Przepis zaczerpnięty z gazety "naj poleca: Boże Narodzenie" (nr 2/2003).
Składniki:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka miodu
- 6 jajek
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Miód podgrzać. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, wymieszać z miodem. Wsypać przesianą mąkę i przyprawę, wyrobić.
Białka ubić na sztywną pianę, wmieszać łyżką do masy.
Ciasto wyłożyć do natłuszczonej formy keksówki i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec godzinę w temperaturze 170 st.C.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Przepis dodaję do akcji Olgi Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 2009.
OdpowiedzUsuńiis111
2009/12/29 21:35:10
ja znam zupelnie inny miodownik. Mam nawet na jeden przepis. Ten moj jest z kremem:)
edysia79
2009/12/29 21:43:45
Iwonko Twój miodownik to pewnie ten sam który ja niedawno wkleiłam jako złocisty kremarz, albo bardzo podobny :)
majanaboxing
2009/12/30 07:12:08
Wygląda pysznie Edysiu. O tej nazwie też znam troszkę inne ciasto, ktore niebawem sie u mnie pojawi.
Pozdrawiam:)