wtorek, 4 stycznia 2011

Bułeczki "Catepillar" (gąsieniczki)

Właściwie to nie przepadam za parówkami prawie wcale nie pojawiają się na naszym stole. Ale kiedy zobaczyłam te bułeczki o bardzo oryginalnym kształcie postanowiłam spróbować. Efekt? Piekłam je już dwa razy :)

Doskonałe na śniadanie lub kolację. Smakują zarówno na ciepło jak i zimno, można je posmarować keczupem, lub tak jak my jeszcze dodatkowo odrobiną majonezu. Jeśli nie zjecie wszystkich od razu, to bez problemu można je podgrzać w piekarniku następnego dnia.




Składniki (na 8 bułek):
- 200 ml letniego mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka suszonych lub 18 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 20 g (30 ml) oleju roślinnego
- 300 g mąki pszennej
- 8 cienkich parówek
- 1 jajko + 1 łyżka mleka lub śmietany do posmarowania bułeczek



Zrobić zaczyn: w 100 ml letniego mleka rozpuścić drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Przykryć i odstawić na około 20 minut w ciepłe miejsce.

Mąkę przesiać, dodać sól, pozostałe letnie mleko, cukier i zaczyn. Wyrobić. Dodać olej i dobrze wyrobić - ciasto powinno być elastyczne i musi dobrze odchodzić od rąk. odstawić ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 40 minut aż podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, każda po około 70 g. Każdą kulkę rozwałkować na owalny placuszek i położyć na nim obraną z osłonki parówkę. Złożyć jak pieróg i zalepić brzegi, szczelnie przyciskając parówkę do ciasta.

Rozciąć w poprzek na 8 części, tylko w miejscu w którym jest parówka, zostawiając zlepione ciasto nierozcięte. Potem zacząć rozkładanie - dolny kawałeczek kładziemy na lewą stronę, następny na prawą i tak na przemian. Uzyskamy kształt a'la gąsieniczka.




Piekarnik nagrzać do 220 st.C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej bułeczki. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Przed pieczeniem wierzch bułeczek posmarować jajkiem zmieszanym z mlekiem.
Piec około 20 minut, do uzyskania złotego koloru.


Przepis ze strony Moje Co Nieco.

2 komentarze:


  1. Gość: shap, *.adsl.inetia.pl
    2011/01/04 21:55:28
    używając suszonych drożdży, ile dać łyżeczek?
    edysia79
    2011/01/04 21:57:42
    Suszonych drożdży 1 łyżkę. Zaraz dopiszę do przepisu.
    Gość: madziala5, *.adsl.inetia.pl
    2011/01/04 21:59:13
    cudne!
    zapewne zrobię!
    Gość: shap, *.adsl.inetia.pl
    2011/01/04 21:59:58
    jutro po parówki do sklepu! :D
    kasiaaaa24
    2011/01/04 22:12:35
    Widziałam je już i bardzo mi się podobają :)
    zaytoona
    2011/01/04 22:16:28
    Nazwałabym je... luksusową wersją hot-dogów! Jestem jak najbardziej na tak. Z ketchupem i majonezem. Świetny pomysł na przekąskę. :)
    blue_megi
    2011/01/04 22:31:08
    świetne :)
    anna.kaminska.pl
    2011/01/04 23:16:17
    Nie jadam parówek,ale te bułeczki są fantastyczne!

    kuchennymidrzwiami.blogspot.com/
    kucharnia
    2011/01/04 23:20:01
    Ja też za parówkami nie przepadam, ale w takiej wersji bułeczki wyglądają cudownie:) Zamienię parówki na dobre kiełbaski i upiekę! Pozdrawiam:)
    russkaya
    2011/01/05 08:04:54
    Genialne!!! Do zrobienia i to bez kolejki :D Może nawet poczynię już w ten weekend?
    Pozdrawiam :)
    majazteca
    2011/01/05 08:36:08
    Urocze. Mam je na oku juz od dluzszego czasu :) Zrobie, zrobie. Juz niedlugo :)
    panna_malwinna
    2011/01/05 08:55:25
    rewelacyjne! wyglądają pięknie i pomysł świetny;)
    myniolinka
    2011/01/05 09:06:23
    świetne! podejrzewam, że nawet niejadki skuszą się na takie cudeńko :)
    bijana
    2011/01/05 09:31:59
    a ja bardzo lubie parowki i ten pomysl szalenie mi sie podoba! wygląda super i pewnie tak samo smaczne.
    tjaryma6
    2011/01/05 09:34:59
    Bardzo fajne, tylko jakieś w miarę dobre parówki trzeba znaleźć. Cielęce może?

