No to jednak mi się udało. Dołączyć do pierwszej w tym roku edycji Weekendowej Cukierni, bo już myślałam że nic z tego nie będzie. Nowy rok zaczynamy z przepisami wybranymi przez Gosię.
Ja skusiłam się na torcik marchewkowy, bo już od dawna miałam na takie
ciasto z marchewką chęć i chyba już na wszystkich blogach je widziałam, a
sama jeszcze nie próbowałam ani go upiec ani zjeść. Wielką fanką samego
ciasta chyba jednak nie zostanę, ale ten krem - mmm... mogłabym go jeść
bez żadnych dodatków :D No dobrze, całość mi smakuje, a mężowi jeszcze
bardziej, bo wiecie - te rodzynki ;)
Przepis
cytuję za Gosią, bo prawie nic w nim nie zmieniłam oprócz tego, że nie
posmarowałam boków ciasta kremem no i zamiast czekoladą polałam je polewą czekoladową przygotowaną z połowy składników.
Składniki
na ciasto:Składniki
250g mąki
2łyżeczki proszku do pieczenia
200g cukru
cukier waniliowy
400g startej marchewki
płaska łyżeczka soli
3łyżeczki cynamonu
200ml oleju
4jaja
aromat migdałowy (2-3krople)
100g rodzynek
na masę serową:
500g twarożku śmietankowego (lub zwykłego kwarku lub sera białego)
100g cukru pudru
200g masła
aromat waniliowy
skórka z jednej cytryny
+(opcjonalnie) ok. 100g czekolady do dekoracji
Wymieszać w misce mąkę, proszek
do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i cynamon. Dodać olej, ucierać
mikserem dodając kolejno po jednym jajku. Dodać starte na drobnej tarce
marchewki, rodzynki i aromat. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy
wyłożonej papierem do pieczenia o śr. ok.24cm. Piec ok. 60min. w temp.
170 st. C. po upieczeniu wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.
Zrobić masę: stopić masło, odłożyć aby wystygło. Zmielić ser z cukrem pudrem, dodać skórkę cytrynową i aromat. Nie przerywając miksowania, powolutku wlewać masło.
Ciasto przekroić na pół. Gotową masę rozsmarować we wnętrzu torciku oraz na jego wierzchu i bokach.
Wstawić na co najmniej godzinę do lodówki. Można udekorować czekoladą.
Zrobić masę: stopić masło, odłożyć aby wystygło. Zmielić ser z cukrem pudrem, dodać skórkę cytrynową i aromat. Nie przerywając miksowania, powolutku wlewać masło.
Ciasto przekroić na pół. Gotową masę rozsmarować we wnętrzu torciku oraz na jego wierzchu i bokach.
Wstawić na co najmniej godzinę do lodówki. Można udekorować czekoladą.
OdpowiedzUsuńwiosenka27
2010/01/26 22:32:19
Wspaniale wygląda:)
iis111
2010/01/26 22:42:38
wyglada wspaniale!
fantazjemagdyk
2010/01/26 22:48:13
piękne zdjęcia, torcik wspaniale wygląda
grazyna1961.only
2010/01/26 23:06:41
O, ja się czaję na ten torcik, dobrze, że mi przypomniałaś. Śliczna wersja u Ciebie. A do kiedy ta edycja Cukierni, może jeszcze zdążę?
margot11
2010/01/27 08:20:09
ślicznie się udał tobie Edysia
cukrowawrozka
2010/01/27 08:20:39
śliczny wyszedł!
Gość: agata, *.adsl.inetia.pl
2010/01/27 09:35:44
Wygląda rewelacyjnie, smak też zapewne pierwszorzędny!
Gość: espresso9, *.ip.netia.com.pl
2010/01/27 10:25:34
Nigdy nie jadłam jeszcze ciasta z marchewką.
Torcik na zdjęciu prezentuje się bardzo smakowicie :P
Gość: gosiab_3, *.dip.t-dialin.net
2010/01/27 13:05:16
Wspaniale Ci wyszlo Edysiu!!!! a czemu nie podszedl Ci smak ciasta ???tak z ciekawosci :)
Pozdrawiam cieplutko :)
gossweetart
2010/01/27 13:55:40
Piękny piękny i jeszcze raz piękny!
