Oto jeden z nich: babka z makiem i czekoladą. Miękka, puszysta, idealna. Bardzo podobna do mojej ulubionej babki piegowatej. Tyle że tamta jest ucierana na całych jajkach i czekoladę ma na wierzchu, a nie w środku. Polecam gorąco!
Składniki:
- 6-7 białek
- 150 g cukru pudru
- 160 g mąki pszennej
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g stopionego masła
- 1 szklanka suchego maku
- garść posiekanej gorzkiej czekolady (ok. 75 g)
Białka ubić ze szczyptą soli i 2 łyżkami cukru pudru na sztywną pianę. Resztę cukru wymieszać z mąkami i proszkiem do pieczenia. Przesiać do miski z pianą i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać ostudzone masło oraz mak i czekoladę. Delikatnie wymieszać całość. Ciasto przełożyć do standardowej dużej keksówki lub formy z kominkiem na babkę.
Piec w nagrzanym do 180 st.C piekarniku przez około 40 minut.
Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Przepis z blogu Every Cake You Bake.
OdpowiedzUsuńkasiaaaa24
2011/01/03 20:52:29
Fajnie wygląda :) I ta czekolada... Kusi :)
jolantaszyndlarewicz
2011/01/03 21:08:09
Edytko znam ten przepis, ale nie pomyślałam, ze mozna tam dodać czekoladę:) pozdrawiam ciepło
zaytoona
2011/01/03 21:18:04
Piekłam ją (to już niemalże rok temu!) i powiem szczerze, że bardzo fajnie chrupotała pomiędzy zębami. :)
majanaboxing
2011/01/03 21:41:33
Bardzo fajna babeczka :)) Ja też robiłam pieguska kiedys:))
Pozdrowienia.
piegusek1976
2011/01/03 21:43:11
bardzo lubię to ciasto:)
marinia
2011/01/03 23:26:00
Piękne zdjęcie (jak zwykle), ciacho też pewnie niczego sobie. Choc nie lubię maku, to taką babką chętnie bym się poczęstowała :) Na Święta robiłam sernik z samych białek, polecam na przyszłośc :) Pozdrawiam!
abbra
2011/01/04 06:38:17
Bardzo lubię pieguska !
Z czekoladą jeszcze nie piekłam, następnym razem spróbuję zrobić w takiej wersji :)
karmel-itka
2011/01/04 07:02:35
mmm... ten mak. te kawałki czekolady! rozpusta... ;]
russkaya
2011/01/04 07:21:35
Pyszna jest ta babka! Miałam okazję ją kiedyś jeść :)
Pozdrawiam i miłego dnia życzę!
monica-wino-i-oliwki
2011/01/04 10:53:16
Z czekoladą ? Super pomysł. Pięknie się prezentuje :)
justmydelicious
2011/01/04 10:57:36
świetny pomysł z tymi kawałkami czekolady!
majazteca
2011/01/04 14:54:38
Strasznie mi sie podoba ta babeczka :) Nie mam co prawda teraz na stanie bialek ale jak tylko bede miala, to zaraz zabieram sie za pieczenie :)
cukrowawrozka
2011/01/04 18:34:30
Mam tak samo - białka znalazły sobie ustronne miejsce w zamrażalniku i zawsze się do czegoś przydają. : )
malgorzata.dz
2011/01/04 18:42:45
Mnie do tej pory zdarza się wyrzucać białka... raczej z lenistwa (a ostatnio nawet bardziej z braku czasu na kucharzenie), niż z braku przepisów. Ale ten przepis od Komarki również miałam okazję przetestować. :) I potwierdzam, że całkiem sympatyczne ciasto wychodzi. Bardzo lekkie i puszyste. :)
Pozdrawiam Edysiu i mnóstwo pomyślności na Nowy Rok życzę. :)
Gość: Mirabelka, *.internetdsl.tpnet.pl
2011/01/04 21:44:54
O :) ja też dodałam dziś przepis na babkę makową na białkach, ale z dodatkiem jabłka :) podoba mi się ta opcja z czekoladą, oj i to bardzo... :)
kulinarnespotkania
2011/01/04 21:52:52
bardzo smakowicie wyglada ta babeczka:)