    OdpowiedzUsuń
  2. lulla_mio
    2011/01/27 22:19:34
    Bułeczki były dziś na kolację, bardzo nam smakowały, dziecko zachwycone, mąż oczarowany ich wyglądem ze zdumieniem skomentował: "że też Ci się tak chce takie pracochłonne rzeczy przygotowywać..." - chyba mu nie powiem, że to bajecznie proste :-))) Dziękuję za pomysł i zdjęcia, dzięki którym wiem, jak proste to danie i że warto próbować nowości :-) Ja zaserwowałam do tych bułeczek-gąsieniczek dwa dipy na bazie creme fraiche: jeden z musztardą, miodem, korniszonami i świeżą papryczką chili a drugi z czosnkiem i koperkiem. Pasowały idealnie!
    kinia_1979
    2011/02/07 10:15:02
    Dzisiaj próbuję :O) Ale wiem, że będą przepyszne...jeszcze ani razu nie zawiodłam sie na Twoich przepisach :O)
    czerwona_nesca
    2011/02/21 07:15:31
    Zrobiłam te bułeczki ale z powodu braku czasu zrobiłam je z ciasta francuskiego.
    Wyszły super, goście byli zachwyceni :)
    Gość: emalia, *.adsl.inetia.pl
    2011/02/22 20:58:33
    wykorzystałam kolejny Twój przepis i chyba zacznę wierzyć,że potrafię gotować :) bułeczki podobały się bardzo i smakowały tak samo bardzo :)
    edysia79
    2011/02/22 22:46:05
    Emalia cieszę się i czekam na kolejne postępy w kuchni :)))
    Gość: Agosgalapagos, *.cm.vtr.net
    2011/10/31 23:36:19
    Właśnie się zajadam :DDDD przepyszne ciasto mi wyszło, podstawa to dobrej jakości parówki, innaczej nie będą takie smaczne. Świetny pomysł, bede robić częściej.. Świetny blog, sporo korzystam z Pani pomysłów i nigdy się nie zawiodłam :) pozdrawiam
    Gość: magda_krolik, *.ip.netia.com.pl
    2011/12/17 21:09:02
    świetne są!!! już wiem co zrobię któregoś dnia na śniadanko ;) pozdrawiam i zapraszam do siebie :) Magda (www.smallthings.blox.pl)
    Gość: wysmakuj.pl, *.bestgo.pl
    2012/01/10 13:53:47
    Wyglądają nieziemsko, moje dziecko jak zobaczyło to zdjęcie od razu pytało: kiedy takie zjemy ? Nic tylko lecieć po parówki do sklepu ;-)
    Gość: wysmakuj.pl, *.bestgo.pl
    2012/01/10 13:55:13
    Wyglądają nieziemsko, moje dziecko jak zobaczyło to zdjęcie od razu pytało: kiedy takie zjemy ? Nic tylko lecieć po parówki do sklepu ;-)

    8 punktów - nieźle :)

    www.wysmakuj.pl/index.php?page=1&category=przek%C4%85ski
    Gość: , *.kielce.vectranet.pl
    2012/08/03 21:22:23
    Jakie są to parówki ?
    kat-now
    2012/10/07 10:45:17
    zrobiłam je dzisiaj i są rewelacyjne :) rodzinka się zajadała :)
    Gość: basia, *.dynamic.chello.pl
    2013/10/03 14:30:26
    Dziś "popełnione". CUDOWNE!!! Jak zresztą każdy z Twoich przepisów... 100 krotne dzięki. Pozdrawiam z zimnego Krakowa.

    OdpowiedzUsuń