czwartek, 15 lipca 2010

Bułeczki z jagodami

U mnie w dalszym ciągu jagodowo, choć już nie długo, bo wczoraj mama przyniosła z lasu ostatnie już jagody. Szkoda, bo tyle pyszności można z nimi wyczarować. Pozostają jeszcze borówki amerykańskie, którymi jagody można zastąpić, choć to już nie to samo.

Przepis na te bułeczki zobaczyłam na blogu Misi i już następnego dnia je upiekłam, tak mi się spodobały :) Wyszły miękkie, nie za słodkie i rumiane, a co najważniejsze bardzo smakowały naszemu synkowi, który jeszcze na początku sezonu jagodowego twierdził, że jagód nie lubi :)))



Przepis cytuję za Misią, z moimi niewielkimi zmianami.

Składniki (na 12 bułeczek):
- 1 1/2 szklanki białej mąki
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 115g schłodzonego, drobno pokrojonego masła
- 1 szklanka jagód / borówek
- 1/2 szklanki maślanki
- 1 duże jajko, plus dodatkowo jedno dodatkowe, roztrzepane do posmarowania
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej (lub łyżeczka cukru waniliowego)

- brązowy cukier do posypania

1. Rozgrzej piekarnik do 190°C, wyłóż blachę pergaminem. Wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól w dużej misce. Dodaj masło i wyrabiaj ciasto palcami aż uzyska konsystencję gęstej owsianki. Dodaj borówki i zamieszaj.

2. Zmiksuj razem maślankę, jajko i esencję waniliową. Dodaj do mąki wymieszanej z cukrem, masłem i borówkami, lekko zamieszaj, żeby połączyć składniki. Na dni miski powinna pozostać niewielka ilość mąki.

3. Wyłóż ciasto na stolnicę / blat, zagnieć je delikatnie i uformuj koło o grubości 2,3cm. Okrągłą foremką lub szklanką o średnicy 6 cm wytnij 12 krążków i ułóż na przygotowanej blasze.

4. Posmaruj rozbitym jajkiem i posyp cukrem. Piecz na złoty kolor, około 25 minut. Bułeczki najlepiej smakują podane od razu, ale można je zamrozić i przechowywać przez miesiąc. Po rozmrożeniu warto na 10 minut włożyć je do pieca nagrzanego do 180°C.

1 komentarz:


  1. ugotujmy
    2010/07/15 14:10:21
    i mnie urzekły te jagodowe bułeczki. są proste, ładne i jak widzę smaczne :-) zrobię na pewno.
    kasiaaaa24
    2010/07/15 14:16:36
    Wyglądają przepysznie i nie ma się co dziwic, ze tak smakowały :)
    Gość: Zuza, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2010/07/15 14:37:39
    wyglądają interesująco :)
    panna_malwinna
    2010/07/15 14:57:04
    jagodowo-prawidłowo! cieszmy się darami sezonu letniego
    milk_chocolate84
    2010/07/15 15:10:51
    też się do nich zbierałam ale ostatnio nie mam czasu nawet na zrobienie obiadu.. nie mówiąc już o słodkościach :( Są cudnie rumiane :)
    justmydelicious
    2010/07/15 16:10:21
    ślicznie się prezentują!
    olciaky
    2010/07/15 16:16:30
    O,
    to takie scones są:)
    Świetny pomysł, podłapię:)
    Proste i pyszne.
    Pozdrawiam
    kubako
    2010/07/15 18:37:32
    Dlatego właśnie kocham lato! Niby i zimą można zjeść jagody, ale to zupełnie nie to samo.
    Pozdrawiam!
    abbra
    2010/07/15 18:50:39
    Zanim przeczytałam przepis, myślałam ,że to drożdżowe :)
    Fajne bułeczki !
    majanaboxing
    2010/07/15 19:26:05
    Śliczne te bułeczki Edysiu! Jagodowe kropki wyglądają w nich cudownie:)
    grazyna1961.only
    2010/07/15 21:24:28
    Cudnie wyglądają ! Marzy mi się taka do porannej kawy...
    Gość: Ewa Smaczniutkie.pl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2010/07/15 21:36:44
    Ja też poproszę do kawy, może już nie dzisiaj, ale chętnie jutro rano :)
    espresso9
    2010/07/15 21:48:54
    Kurcze,ale mi sie jej chce...i to bardzo :/
    Teraz nie zasnę.
    Pięknie wyglądają!
    gosiaa99
    2010/07/15 23:13:45
    Ladne te buleczki:) Takie pieguski
    Porywam kilka na sniadanie:)
    kamyla_k
    2010/07/15 23:30:15
    ojej ... one są bez drożdży? bo takie najlepsze! :)
    kabamaiga
    2010/07/16 20:54:21
    Ale niezwykle wyglądają.

    OdpowiedzUsuń