poniedziałek, 3 stycznia 2011

Babka na białkach z makiem i kawałkami czekolady

Zanim zaczęłam pisać tego bloga i częściej odwiedzać inne blogi kulinarne czasem zdarzało mi się wyrzucać białka jajek które zostawały mi po wykorzystaniu żółtek, na przykład do ciasta kruchego lub ciastek. Po prostu nie wiedziałam co mogłabym z nich zrobić. To od innych gotujących dowiedziałam się, że białka można mrozić. Od tej pory już się w mojej kuchni nie marnują. Zamrażam je w pudełkach na sosy, do każdego mieszczą się dwa, więc zawsze wiem ile tych białek mam. Kiedy nazbiera mi się ich większa ilość, szukam przepisów w których mogłabym je wykorzystać.

Oto jeden z nich: babka z makiem i czekoladą. Miękka, puszysta, idealna. Bardzo podobna do mojej ulubionej babki piegowatej. Tyle że tamta jest ucierana na całych jajkach i czekoladę ma na wierzchu, a nie w środku. Polecam gorąco!




Składniki:
- 6-7 białek
- 150 g cukru pudru
- 160 g mąki pszennej
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g stopionego masła
- 1 szklanka suchego maku
- garść posiekanej gorzkiej czekolady (ok. 75 g)



Białka ubić ze szczyptą soli i 2 łyżkami cukru pudru na sztywną pianę. Resztę cukru wymieszać z mąkami i proszkiem do pieczenia. Przesiać do miski z pianą i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać ostudzone masło oraz mak i czekoladę. Delikatnie wymieszać całość. Ciasto przełożyć do standardowej dużej keksówki lub formy z kominkiem na babkę.

Piec w nagrzanym do 180 st.C piekarniku przez około 40 minut.

Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.


Przepis z blogu Every Cake You Bake.

1 komentarz:


  1. kasiaaaa24
    2011/01/03 20:52:29
    Fajnie wygląda :) I ta czekolada... Kusi :)
    jolantaszyndlarewicz
    2011/01/03 21:08:09
    Edytko znam ten przepis, ale nie pomyślałam, ze mozna tam dodać czekoladę:) pozdrawiam ciepło
    zaytoona
    2011/01/03 21:18:04
    Piekłam ją (to już niemalże rok temu!) i powiem szczerze, że bardzo fajnie chrupotała pomiędzy zębami. :)
    majanaboxing
    2011/01/03 21:41:33
    Bardzo fajna babeczka :)) Ja też robiłam pieguska kiedys:))
    Pozdrowienia.
    piegusek1976
    2011/01/03 21:43:11
    bardzo lubię to ciasto:)
    marinia
    2011/01/03 23:26:00
    Piękne zdjęcie (jak zwykle), ciacho też pewnie niczego sobie. Choc nie lubię maku, to taką babką chętnie bym się poczęstowała :) Na Święta robiłam sernik z samych białek, polecam na przyszłośc :) Pozdrawiam!
    abbra
    2011/01/04 06:38:17
    Bardzo lubię pieguska !
    Z czekoladą jeszcze nie piekłam, następnym razem spróbuję zrobić w takiej wersji :)
    karmel-itka
    2011/01/04 07:02:35
    mmm... ten mak. te kawałki czekolady! rozpusta... ;]
    russkaya
    2011/01/04 07:21:35
    Pyszna jest ta babka! Miałam okazję ją kiedyś jeść :)
    Pozdrawiam i miłego dnia życzę!
    monica-wino-i-oliwki
    2011/01/04 10:53:16
    Z czekoladą ? Super pomysł. Pięknie się prezentuje :)
    justmydelicious
    2011/01/04 10:57:36
    świetny pomysł z tymi kawałkami czekolady!
    majazteca
    2011/01/04 14:54:38
    Strasznie mi sie podoba ta babeczka :) Nie mam co prawda teraz na stanie bialek ale jak tylko bede miala, to zaraz zabieram sie za pieczenie :)
    cukrowawrozka
    2011/01/04 18:34:30
    Mam tak samo - białka znalazły sobie ustronne miejsce w zamrażalniku i zawsze się do czegoś przydają. : )
    malgorzata.dz
    2011/01/04 18:42:45
    Mnie do tej pory zdarza się wyrzucać białka... raczej z lenistwa (a ostatnio nawet bardziej z braku czasu na kucharzenie), niż z braku przepisów. Ale ten przepis od Komarki również miałam okazję przetestować. :) I potwierdzam, że całkiem sympatyczne ciasto wychodzi. Bardzo lekkie i puszyste. :)
    Pozdrawiam Edysiu i mnóstwo pomyślności na Nowy Rok życzę. :)
    Gość: Mirabelka, *.internetdsl.tpnet.pl
    2011/01/04 21:44:54
    O :) ja też dodałam dziś przepis na babkę makową na białkach, ale z dodatkiem jabłka :) podoba mi się ta opcja z czekoladą, oj i to bardzo... :)
    kulinarnespotkania
    2011/01/04 21:52:52
    bardzo smakowicie wyglada ta babeczka:)

    OdpowiedzUsuń