Znowu będzie o ziarnach :)
Tym razem jednak nie w granoli, ale w chlebie. W naszej rodzince wszyscy lubimy takie ziarniste pieczywo. Dlatego kiedy zobaczyłam ten przepis u Majki od razu wiedziałam że upiekę ten chlebek. No i jest, a raczej był, bo już go zjedliśmy. Tak jak szybko się go robi, tak i szybko zjada. Polecam!
Składniki troszkę pozmieniałam, więc podaję moją wersję. Po oryginał zapraszam tutaj.
Składniki:
- 400 g maki pszennej krupczatki
- 100 g mąki żytniej
- 50 g drożdży
- 1/2 l wody
- 2 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki sezamu
- 1 łyżka pestek dyni
- 1/2 szklanki otrąb owsianych
- 2 łyżki otrąb pszennych
Do szklanki włożyć drożdże i zasypać dwiema łyżeczkami cukru. Rozcierać aż drożdże staną się płynne.
Do miski wsypać oba rodzaje mąki oraz wszystkie ziarna i sól, wymieszać. Wlać płynne drożdże oraz letnią wodę. Wszystko wymieszać łyżką. Przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, lub znacznie ją powiększyć.
Przełożyć do foremki keksowej posmarowanej masłem i odstawić do wyrośnięcia jeszcze na 10 minut.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st.C na 60-80 minut.
Nie wszystkie kromki dotrwały do końca sesji zdjęciowej ;)
Tym razem jednak nie w granoli, ale w chlebie. W naszej rodzince wszyscy lubimy takie ziarniste pieczywo. Dlatego kiedy zobaczyłam ten przepis u Majki od razu wiedziałam że upiekę ten chlebek. No i jest, a raczej był, bo już go zjedliśmy. Tak jak szybko się go robi, tak i szybko zjada. Polecam!
Składniki troszkę pozmieniałam, więc podaję moją wersję. Po oryginał zapraszam tutaj.
Składniki:
- 400 g maki pszennej krupczatki
- 100 g mąki żytniej
- 50 g drożdży
- 1/2 l wody
- 2 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki sezamu
- 1 łyżka pestek dyni
- 1/2 szklanki otrąb owsianych
- 2 łyżki otrąb pszennych
Do szklanki włożyć drożdże i zasypać dwiema łyżeczkami cukru. Rozcierać aż drożdże staną się płynne.
Do miski wsypać oba rodzaje mąki oraz wszystkie ziarna i sól, wymieszać. Wlać płynne drożdże oraz letnią wodę. Wszystko wymieszać łyżką. Przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, lub znacznie ją powiększyć.
Przełożyć do foremki keksowej posmarowanej masłem i odstawić do wyrośnięcia jeszcze na 10 minut.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st.C na 60-80 minut.
Nie wszystkie kromki dotrwały do końca sesji zdjęciowej ;)
OdpowiedzUsuńzawszepolka
2010/01/08 00:07:36
O i jest :)
Cudne to zdjęcie!
atina_bc
2010/01/08 07:19:57
Cudne zdjęcia i pyszny chlebek!
bea.w.kuchni
2010/01/08 09:24:12
Widac, ze smakuje domownikom! :))
majazteca
2010/01/08 09:45:35
Ciesze sie Edysiu, ze chlebek Wam smakowal :) A ta mala lapka cudna :))
P.S. Wlasnie przegladam sobie Twojego bloga. Tyle tu pysznosci, ze niektore juz sobie zanotowalam do szybkiego zrobienia :) Na pewno wszystko bedzie pyszne, jak to u Ciebie :))
konsti.apparecchiamo
2010/01/08 16:46:12
Piekny chleb, piekne fotki...
majanaboxing
2010/01/08 19:21:01
Ach, piękny chleb Edysiu, a zdjęcia - przecudne! Fotka z łapką synka jest niesamowita!
misbasia
2010/01/08 21:37:41
Oj, rodzinka się "rwała" do jedzenia, to chlebuś musi być przepyszny!
iis111
2010/01/08 21:42:16
Edytko skad Ty o tej porze roku wzielas klosy zboza?;)
kass55
2010/01/09 16:19:44
Wyglada bardzo smakowicie, uwielbiam wszelkie wypieki z ziarnami! Zdjęcia cudne!
Pozdrawiam.
grazyna1961.only
2010/01/09 18:51:57
Nie dziwię się, że nie dotrwały... Chlebek wygląda przepysznie!
A jaka słodka mała rączka po niego sięga :)
cookiecrisp
2010/01/09 21:16:11
właśnie upiekłam chlebek, ale też go nieco zmodyfikowałam ;) zrobiłam go pół na pół z mąką krupczatką i żytnią mąką razową. dodatkowo zamiast samej wody dałam pół na pół wodę z mlekiem. wyszedł ciemniejszy i po prostu.. pyszny! tylko skórka trochę twardawa, ale jest jeszcze gorący ;)
zemfiroczka
2010/01/10 17:18:48
Hehe! Fajne te zdjęcie z dziecięcą rączką :))))
Podpinam się do pytania o kłosy ;)
pozdr!
magoldi
2010/01/11 01:50:55
Jaka slodka raczka podkrada ten chlebek ;)
vespertinee
2010/01/11 22:04:33
Edysiu, uwielbiam takie chleby! Musi być boski!
edysia79
2010/01/11 23:00:17
Dziękuję w imieniu swoim i właściciela rączki również :))
Iwonko i Zemfi kłosy zbóż zerwałam tuz przed żniwami i sobie zasuszyłam do celów fotograficznych ;)
Cookiecrisp o, jak szybko go upiekłaś! Super :)
Mój tez miał po upieczeniu twardą skórkę, ale do następnego dnia nieco zmiękła.
olciaky
2010/01/18 21:39:41
Jaka cudna, mała łapka:)
Boski chlebek:)