poniedziałek, 31 stycznia 2011

Zwykłe pszenne bułeczki

Znów nie chciało mi się iść do sklepu po pieczywo, więc upiekłam bułki w domu ;)

Takie zwyczajne, pszenne. Mięciutkie i puszyste. Uniwersalne - pasują do nich zarówno słodkie jak i wytrawne dodatki.


Przy okazji pochwalę się moimi kolejnymi dwoma artykułami: "Pierogarnia" oraz "Bułeczki z domowej piekarni". Zapraszam do czytania :)






Składniki
(na 10 bułeczek):
- 500 g mąki pszennej
- 1/3 kostki drożdży (ok. 35 g)
- szklanka letniego mleka
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- 2 - 3 łyżki stopionego masła

- 1 żółtko
- 1 łyżka zimnej wody


Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić dołek, wkruszyć do niego drożdże, posypać cukrem, zalać niewielką ilością letniego mleka i wyrobić palcami. Przykryć ściereczką i odstawić na około 10-15 minut.

Dosypać sól, wlać masło i wyrabiać dolewając resztę mleka. Kiedy ciasto będzie odchodziło od rąk i będzie jednolite i gładkie, ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części, uformować bułeczki, ułożyć na natłuszczonej blasze i zostawić pod przykryciem jeszcze na 15 minut.

Przed pieczeniem bułeczki posmarować żółtkiem roztrzepanym z wodą.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 20-25 minut.

1 komentarz:


  1. kulinarnespotkania
    2011/01/31 16:47:34
    buleczki cudne:) musza na pewno smakowac pysznie:)
    zaytoona
    2011/01/31 16:52:10
    Takie bułeczki muszą być przepyszne! Bez wątpienia nie mają nic wspólnego z bezsmakowymi i nadmuchanymi bułkami ze sklepu...
    jolantaszyndlarewicz
    2011/01/31 18:12:10
    Bo te domowe mają cudowny smak...a te dmuchawce ze sklepu to raczej nie bardzo:) ... też bym pewnie upiekła, gdybym miała do wyboru spacer w takie zimno:) pozdrawiam ciepło i biorę sie za czytanie artykułów:)
    atina_bc
    2011/01/31 20:17:48
    Uwielbiam domowe pieczywko, a Twoje bułeczki wyglądają przepysznie!
    kabamaiga
    2011/01/31 21:50:25
    Edytko ja się już odzwyczaiłam na stałe od chodzenia do piekarni. No i gratulacje z powodu babyboom.
    kasandraa6
    2011/01/31 22:22:25
    na pewno pyszne :-)
    majanaboxing
    2011/01/31 22:37:05
    Śliczne bułeczki !:))
    myniolinka
    2011/02/01 08:55:11
    czy ja mogę wpaść na bułeczkę z pysznym dżemikiem? przed śniadaniem jestem...
    justmydelicious
    2011/02/01 11:44:53
    takie bułeczki wg mnie są idealne na śniadanie. uwielbiam
    ssylaa
    2011/02/04 18:04:10
    Pyszne bułeczki dzisiaj robiłam rewelacja :))
    Jutro może jakiś chlebek upiekę :)
    Gość: Gosia, *.adsl.inetia.pl
    2011/02/25 15:14:05
    Ja właśnie zabieram sie za pieczenie bułeczek
    Wyglądają pysznie mam nadzieje ze beda równie smaczne
    Gość: justa, *.internetdsl.tpnet.pl
    2012/01/17 11:46:54
    Te buleczki naprawde nie zawieraja jajek? Taka ilosc mleka wystarczy do wyrobienia az 50dag maki?
    Gość: Rafał, 91.221.159.*
    2013/04/30 11:36:32
    nie wystarczy trzeba będzie dodawać po trochu wody a żeby nie przesadzić a ciasto nabrało odpowiednią konsystencję lub dalej mleka a ja myślę w proporcjach pół na pół będzie lepiej
    Gość: wanda, *.dynamic.chello.pl
    2014/02/15 21:03:48
    Właśnie upiekłam. Są pyszne. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń