środa, 26 stycznia 2011

Schab w sosie śmietanowo-cebulowym

Pomysł na szybki obiad? Proszę bardzo: wszystko trwa mniej więcej tyle, ile zajmuje ugotowanie makaronu. I jakie to proste. Zresztą przeczytajcie przepis, a sami się przekonacie ;)





Składniki:
- 350 g schabu bez kości
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- 1 łyżeczka musztardy (Dijon)
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki



Mięso pokroić w paseczki i podsmażyć na maśle.
Cebulę i czosnek obrać, posiekać i dodać do mięsa, smażyć razem około 5 minut. Posolić, podlać winem i dusić do odparowania, a następnie podlać śmietaną wymieszaną z musztardą i zagotować. Doprawić pieprzem, posypać natką pietruszki.
Podawać z makaronem.


Przepis z magazynu "Kuchnia od kuchni" Winiary

1 komentarz:


  1. zauberi
    2011/01/26 12:28:42
    uwielbiam Twoje obiadowe przepisy i bardzo często z nich korzystam :) pozdrawiam
    iis111
    2011/01/26 13:36:26
    Edytko takie latwe przepisy interesuja mnie szczegolnie;)
    zaytoona
    2011/01/26 13:38:20
    Pysznie i kremowo. Tak, jak lubię. :)
    wedelka
    2011/01/26 13:41:56
    Zapisuję, bo szybkie i smaczne obiady są u mnie mile widziane :))
    justmydelicious
    2011/01/26 13:48:17
    przyznam, że mam wielką ochotę na taki obiad :)
    kulinarnespotkania
    2011/01/26 15:30:10
    o... u mnie tez dzisiaj makaron, ale z brokulami:)
    Twoja wersja zapowiada sie bardzo smacznie:)
    kabamaiga
    2011/01/26 17:41:04
    Robię podobną wersję z kurczakiem. Nie ma jak ekspresowe i pyszne obiady.
    silasmaku
    2011/01/26 18:02:14
    Czy schab po tak krótkiej obróbce nie jest zbyt twardy? Przepis super ale moze lepiej z drobiem? Czekam na odpowiedz i pozdrawiam :)
    kasandraa6
    2011/01/26 19:45:39
    proste i smaczne ,mniam mniam
    karmel-itka
    2011/01/26 22:16:06
    ten sos to istna poezja!
    fantazjemagdyk
    2011/01/26 22:24:10
    uwielbiam takie szybkie i pyszne obiady :) zapisuję i szczególnie jestem ciekawa sosu :)
    majanaboxing
    2011/01/26 22:42:03
    No i pyszny obiadek:)
    edysia79
    2011/01/27 09:33:17
    Silasmaku mięso nie jest bardzo miękkie, ale można je dłużej poddusić podlewając większą ilością wina, albo po prostu wodą.
    Gość: kinga, *.satfilm.net.pl
    2011/09/29 18:01:11
    zrobiłam wg Twojego przepisu i cóż... wyszło bardzo dobre!:) pozdrawiam!
    Gość: , *.btk.net.pl
    2015/07/05 15:07:01
    Po prostu mega ;)

    OdpowiedzUsuń