Z polewą zamiast czekolady wygląda chyba jeszcze ładniej:)
Dziękuję za wspólne weekendowanie:)
majanaboxing
2010/01/27 17:03:50
Ach, jaki piękny Edysiu! Cudownie go ustroiłaś!:)
olciaky
2010/01/27 22:40:52
P-R-Z-E-P-I-Ę-K-N-Y!
Nic więcej nie powiem, bo wpadam w kompleksy przy Twoim blogu:)
mimmou
2010/01/27 23:44:04
ciast marchewkowe po prostu uwielbiam, tylko kremem jeszcze nie przekladalam. ale dolna czesc wyglada, jakby opadla pod ciezarem kremu, czy mi sie wydaje?
edysia79
2010/01/28 21:05:04
Po pierwsze: DZIĘKUJĘ!!!
Grażynko według nowych zasad każda edycja WC trwa miesiąc, więc masz jeszcze czas do końca stycznia ;)
Gosiu ciasto jakieś takie "ostre" mi się wydaje, nie wiem jak to określić. Może to wina marchewki, i gdyby była słodsza to i bardziej by mi smakowało?
Mimmou dobrze widzisz, troszkę opadła, ale smakowi to nie zaszkodziło.
bea.w.kuchni
2010/01/28 22:59:57
My za to jestesmy wielkimi fanami marchewkowcow, choc raczej takich z mniejsza iloscia tluszczu ;) Ale ten torcik tez nam posmakowal.
Slicznie sie prezentuje na zdjeciach, no i znow ta deska na dodatek!!! ;)
mania179
2010/01/31 09:50:02
Widziałam u Majanki, ślicznie tam wyglądał, u Ciebie też rewelacyjnie się prezentuje, szczególnie mnie zachwycają te ciemne mazaje na białej czekoladzie.
edysia79
2010/02/01 22:16:00
Beatko wiesz co, od kiedy mam ta deskę, stała się moim ulubionym tłem ;)
Maniu dziękuję :)
cuda.wianki
2010/02/03 22:25:55
ojej, nie smakowalo Wam ciasto marchewkowe?? to moje ulubione, choc w tej wersji nie zdazylam upiec...
Gość: zauberi, *.chello.pl
2010/02/08 21:38:32
witam :) torcik wypróbowałam, trochę pomieszałam z przepisem i zamiast sól dodałam do ciasta sodę i... wyszło naprawdę pyszne!! :) fajnie piernikowe a Tato i Narzeczony nie chcieli uwierzyć, że to ciasto jest z marchewką :) dziękuję za przepis pozdrawiam
edysia79
2010/02/09 13:09:08
Cudawianko nie że wcale nie smakowało, bo dobre było, chociaż jak tak sobie myślę to chyba tylko mi ten smak troszkę dziwny się wydawał, reszta wcinała ze smakiem ;)
Zauberi dziękuję za komentarz, lubię wiedzieć że innym smakują potrawy z moich przepisów :)
Gość: Henrietta, *.chello.pl
2010/02/09 21:57:12
Bardzo smaczne i bardzo proste ciasto. Miałam pewne obawy co do kolejności poszczególnych czynności, ponieważ dotychczas pieczone przeze mnie wersje ciasta marchewkowego zalecają ubicie jajek, dodanie oleju a następnie składników suchych, a tu jest odwrotnie. Ciasto jednak pięknie wyrosło, tak że musiałam je przekroić na trzy części. Piękne zdjęcia!
Gość: zauberi, *.chello.pl
2010/02/09 22:12:49
wypróbowałam :) pyszne!
edysia79
2010/02/10 10:04:32
Henrietto aż tak wyrosło? Gratuluję :)
I dziękuję!
Gość: ninka, *.dynamic.chello.pl
2011/04/20 21:11:32
Spróbuję zrobić na święta z serkiem maskarpone. Smakowicie wygląda.
Gość: ninka, *.dynamic.chello.pl
2011/05/02 21:52:57
Zrobilłam,na święta,wszystkim smakował,tylko polewa z czekolady mi nie wyszła
Gość: Ninka, *.dynamic.chello.pl
2011/09/01 22:58:42
Wierzch posypałam cukrem pudrem,wyglądał cudnie ,ciekawe kiedy znudzi sie mojemu zięciowi