Moja druga granola. Pierwsza
miała bardziej urozmaicony skład, ale poranne mleko z dodatkiem jednej
lub drugiej stanowią dla mnie i męża śniadanie idealne. Ja wolę jeść
granolę z gorącym mlekiem, bo właśnie taka mnie doskonale rozgrzewa
rano, albo błogo rozleniwia wieczorem, a mąż zalewa ją mlekiem zimnym.
Tak jak pierwszy, taki ten przepis wzięłam sobie od Ani Truskawkowej :)
Tak jak pierwszy, taki ten przepis wzięłam sobie od Ani Truskawkowej :)
Składniki:
- 450 g płatków owsianych
- 120 g ziaren słonecznika
- 120 g sezamu
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
- 6 łyżek płynnego miodu
- ok. 50 g brązowego cukru
- 250 g migdałów
- 1/2 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
- 250 g orzechów laskowych
- 2 łyżeczki kakao
- 150 ml naturalnego soku jabłkowego
Wszystkie suche składniki wsypać na blachę, przemieszać. Mokre składniki zmieszać razem, wlać na blachę, dokładnie wszystko wymieszać.
Blachę wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec 40 minut. W połowie pieczenia przemieszać.
Ostudzić i przesypać do słoików.
OdpowiedzUsuńmajanaboxing
2010/01/02 21:12:39
Cudna ta granola! Muszę sobie kiedyś sama przygotować taką. Piękne zdjęcie Edysiu, bardzo, bardzo mi się podoba!:)
A ja granolę też wolę z ciepłym mleczkiem, chociaż i z zimnym mi smakuje:)
Pozdrawiam!:)
iis111
2010/01/02 21:57:40
bardzo lubie granole. Ja jem ja z goracym mlekiem. choc czekoladowej jeszcze nigdy nie jadlam.
nette7
2010/01/02 22:05:21
Mmm.. nie dość, że granola, którą uuwielbiam, to jeszcze z cynamonem i imbirem. Musi być pyszna! A ja mam w domu tylko cinimins... ;)
myniolinka
2010/01/02 22:27:15
a ja pochłaniam na sucho :)
olciaky
2010/01/03 10:20:08
Bardzo bardzo lubię:)
szarlotek
2010/01/03 11:59:33
Ja, lubię na sucho ;) Piękne zdjęcie!
Gość: agata, *.chello.pl
2010/01/03 13:27:40
Ale apetyczna! Aż nie można się doczekać śniadania:)
poswiatka
2010/01/03 16:19:37
Super słoik, jak rozumiem jest szczelny i granola w nim pozostaje długo świeża? Apatycznie wygląda. :-)
viridianka
2010/01/03 16:51:27
u mnie granola również tylko z zimnym mlekiem ;)
edysia79
2010/01/03 23:20:01
Poswiatko tak, ten słoik świetnie nadaje się do przechowywania granoli :)
Dziękuję wszystkim za komentarze. Wiecie co? Ja jakoś nie wpadłam na to, żeby przegryzać granolę na sucho :)))
ewelosa
2010/05/28 09:27:23
Edysiu zrobiłam granole - pyszna jest nieziemsko :)
dziękuję za wspaniały przepis
serdecznie pozdrawiam