Składniki:
- 300g płatków owsianych zwykłych
- 50g ziaren słonecznika
- 50g ziaren dyni
- 30g wiórków kokosowych
- 60g dowolnych orzechów
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 5 lub 6 łyżek miodu
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 60ml soku jabłkowego
- suszona żurawina
- rodzynki
Wszystkie suche składniki wsypać na blachę, przemieszać. Mokre składniki zmieszać razem, wlać na blachę, dokładnie wszystko wymieszać.
Blachę wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec 35-40 minut. W połowie pieczenia przemieszać.
Ostudzić i przesypać do słoików.
OdpowiedzUsuńkabamaiga
2010/01/06 22:10:54
Edysiu wczoraj moja koleżanka zastanawiała się czy można do granoli dodać wiórki kokosowe. No i teraz dzięki Tobie już wiemy :) Super, uwielbiam takie dania
iis111
2010/01/06 22:17:07
kolejna granola:) Ktora smakowala Wam najbardziej?
malta_79
2010/01/06 22:29:27
o! ja też robiłam granolę!
poswiatka
2010/01/07 08:25:53
Ładnie wyglada na zdjęciu. Świeżo i zachęcająco. I ten granatowy brzeg tak się pieknie komponuje z brązem płatków. Masz wyczucie. :-)
vespertinee
2010/01/07 10:18:49
Granolomaniaczka z Ciebie :))) Zdjecie bardzo apetyczne, podoba mi się!
ilka_86
2010/01/07 13:55:20
też planuję zrobić granolę, Twoja niesamowicie zdrowo się prezentuje:))
kubako
2010/01/07 20:02:38
Jakoś nie mogę się zebrać do przyrządzenia tej granoli. Co widzę przepis to postanawiam ją upichcić, ale zawsze coś mi staje na przeszkodzie. Może tym razem...
Gość: Mirabelka, *.internetdsl.tpnet.pl
2010/01/07 22:09:31
A ja jeszcze nigdy nie robiłam sama granoli, ale mi narobiłaś apetytu... :)
majanaboxing
2010/01/08 19:20:16
Mniam, jaka pyszna, taka zdrowa i smaczna! Piękne zdjęcia Edysiu:)
madziaq
2010/01/16 12:49:43
Właśnie się piecze :) Sądząc po zapachu, będzie świetna, a że ja jestem pożeraczką musli, to już w międzyczasie wymyśliłam następną :) Szkoda tylko, że jakoś nie chciała się posklejać. W tych sklepowych lubię to, że są często pozlepiane w duże kawałki. MOże powinnam dać więcej miodu, żeby ten syrop był bardziej lepki... No nic, dojdę do wprawy, a z tej na pewno żaden okruszek się nie zmarnuje :)
olciaky
2010/01/18 21:39:23
Oj pasuje mi, pasuje:)