Takie zwyczajne, pszenne. Mięciutkie i puszyste. Uniwersalne - pasują do nich zarówno słodkie jak i wytrawne dodatki.
Przy okazji pochwalę się moimi kolejnymi dwoma artykułami: "Pierogarnia" oraz "Bułeczki z domowej piekarni". Zapraszam do czytania :)
Składniki (na 10 bułeczek):
- 500 g mąki pszennej
- 1/3 kostki drożdży (ok. 35 g)
- szklanka letniego mleka
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- 2 - 3 łyżki stopionego masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka zimnej wody
Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić dołek, wkruszyć do niego drożdże, posypać cukrem, zalać niewielką ilością letniego mleka i wyrobić palcami. Przykryć ściereczką i odstawić na około 10-15 minut.
Dosypać sól, wlać masło i wyrabiać dolewając resztę mleka. Kiedy ciasto będzie odchodziło od rąk i będzie jednolite i gładkie, ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części, uformować bułeczki, ułożyć na natłuszczonej blasze i zostawić pod przykryciem jeszcze na 15 minut.
Przed pieczeniem bułeczki posmarować żółtkiem roztrzepanym z wodą.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 20-25 minut.
OdpowiedzUsuńkulinarnespotkania
2011/01/31 16:47:34
buleczki cudne:) musza na pewno smakowac pysznie:)
zaytoona
2011/01/31 16:52:10
Takie bułeczki muszą być przepyszne! Bez wątpienia nie mają nic wspólnego z bezsmakowymi i nadmuchanymi bułkami ze sklepu...
jolantaszyndlarewicz
2011/01/31 18:12:10
Bo te domowe mają cudowny smak...a te dmuchawce ze sklepu to raczej nie bardzo:) ... też bym pewnie upiekła, gdybym miała do wyboru spacer w takie zimno:) pozdrawiam ciepło i biorę sie za czytanie artykułów:)
atina_bc
2011/01/31 20:17:48
Uwielbiam domowe pieczywko, a Twoje bułeczki wyglądają przepysznie!
kabamaiga
2011/01/31 21:50:25
Edytko ja się już odzwyczaiłam na stałe od chodzenia do piekarni. No i gratulacje z powodu babyboom.
kasandraa6
2011/01/31 22:22:25
na pewno pyszne :-)
majanaboxing
2011/01/31 22:37:05
Śliczne bułeczki !:))
myniolinka
2011/02/01 08:55:11
czy ja mogę wpaść na bułeczkę z pysznym dżemikiem? przed śniadaniem jestem...
justmydelicious
2011/02/01 11:44:53
takie bułeczki wg mnie są idealne na śniadanie. uwielbiam
ssylaa
2011/02/04 18:04:10
Pyszne bułeczki dzisiaj robiłam rewelacja :))
Jutro może jakiś chlebek upiekę :)
Gość: Gosia, *.adsl.inetia.pl
2011/02/25 15:14:05
Ja właśnie zabieram sie za pieczenie bułeczek
Wyglądają pysznie mam nadzieje ze beda równie smaczne
Gość: justa, *.internetdsl.tpnet.pl
2012/01/17 11:46:54
Te buleczki naprawde nie zawieraja jajek? Taka ilosc mleka wystarczy do wyrobienia az 50dag maki?
Gość: Rafał, 91.221.159.*
2013/04/30 11:36:32
nie wystarczy trzeba będzie dodawać po trochu wody a żeby nie przesadzić a ciasto nabrało odpowiednią konsystencję lub dalej mleka a ja myślę w proporcjach pół na pół będzie lepiej
Gość: wanda, *.dynamic.chello.pl
2014/02/15 21:03:48
Właśnie upiekłam. Są pyszne. Dziękuję za przepis.