Przepis na te bułeczki zobaczyłam na blogu Misi i już następnego dnia je upiekłam, tak mi się spodobały :) Wyszły miękkie, nie za słodkie i rumiane, a co najważniejsze bardzo smakowały naszemu synkowi, który jeszcze na początku sezonu jagodowego twierdził, że jagód nie lubi :)))
Przepis cytuję za Misią, z moimi niewielkimi zmianami.
Składniki (na 12 bułeczek):
- 1 1/2 szklanki białej mąki
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 115g schłodzonego, drobno pokrojonego masła
- 1 szklanka jagód / borówek
- 1/2 szklanki maślanki
- 1 duże jajko, plus dodatkowo jedno dodatkowe, roztrzepane do posmarowania
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej (lub łyżeczka cukru waniliowego)
- brązowy cukier do posypania
1. Rozgrzej piekarnik do 190°C, wyłóż blachę pergaminem. Wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól w dużej misce. Dodaj masło i wyrabiaj ciasto palcami aż uzyska konsystencję gęstej owsianki. Dodaj borówki i zamieszaj.
2. Zmiksuj razem maślankę, jajko i esencję waniliową. Dodaj do mąki wymieszanej z cukrem, masłem i borówkami, lekko zamieszaj, żeby połączyć składniki. Na dni miski powinna pozostać niewielka ilość mąki.
3. Wyłóż ciasto na stolnicę / blat, zagnieć je delikatnie i uformuj koło o grubości 2,3cm. Okrągłą foremką lub szklanką o średnicy 6 cm wytnij 12 krążków i ułóż na przygotowanej blasze.
4. Posmaruj rozbitym jajkiem i posyp cukrem. Piecz na złoty kolor, około 25 minut. Bułeczki najlepiej smakują podane od razu, ale można je zamrozić i przechowywać przez miesiąc. Po rozmrożeniu warto na 10 minut włożyć je do pieca nagrzanego do 180°C.
OdpowiedzUsuńugotujmy
2010/07/15 14:10:21
i mnie urzekły te jagodowe bułeczki. są proste, ładne i jak widzę smaczne :-) zrobię na pewno.
kasiaaaa24
2010/07/15 14:16:36
Wyglądają przepysznie i nie ma się co dziwic, ze tak smakowały :)
Gość: Zuza, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/07/15 14:37:39
wyglądają interesująco :)
panna_malwinna
2010/07/15 14:57:04
jagodowo-prawidłowo! cieszmy się darami sezonu letniego
milk_chocolate84
2010/07/15 15:10:51
też się do nich zbierałam ale ostatnio nie mam czasu nawet na zrobienie obiadu.. nie mówiąc już o słodkościach :( Są cudnie rumiane :)
justmydelicious
2010/07/15 16:10:21
ślicznie się prezentują!
olciaky
2010/07/15 16:16:30
O,
to takie scones są:)
Świetny pomysł, podłapię:)
Proste i pyszne.
Pozdrawiam
kubako
2010/07/15 18:37:32
Dlatego właśnie kocham lato! Niby i zimą można zjeść jagody, ale to zupełnie nie to samo.
Pozdrawiam!
abbra
2010/07/15 18:50:39
Zanim przeczytałam przepis, myślałam ,że to drożdżowe :)
Fajne bułeczki !
majanaboxing
2010/07/15 19:26:05
Śliczne te bułeczki Edysiu! Jagodowe kropki wyglądają w nich cudownie:)
grazyna1961.only
2010/07/15 21:24:28
Cudnie wyglądają ! Marzy mi się taka do porannej kawy...
Gość: Ewa Smaczniutkie.pl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/07/15 21:36:44
Ja też poproszę do kawy, może już nie dzisiaj, ale chętnie jutro rano :)
espresso9
2010/07/15 21:48:54
Kurcze,ale mi sie jej chce...i to bardzo :/
Teraz nie zasnę.
Pięknie wyglądają!
gosiaa99
2010/07/15 23:13:45
Ladne te buleczki:) Takie pieguski
Porywam kilka na sniadanie:)
kamyla_k
2010/07/15 23:30:15
ojej ... one są bez drożdży? bo takie najlepsze! :)
kabamaiga
2010/07/16 20:54:21
Ale niezwykle wyglądają.