piątek, 14 stycznia 2011

Babka z czekoladą i ajerkoniakiem

Ostatnio największą popularnością w naszym domu cieszą się niewielkie wypieki. Na ciastko lub ciasto upieczone w keksówce zawsze znajdzie się chętny, na ciasto z dużej formy już nie koniecznie. Nie wiem, może to dlatego, że takie mniejsze słodkości szybciej się zjada, nie zdążą się znudzić no i po ich zjedzeniu można upiec i spróbować czegoś nowego?

Taka w każdym razie jest też i ta babka. Chociaż upieczona w zwykłej dużej formie keksowej nie wyrosła bardzo duża, więc za jednym razem zjadamy po dwa kawałki (jeden to stanowczo za mało). Upiekłam ją wczoraj, a dziś został już tylko jeden kawałek, który zjem zaraz po zrobieniu tego wpisu ;)

Ciasto jest miękkie, ale nie wilgotne (raczej z rodzaju z tych suchych). Ajerkoniak nie jest wyczuwalny w smaku czego trochę żałuję. Za to synek bardzo się cieszy kiedy widzi w cieście czekoladę i oczywiście wybiera te kawałki ciasta, w których jest jej najwięcej ;)




Składniki:
- 75 g gorzkiej czekolady
- 200 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- 2 jajka
- 100 ml ajerkoniaku
- 50 ml zimnej wody


Czekoladę posiekać na niezbyt małe kawałki i wstawić do lodówki.
Mąkę pszenną połączyć z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiać.

Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Dodać po kolei jajka i ucierać jeszcze chwilę. Teraz dodawać na przemian ajerkoniak z wodą i mączną mieszankę. Na koniec wsypać kawałki czekolady i dokładnie ale delikatnie wymieszać łyżką.

Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy keksowej. Wygładzić powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec w temperaturze 180 st. przez 50-60 minut.


Przepis z gazety "Ciasta i desery" nr 4/2008.


1 komentarz:


  1. Gość: kornik, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2011/01/14 23:56:26
    Wiadomo, też wybieram wszystko to, gdzie najwięcej czekolady!
    myniolinka
    2011/01/15 11:48:53
    pyszności! szkoda tylko że tego ajerkoniaku zbytnio nie czuć bo uwielbiam... ale co tam :)
    kabamaiga
    2011/01/15 16:41:22
    ajerkoniak i czekolada. Już mi ślinka pociekła.
    zaytoona
    2011/01/15 20:46:38
    Ostatnio bardzo wkręciłam się w pieczenie ciasteczek, czyli i u nas małe wypieki górą. Choć nie przeczę - taka babka też na pewno cieszyłaby się powodzeniem. :)

    Pozdrawiam!
    karmel-itka
    2011/01/15 23:59:22
    o rety, rety!
    na pewno smakuje wybornie. i rozpływa się w ustach.
    a jak kusi mnie! oj, nęci, nęci.
    atina_bc
    2011/01/16 06:54:25
    Mój synek bardzo lubi takie babeczki :)

    OdpowiedzUsuń