wtorek, 25 stycznia 2011

Pasta z pieczeni do smarowania pieczywa

Dobry sposób na urozmaicenie śniadania lub kolacji kiedy w lodówce nie mamy zbyt wielu produktów. Do jej przygotowania można wykorzystać to co jest,  na przykład pieczeń która została z obiadu, albo nam już się znudziła. Bardzo prosta i szybka do przygotowania.





Składniki:
- 200 g chudej pieczeni (zastąpiłam usmażonym filetem z kurczaka)
- 70 g sera żółtego (edamskiego)
- kawałek ugotowanego selera
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki posiekanej zieleniny (szczypiorek, koperek, bazylia, natka pietruszki)
- ząbek czosnku
- sól i pieprz


Mięso i seler zemleć, ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Wszystko wymieszać z majonezem i zieleniną, doprawić do smaku. Przed podaniem pastę można schłodzić w lodówce.

1 komentarz:


  1. zauberi
    2011/01/25 22:29:15
    mniam, uwielbiam takie pasty!
    jolantaszyndlarewicz
    2011/01/26 08:18:57
    Musi być pyszna. przyznam szczerze, ze jedyne znane mi pasty do pieczywa to te z wędzone ryby lub z jajek, wiec ta jest dla nich miłą odmianą:) pozdrawiam i miłego dnia życzę
    wiosenka27
    2011/01/26 08:39:23
    Bardzo lubię takie pasty, robiłąm podobna z kurczakiem tyle, że dałam inny ser. Pyszna była:)
    Pozdrawiam:)
    majazteca
    2011/01/26 08:54:58
    To musi byc pyszne! Na pewno wyprobuje, kiedy tylko zostanie mi kawalek pieczeni. Albo przygotuje ja jak Ty, z kurczaka :)
    kulinarnespotkania
    2011/01/26 10:36:56
    taka miesna pasta to fajny pomysl, mysle, ze smakuje pysznie:)
    justmydelicious
    2011/01/26 11:58:26
    ale pyszny musi być chlebek z taką pastą :)
    kasandraa6
    2011/01/26 19:44:36
    też bym zjadła
    restauracjadomowa
    2011/02/12 22:13:08
    bardzo ciekawy przepis, co prawda nie bardzo lubie gotowany seler ale w takim towarzystwie innych skladnikow moze calkiem dobrze smakowac. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń