poniedziałek, 24 stycznia 2011

Chrupiące migdałowce

Jeśli najdzie Was ochota na coś bardzo, bardzo słodkiego i chrupiącego, polecam te migdałowe ciasteczka. Mają jeszcze jedną ważną zaletę - w szczelnym, zamkniętym pojemniku można je długo przechowywać, nawet do 3 tygodni i nie tracą walorów smakowych (sprawdzone osobiście).




Składniki
ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 200 g miękkiego masła
- 1 żółtko

masa migdałowa:
- 100 ml śmietany 18%
- 50 g masła
- 150 g cukru kryształu
- 100 g migdałów w słupkach
- 100 g płatków migdałowych


Mąkę z cukrem i cukrem waniliowym wsypać do miski. Wokół rozłożyć pokrojone masło, na  środku ułożyć żółtko. Całość wyrobić mikserem na gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (o wymiarach 40x25 cm), powierzchnię kilkakrotnie nakłuć widelcem.

Śmietanę z masłem i cukrem umieścić w garnku i zagotować mieszając aż cukier się rozpuści. Dodać słupki i płatki migdałowe, wymieszać i gorącą masę rozprowadzić na cieście w formie.

Piec w nagrzanym do 180 st.C piekarniku przez około 20-25 minut.

Jeszcze ciepłe ciasto pokroić nasmarowanym olejem nożem na kwadraty o wymiarach 3,5x3,5 cm. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.


Przepis z gazety "Słodkie Boże Narodzenie" nr 3/2008.

2 komentarze:


  1. acirinka
    2011/01/24 13:30:10
    Uwielbiam słodycze z migdałami. Muszą być przepyszne.
    monica-wino-i-oliwki
    2011/01/24 13:32:42
    Fajnie, że można je tak długo przechowywać. Pyszne muszą być :)
    zauberi
    2011/01/24 13:39:44
    super wyglądają, takie delikatne i kremowe :)
    wiosenka27
    2011/01/24 13:40:15
    Bardzi interesujący przepis:)
    jolantaszyndlarewicz
    2011/01/24 13:44:36
    Ja nie mogę wchodzić Edytko na twój blog bo mi od samego patrzenia pupa rosnie:). ledwo zjedliśmy jedno z twoich ciast, a ty kolejnymi cudeńkami nas tutaj zarzucasz:) pozdrawiam
    majazteca
    2011/01/24 14:09:58
    Mniam, pysznosci! Cos musi byc w tym co napisala wyzej Jola :) Ja czuje, ze od ogladania tych wszystkich pysznych zdjec i ksiazek kulinarnych juz przytylam ze trzy kilogramy :)
    Gość: Marta, 178.19.180.*
    2011/01/24 14:24:06
    Piękne, pyszne i już wydrukowałam sobie przepis :)
    kulinarnespotkania
    2011/01/24 15:30:19
    bardzo pysznie wygladaja:)
    olciaky
    2011/01/24 15:52:54
    mmm...
    Gość: Atria, *.dynamic.chello.pl
    2011/01/24 15:59:23
    Ojej, dawno nie jadłam czegoś z migdałami. Szkoda, że obok nie ma nikogo z pudełeczkiem.. pozdrawiam:0
    iis111
    2011/01/24 16:34:48
    Edytko nie sadze, zeby udalo mi sie kiedys przechowac w domu jakiekolwiek slodycze przez 3 tygodnie;)
    mollisia
    2011/01/24 17:29:41
    Już jakiś czas obserwuje, co się u Ciebie dzieje na blogu, ale jakoś nie miałam odwagi napisać niczego w komentarzach. Twoje przepisy są bardzo inspirujące :) Ale teraz te ciasteczka zdecydowały, że się przemogłam - wyglądają genialnie (ach, te migdały...!), co tu dużo pisać. Już wiem, że zrobię je w nagrodę po egzaminie. Zdanym, rzecz jasna :). Pozdrawiam.
    zaytoona
    2011/01/24 17:43:09
    Skoro takie pyszne, to jestem pewna, że nie dotrwałyby u mnie tych trzech tygodni. Ba! Zniknęłyby po kilku godzinach. :)
    mikimama
    2011/01/24 18:05:48
    Jak migdałowe, to dla mnie!
    karmel-itka
    2011/01/24 18:18:52
    jestem pod wrażeniem. wspaniałe ciasteczka!

