Składniki (na 4 porcje):
- 4 filety z kurczaka
- sól
- suszone oregano i bazylia
- sok z cytryny
- przyprawa w płynie maggi
- oliwa
- 4 łyżki mąki
- 1 brokuł
- 1,5 szklanki kuskusu
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w cienkie płaty. Przełożyć do miski, oprószyć solą, oregano, bazylią i skropić sokiem z cytryny oraz oliwą. Przykryć i odstawić na 15 minut do lodówki.
Brokuł umyć, podzielić na różyczki i włożyć do wrzątku z drobiną soli i cukru. Ugotować tak, żeby się nie rozpadał, ale pozostał jędrny.
Kawałki kurczaka obtoczyć w mące i usmażyć na oliwie na złoty kolor z obu stron.
Kuskus przygotować według instrukcji na opakowaniu, uformować z niego na talerzu zgrabny kopczyk, a wokół niego rozłożyć mięso z brokułami.
OdpowiedzUsuńmajanaboxing
2010/01/11 22:54:16
Edysiu, kolejny przepyszny obiadek u Ciebie ! :))) Mniam , pyszności :))
Pozdrawiam wieczorową porą ;)
zawszepolka
2010/01/11 23:46:00
Wiesz co Edytka u Ciebie jest zawsze fajnie i domowo.
Bardzo lubię tu przed snem zaglądać.
Idę pisać co miałam napisać...
Gość: espresso9, *.ip.netia.com.pl
2010/01/11 23:50:49
Dochodzi północ,a mi się zachciało takiego obiadku :P
grazyna1961.only
2010/01/12 12:51:34
Oj, smakował by mi taki obiadek :)
szarlotek
2010/01/12 16:50:51
Na taki domowy obiadek, to bym się z chęcią załapała :)
iis111
2010/01/12 21:56:40
dawno nie bylo kurczaka;) lubie takie dania:)
olciaky
2010/01/18 21:40:03
Uwieeelbiaaam kurczkaa i jeszcze z kuskusem - ŁAŁ!
Gość: tuve, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/02/01 01:45:28
Przepis wypróbowałam, kurczaczek bardzo nam smakował :) zerknęłam dzisiaj ponownie na przepis, coby spisać do zeszytu przepisów wypróbowanych i zauważyłam właśnie wśród składników przyprawę maggi... i się zdziwiłam mocno, bo ja wcześniej jej w przepisie nie uświadczyłam, hihi ;) choć przyznaję bez bicia, że listę składników przeczytałam pobieżnie, skupiłam się w zasadzie na opisie wykonania kurczaka. Całość nie straciła na smaku mimo braku maggi, jak sądzę, z ciekawości jednak zapytam - w którym momencie i do czego się ją dodaje? Do kurczaka?
A kurczaczek naprawdę pycha ;)
edysia79
2010/02/01 22:25:18
Tuve po pierwsze cieszę się że smakowało i że chcesz przepis zachować :)
Maggi należy użyć do skropienia mięsa do marynowania razem z olejem i sokiem z cytryny, zaraz poprawię przepis, dziękuję za czujność, chociaż skoro Ty to pominęłaś, to można się bez tej przyprawy obejść :))