poniedziałek, 5 lipca 2010

Drożdżówki z twarożkiem i jagodami

Nie wyobrażam sobie sezonu jagodowego bez jagodzianek. Moje pierwsze wyglądały tak, w ubiegłym roku zrobiłam je z tego samego przepisu bo jest niezawodny, ale w tym roku zachciało mi się spróbować czegoś nowego.

Warto było spróbować. Bułeczki wyszły bardzo puszyste, lekkie, delikatne i nie za słodkie, czyli dokładnie takie jak lubimy. Nawet mój synek, który twierdził że jagód nie lubi, zjadł trzy (nie na raz oczywiście) i sam upominał się o części bułek w których było najwięcej owoców :)



Przepis znalazłam u Doroty.

Składniki (na 12 bułeczek):
- 450 g mąki pszennej
- 16 g świeżych drożdży
- 1 i 1/8 szklanki letniego mleka
- 80 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka soli
- 70 g miękkiego masła
- 1 duże roztrzepane jajko

nadzienie:
- 200 g jagód

- 150 g serka śmietankowego jak na serniki (u mnie bieluch)
- 2 łyżki miodu
- 2-3 łyżki cukru waniliowego

lukier:
- 3/4 - 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki gorącej wody


Jagody opłukać i osuszyć.
Serek, miód i cukier waniliowy wymieszać i odstawić.

Do dużej miski wsypać mąkę, na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże, posypać łyżeczką cukru i polać ostrożnie niewielką ilością mleka. Rozgnieść palcami drożdże z cukrem i mlekiem tak, żeby powstała w miarę jednolita masa. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na chwilę, żeby zaczyn zaczął rosnąć.

Następnie dodać pozostałe składniki ciasta i wyrobić miękkie, elastyczne ciasto (jeśli za bardzo będzie się kleić, można dosypać mąki). Ponownie przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto wyjąć, lekko wyrobić. Podsypując delikatnie mąką rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x35 cm (nie większy, bo ciasto będzie zbyt cienkie). Posmarować powierzchnię ciasta twarożkiem, posypać jagodami. Całość zwinąć wzdłuż krótszego boku.

Pokroić na 12 równych części - ślimaków. Ułożyć ja na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości 1 cm od siebie.
Odstawić znowu do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 minut.

Piec w temperaturze 190 st.C przez około 20-30 minut aż bułeczki będą dobrze wypieczone.

Jeszcze ciepłe polukrować.



1 komentarz:


  1. dorotus76
    2010/07/05 10:41:41
    Śliczne! Zjadłabym nie jedną ;)
    emma001
    2010/07/05 10:57:18
    Wspaniałe! Zawsze powtarzam ze jagodzianki to moje ukochane słodkie bułeczki
    kabamaiga
    2010/07/05 13:34:56
    Edysiu cudne. U mnie też dzisiaj drożdżówki :)
    viridianka
    2010/07/05 13:38:49
    znam te drożdżówy, robiłam rok temu, były tak dobre że rozeszły się w 1 dzień
    olciaky
    2010/07/05 13:58:33
    Same pyszności.
    Też mam na nie ochotkę:)P
    kaspiecze
    2010/07/05 14:10:28
    fajniutkie, strasznie podobają mi się te cienkie wzorki z lukru
    ugotujmy
    2010/07/05 14:16:02
    cudowny jest smak domowych jagodzianek
    i pięknie wyglądają, z ulubionym lukrem
    kasiaaaa24
    2010/07/05 14:33:52
    Edysiu wspaniale wyglądają. Uwielbiam wypieki z jagodami. Chyba i ja się im nie oprę :)
    majanaboxing
    2010/07/05 17:56:23
    Ależ cudowne! Bardzo mi się podobają i chętnie bym się poczęstowała Edysiu,jakbyś mieszkała bliżej:))
    Też może zrobię coś takiego, bo bardzo mnie zachęciłaś, no ale jeszcze jagódek nie widziałam.
    Pozdrawiam:)
    tysiaczek81
    2010/07/05 17:57:59
    Wyglądają bardzo smakowicie,oj zjadłabym taka do kawki.pozdrawiam.
    justmydelicious
    2010/07/05 19:12:26
    rewelacyjne są! zrobię :)
    myniolinka
    2010/07/05 22:02:47
    mniam! jagody zatopione w drożdżowym cieście... pycha!
    marielle_07
    2010/07/08 08:56:52
    zrobiłam wczoraj wieczorem, rano patrzę, a tu zostało tylko kilka :) to chyba znaczy, że domownikom smakowały... jak dla mnie - bajeczne!

    OdpowiedzUsuń