niedziela, 16 stycznia 2011

Kokosowe spiralki

Przygotowanie tych ciastek wymaga sporo pracy i czasu (surowe ciasto a potem i zwinięte w roladę trzeba długo chłodzić), ale na prawdę warto. Ładnie wyglądają i dobrze smakują.




Składniki (na 50 ciastek):
ciasto:
- 220 g maki pszennej
- 25 g kakao
- 150 g cukru pudru
- 1 jajko
- 120 g masła
- 1 łyżka mleka
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

masa kokosowa:
- 100 g serka homogenizowanego (u mnie Bieluch)
- 60 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 60 g miękkiego masła
- 75 g wiórków kokosowych
- 50 g drobno posiekanych (lub zmielonych) orzechów laskowych


Przygotowanie ciasta:
mąkę wymieszać z kakao, cukrem i sodą, przesiać na stolnicę. Dodać masło i posiekać nożem. Na środku zrobić dołek, wlać do niego roztrzepane z mlekiem jajko i zagnieść gładkie ciasto.
Włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.

Przygotowanie masy:
wszystkie składniki dokładnie wymieszać i również wstawić do lodówki.

Przygotowanie rolady:
schłodzone ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami folii na prostokąt o wymiarach 20x30 cm. Równomiernie rozprowadzić na nim masę, wygładzić, a następnie zwinąć w roladę wzdłuż krótszego boku.
Roladę zawinąć w folię i wstawić na noc do lodówki.

Przygotowanie ciastek:
roladę pokroić ostrym nożem w plastry (grubości ok. 0,5 cm) i rozłożyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.

Piec przez 8-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.


Przepis z gazety "Słodkie Boże Narodzenie" (2008 r.)

1 komentarz:


  1. wariatka327
    2011/01/16 12:27:20
    ale cudeńka Ci wyszły !!
    holga13
    2011/01/16 12:44:55
    Ja ostatnio robiłam ciasteczka szachownice i spiralki właśnie, ale bez kokosowej nuty. Te również wyglądają pysznie ;)
    kaska27s
    2011/01/16 12:59:47
    Wygladaja pieknie...pewnie wyprobuje...
    usmiecham-sie
    2011/01/16 13:39:32
    Robilam takie spiralki, ale nie kokosowe - mam ochotę na takie jak twoje, bo uwielbiam kokos do granic możliwości :)
    olciaky
    2011/01/16 14:23:24
    mam na nie ochotkę, ale w wersji waniliowej.
    Twoje świetnie się udały:)
    Buziaki, Edysiu
    izaa_a
    2011/01/16 14:45:55
    ale fajniutkie..;)
    grazyna1961.only
    2011/01/16 18:12:33
    Piękne i pyszne :)
    fantazjemagdyk
    2011/01/16 18:24:19
    piękne te ciasteczka i wcale mnie nie dziwi liczba 50 szt :) pewnie zniknęły błyskawicznie :)
    majanaboxing
    2011/01/16 19:28:54
    Smakowite ślimaczki Edysiu:)
    zaytoona
    2011/01/16 21:49:16
    Prześliczne!
    gosiaa99
    2011/01/17 01:42:56
    sliczne Edysiu! koniecznie chcialabym sprobowac taka:)
    monica-wino-i-oliwki
    2011/01/17 08:56:12
    Pewnie miałabym problem ze zwijaniem rolady ;) Ciasteczka wyglądają bardzo apetycznie :)
    myniolinka
    2011/01/17 09:03:36
    na takie pyszności warto czekać i nawet długie chłodzenie nie odstrasza :)
    chantel111
    2011/01/17 13:15:51
    ostatnio na jednej niemieckiej stronie oglądałam te ciastka i stwierdziłam że mogą być całkiem, całkiem :)
    fajne Ci wyszły :)
    justmydelicious
    2011/01/17 18:05:31
    świetna jest ta kokosowa wersja!
    zemfiroczka
    2011/01/23 17:09:22
    O! Fajowskie!!! :)
    Gość: pocahontas, *.xdsl.centertel.pl
    2011/09/20 19:17:58
    bardzo smakowite ciasteczka, ostatnio zrobiłam z półtorej porcji i wszystkie znikneły w mig. pewnie były by jeszcze lepsze gdybym dodała orzechy... niestety akurat nie miałam. mimo to wyszły bardzo pyszniutkie. nastepnym razem mmusze jednak zrobić dłuższą a wąższą roladkę bo mi wyszły spirale a nie spiralki.

    polecam wszystkim

    OdpowiedzUsuń