Dawno już nie brałam udziału w Weekendowej Piekarni, ale tym razem po wizycie u Oczka
się skusiłam. No po prostu kiedy zobaczyłam te śliczne równe,
okrąglutkie bułeczki z pasiastym czekoladowym wnętrzem stwierdziłam że
muszę je upiec. Wzięłam się do roboty i w sobotę na śniadanie synek jadł
pyszne i cudownie pachnące bułeczki z ulubioną czekoladą :)
Przepis do tego 58 już wydania Weekendowej Piekarni wybrała Paulina. Za radą Oczka zwiększyłam ilość cukru i przepis podaję od razu z moimi modyfikacjami.
Składniki:
- 570 g mąki pszennej
- 24 g świeżych lub 12 g suchych drożdży*
- ok 185 ml letniego mleka
- 85 g roztopionego masła roślinnego
- 10 czubatych łyżeczek cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 2 rządki gorzkiej czekolady (dałam 9 kostek)
- 1 jajko do posmarowania
Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić dołek, do niego wkruszyć świeże drożdże, posypać łyżeczką cukru i polać niewielką ilością letniego mleka. Zagnieść palcami tak, żeby drożdże się rozpuściły i przykryć ściereczką, odstawić aż drożdże lekko wyrosną.
Potem dodać resztę składników i zagnieść puszyste i gładkie ciasto. Przełożyć je do wysmarowanej olejem misce i znów pod przykryciem odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielić na 8-9 części i uformować okrągłe lub podłużne bułeczki. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej blasze i zostawić jeszcze raz do wyrośnięcia pod ściereczką na około pół godziny.
Wyrośnięte bułeczki posmarować rozbełtanym jajkiem.
Następnie wstawić do nagrzanego do 190 st.C piekarnika i piec około 15 minut.
Przepis do tego 58 już wydania Weekendowej Piekarni wybrała Paulina. Za radą Oczka zwiększyłam ilość cukru i przepis podaję od razu z moimi modyfikacjami.
Składniki:
- 570 g mąki pszennej
- 24 g świeżych lub 12 g suchych drożdży*
- ok 185 ml letniego mleka
- 85 g roztopionego masła roślinnego
- 10 czubatych łyżeczek cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 2 rządki gorzkiej czekolady (dałam 9 kostek)
- 1 jajko do posmarowania
Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić dołek, do niego wkruszyć świeże drożdże, posypać łyżeczką cukru i polać niewielką ilością letniego mleka. Zagnieść palcami tak, żeby drożdże się rozpuściły i przykryć ściereczką, odstawić aż drożdże lekko wyrosną.
Potem dodać resztę składników i zagnieść puszyste i gładkie ciasto. Przełożyć je do wysmarowanej olejem misce i znów pod przykryciem odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielić na 8-9 części i uformować okrągłe lub podłużne bułeczki. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej blasze i zostawić jeszcze raz do wyrośnięcia pod ściereczką na około pół godziny.
Wyrośnięte bułeczki posmarować rozbełtanym jajkiem.
Następnie wstawić do nagrzanego do 190 st.C piekarnika i piec około 15 minut.
* jeżeli używacie drożdży suchych należy je najpierw rozpuścić w letnim mleku z cukrem, i od razu wymieszać z resztą składników, wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
OdpowiedzUsuńpolinqa
2010/01/17 22:45:10
dziękuję za wspólne pieczenie :) bardzo ładne Ci wyszły :) A czy gwiazdka (*) nie powinna dotyczyć świezych drożdży ;-)
swoją drogą widzę, że wszyscy słodkolubni hihih pozdrawiam Cię cieplutko - Paulina
edysia79
2010/01/17 23:28:42
Paulinko ja dziękuję za świetny przepis :)
Gwiazdka jest do suchych, bo ich nie trzeba osobno zostawiać do podrośnięcia przed wymieszaniem z mąką.
zawszepolka
2010/01/18 00:05:27
Edytka bardzo ładne :) I na pewno bardzo pyszne tak samo jak moje hihih :)
:*
gosiaa99
2010/01/18 00:09:51
Cudowne te bułeczki. Mam na nie smaka ;p :) ale czasu brak..ach może jutro sie wyrobie
edysia79
2010/01/18 00:10:46
Poleczko pyszne były, ale ty zrobiłaś wersję wzbogaconą ;)
edysia79
2010/01/18 00:13:40
Gosiu polecam! :)
atina_bc
2010/01/18 08:38:45
No faktycznie dawno Cię nie było w WP, ale za to jaki powrót! Pysznie wyglądają twoje bułeczki , bardzo mi się podobają:) Buziaczki :**
margot11
2010/01/18 09:25:23
Edysia, jaki masz piękny kolor tych bułeczek , taki kakao z mlekiem czy kawa z mlekiem cudny
Edysia , fajnie ,żeś się skusiła****
kabamaiga
2010/01/18 09:48:10
Edysiu, a Twoje takie są super ciemne. Razowa mąka, czo to czekolada tak zadziałała? A zapach urzekający, prawda?
bea.w.kuchni
2010/01/18 10:57:52
Edysiu, sliczne! Koszyczek i serwetka tez bardzo mi sie podobaja :)
Pozdrawiam!
edysia79
2010/01/18 11:33:07
Anitko od teraz postaram się pilniej śledzić kolejne edycje WP, bo teraz to przez przypadek się załapałam. Szkoda by było ominąć takie pyszne bułeczki :)
Margot i Kabamaiga moje bułeczki są chyba najciemniejsze ze wszystkich wersji które widziałam :) To pewnie dlatego że posiekana czekolada trochę mi się topiła pod ręką w trakcie wyrabiania. Cieszę się że jednak niektóre kawałki czekolady ocalały i są widoczne :)
Bea dziękuję pięknie :)
Niedawno dostałam od siostry sporą ilość takich szydełkowych serwetek ;)
wiosenka27
2010/01/18 12:51:31
Ładniejsze niż moje:) Hi hi:)
szarlotek
2010/01/18 21:01:33
Ja, niestety tym razem nie dałam rady się przyłączyć i zazdroszczę, bo oglądane wypieki prezentują się bardzo pysznie :)
olciaky
2010/01/18 21:31:38
Mmm.. pysznie wyglądają, Edysiu!
edysia79
2010/01/18 21:39:44
Wiosenko wiesz co? Do zdjęć te najładniejsze wybrałam :))
Szarlotku może skusisz się w innym terminie?
Olciku dziękuję :)
majanaboxing
2010/01/18 22:17:59
Edysiu,jak fajnie,ze też piekłaś bułeczki ! Są prześliczne, bardzo mi się podobają :)) Moje będa dopiero jutro na blogu,ale juz zapraszam :)
majazteca
2010/01/22 12:54:15
Sliczne buleczki. I slicznie sfotografowane :) Ja niestety nie pieklam :(