki z witrażykami należy w otworki w surowych ciasteczkach wsypać pokruszone landrynki i upiec wg. przepisu. Przed zdjęciem ciastek z papieru lub blachy trzeba odczekać aż witrażyk zastygnie.



Przepis dodaję do akcji Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 2009.

1 komentarz:


  1. viridianka
    2009/12/20 19:25:34
    o raju ale Wy Babeczki jesteście Majstersztyki jeśli chodzi o ozdabianie pierniczków, co blog to piękniejsze... ! podziwiam, chyba w tym roku też będę musiała podziałać by i moje pierniczki były piękne i się ich nie wstydzić... ha ha ha :P
    pozdrawiam :))
    myniolinka
    2009/12/20 19:32:22
    Piękne! a po moich już śladu nie ma... małe łapki tak ukradkiem wyjadały, że już tylko pusta puszka została...:)
    majanaboxing
    2009/12/20 19:56:23
    Edysiu, cudowne te pierniczki! Piękne zdjęcia im zrobiłaś na obsypanej śniegiem choince :))
    Gość: espresso9, *.ip.netia.com.pl
    2009/12/20 19:56:39
    Naprawdę śliczne pierniczki :D
    cuda.wianki
    2009/12/20 20:26:48
    sliczne! i juz wisza na choince :-))
    szarlotek
    2009/12/20 21:03:45
    Ten aranż mnie powalił :) Aż, dostałam dreszczy...:)*Pyszna taka choineczka :)
    krokodyll8
    2009/12/20 21:30:31
    O, to sobie jeszcze i ten przepis zapisze i zrobię. Niedługo będę robiła pierniczki. :-)
    gosiaa99
    2009/12/20 22:39:54
    Ojej widac ze duzo pracy w nie wlozylas :) ale zdecydowanie bylo warto ;)) Sliczne
    polinqa
    2009/12/21 00:15:21
    konik mi się podoba :D
    atina_bc
    2009/12/21 05:16:18
    Piękności! I jakie śliczne foremki:) A witrażyków to zazdraszczam, też bym chciała;)
    zawszepolka
    2009/12/21 08:00:08
    Zdolniacha :)))) Ja w tym roku podam przepis na swoje dopiero 4tego :D No nijak się nie idzie wyrobić ze wszystkim :))))

    :***
    cezonia_wino_i_oliwki
    2009/12/21 11:28:42
    Prześliczne pierniczki :)
    Pozdrawiam!
    edysia79
    2009/12/21 21:28:26
    Dziękuję pięknie :D
    Gość: gabi, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2011/12/12 21:10:03
    Pierniczki przepyszne apetycznie wyglądają. Polecam. :D
    Gość: Angela, *.ntlworld.ie
    2014/11/23 16:53:53
    Witam a kiedy najlepiej upiec pierniczki zeby na chinke byly? czytalam ze potrzebuja czasu zeby stwardnialy, nigdy nie pieklam i jestem sierota z wypiekami )
    jolantaszyndlarewicz
    2014/12/18 12:06:17
    Edytko świetne i bardzo smaczne są te pierniczki:). Czekają już w pudełku, żeby zawisnąć w sobotę na choince:). Bardzo fajnie pracuje się z ciastem, jest elastyczne i miękkie:). Dziękuję za przepis Kochana:)

    OdpowiedzUsuń