    OdpowiedzUsuń
  2. sadlicha
    2011/01/24 18:44:01
    witam, mam nietypowa prośbę: otóż na Pani blogu lub za pośrednictwem Pani bloga (poprzez "inspirują mnie") znalazłam przepis na potrawę, który gdzieś zagubiłam, szukam i szukam teraz tego w internecie calutkim i nie mogę znaleźć. nieśmiało proszę o pomoc :) chodzi mi o takie ślimaczki z ciasta drożdżowego z serem i szynką, taka śmieszna odmiana pizzy, mam wielką nadzieję, że uratuje mi Pani życie albowiem zakochałam się w tym przepisie miłością wielką i beznadziejną ;) i na dodatek obiecałam już tę potrawę synkowi :( będę niezwykle wdzięczna...
    sadlicha
    p.s. jestem wielbicielką Pani bloga...
    nobleva
    2011/01/24 18:44:05
    Muszą być pyszne, jak wszystko z migdałów.
    edysia79
    2011/01/24 18:52:00
    Dziękuję wszystkim i polecam te ciasteczka, ale jeszcze raz przypominam, ze są bardzo słodkie ;)

    Mollisia cieszę się, że te ciasteczka skłoniły Cię do odezwania się, mam nadzieję, że nie będzie to Twój ostatni komentarz ;)
    Oczywiście życzę zdania egzaminu i trzymam za Ciebie kciuki!

    Sadlicha witam :)
    Link do przepisu na ślimaczki:
    przystole.blox.pl/2009/09/Drozdzowe-slimaczki-z-farszem-szynkowo-serowym.html

    Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego, mam nadzieję, że synkowi będą smakowały :)
    jolantaszyndlarewicz
    2011/01/24 20:45:36
    Edytko zapraszam na małą niespodziankę
    smakmojegodomu.blox.pl/2011/01/Muffiny-malinowe.html
    pozdrawiam ciepło
    justmydelicious
    2011/01/24 21:29:53
    coś czuję, że z kefirem smakowałyby wybornie :)
    fantazjemagdyk
    2011/01/24 21:30:31
    bardzo, bardzo kuszące :) i fajnie, że można je tak długo przechowywać :)
    cukrowawrozka
    2011/01/24 21:39:08
    przetrwały tak długo?! nie wierzę. nikt nie wyjadł? : D
    cucinadellafelicita
    2011/01/24 22:42:27
    U mnie nie wytrzymały by nawet 3 dni, a co dopiero 3 tygodni! :)
    majanaboxing
    2011/01/24 22:44:36
    O, z migdałkami na pewno pyszne!:)
    Gość: lo, *.adsl.inetia.pl
    2011/01/24 23:03:38
    Świetny przepis. Zapisuję i wkótce zrobię. Pozdrawiam. Lo (pistachio-lo.blogspot.com)
    ewena
    2011/01/25 00:45:03
    Ale pysznie wyglądają! Ja niestety muszę trochę przystopować ze słodkościami:)
    sadlicha
    2011/01/25 16:55:50
    witam, dziękuje serdecznie, przeszukiwałam Pani bloga milion razy (może troszkę przesadzam;)) i je przegapiałam, gapa ze mnie :) jeszcze raz dziękuje.pozdrawiam serdecznie
    malgorzata.dz
    2011/01/25 19:41:21
    Fajne. :) Robiłam coś podobnego z przepisu Liski, ale te Twoje migdałowe na pewno mają nieco inny smak dzięki śmietanie. Taka wersja też mi się podoba. :) Tym bardziej, że bardzo lubię chrupać. :)
    Pozdrowienia ślę. :)
    piegusek1976
    2011/01/25 21:44:21
    wspaniały przepis !!! własnie zrobiłam lazanię w Twojego przepisu, wyszla fantastyczna :) pozdrawiam
    Gość: achaja, *.plastcom.pl
    2011/09/10 08:37:19
    Śmietana ma być kwaśna czy słodka ???
    edysia79
    2011/09/12 14:50:08

    OdpowiedzUsuń