niedziela, 4 lipca 2010

Serowe paluszki

Paluszki te upiekłam specjalnie po to, żeby mieć coś do przegryzania w czasie drogi do Szczawnicy w zeszły weekend, no i żeby mieć co zabrać na wycieczki które planowaliśmy na miejscu.
Sprawdziły się - smakowały nam bardzo i szybko okazało się, że najlepiej byłoby zrobić je z podwójnej porcji składników ;)
Ponieważ mąż i synek nie przepadają za kminkiem w ziarenkach, część paluszków zostawiłam bez kminkowej posypki, ale i te posypane nim mąż ze smakiem zjadał, bo były po prostu smaczniejsze od tych z samą solą.


Przepis z książki "Pikantne ciasta i ciasteczka" Hanny Szymanderskiej.


Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 200 g startego na drobnych oczkach sera żółtego
- 200 g masła
- szczypta cukru pudru
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki mielonego kminku

do posmarowania:
- 1 surowe żółtko
- 1-2 łyżki gazowanej wody (dałam nie gazowaną)

do posypania:
- 1 łyżka nasion kminku
- 1 łyżka grubej soli


Na stolnicę przesiać mąkę, dodać zimne masło i posiekać bardzo drobno. Dodać ser, kminek, po szczypcie soli i cukru pudru. zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 2-3 godziny.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st.C.

Ze schłodzonego ciasta na posypanej mąką stolnicy formować cienkie wałeczki (o grubości ok. 1,5 cm), kroić na kawałki długości 10 cm i układać na oprószonej mąką blasze.

Żółtko roztrzepać dokładnie z wodą. Smarować ciastka, posypać solą i kminkiem.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15-20 minut, do zrumienienia.

1 komentarz:


  1. kasiaaaa24
    2010/07/04 12:53:57
    Jako dziecko, pamiętam że jadłam takie do barszczu. Wtedy, pieczone były przez babcię. W sumie, to całkowicie o nich zapomniałam i dopiero kiedy je u Ciebie zobaczyłam, przypomniałam sobie o nich. No i obowiązkowo były posypane kminkiem :)

    Miłej niedzieli :)
    zimorodka
    2010/07/04 13:08:01
    a ile wychodzi takich paluszków z tego przepisu ? :) bo może lepiej od razu zwiększę proporcje przy moich żarłoczkach ;)
    edysia79
    2010/07/04 13:21:25
    Kasiu z kminkiem to jednak jest to ;)
    Rzeczywiście, do barszczu świetnie by pasowały!

    Zimorodko nie policzyłam, bo jednocześnie je piekłam i pakowałam się, a zdjęcia robiłam na szybko przed samym wyjazdem, ale myślę, że było ich około 40 (piekłam na dwóch blachach).
    viridianka
    2010/07/04 13:31:30
    a ja kminku nie lubię, mimo to skoro mówisz że były pyszniejsze z kminkiem niż bez to może bym się przekonała do niego? hm hm
    nigdy nie mogę napatrzeć się na tą Twoją deseczkę, śliczne tło robi (:
    ugotujmy
    2010/07/04 13:31:38
    i ja nie przepadam za ziarenkami kminku, a w ciastkach/sucharach zjadam z przyjemnością. schrupałabym więc te paluszki.
    milk_chocolate84
    2010/07/04 14:05:41
    Uwielbiam słone przekąski z kminkiem :) Na dniach je zrobię, wyglądają pysznie :)
    Gość: Usagi, *.chello.pl
    2010/07/04 14:35:11
    Ale fajne. Przypominają mi solanki :)
    tercybiades
    2010/07/04 15:23:25
    Już wiem, co zrobię, jako przekąskę na drogę, bo to urlop za pasem, a kanapki w taki upał nie sprawdzają się :)
    Gość: Ewa Smaczniutkie.pl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2010/07/04 19:23:27
    Od dziecka nie znoszę w żadnej potrawie kminku, ale paluszki te chętnie zrobiłabym z czarnuszką.
    majanaboxing
    2010/07/04 19:56:12
    Śliczna i pyszna przekąska. Ja za kminkiem nie przepadam, ale mogłabym zrobić wyjątek dla takich paluszków :)
    cukrowawrozka
    2010/07/04 20:21:06
    o, mam tą książkę! i tak się zastanawiałam nawet nad tymi paluszkami. Skoro teraz i Ty polecasz.. :]
    emma001
    2010/07/04 21:14:19
    Ja takie podobne paluszki to tylko sklepwe jadłam i smakowały mi a wiadmomo ze domowe tysiac razy smaczniesze ;)
    myniolinka
    2010/07/04 22:05:45
    to ja zdecydowanie te z kminkiem poproszę :)
    piegusek1976
    2010/07/04 23:20:32
    nie przepadam za kminkiem ale na te paluszki nabrałam ochoty :)
    edysia79
    2010/07/05 10:41:28
    Skoro tyle osób kminku nie lubi, to macie trzy możliwości: albo upieczecie jednak te paluszki z kminkiem, albo zastąpicie innymi ziarnami, albo pozostaniecie przy samej tylko soli. Ale upiec je musicie, innej opcji nie ma ;)

    Pozdrawiam wszystkich!
    Gość: monikucha, 192.107.26.*
    2010/07/08 05:14:05
    A ja kminek bardzo lubie! Zamiast kminku mozna paluszki pospyac sezamem:) Swietne zdjecia!
    kuchareczka58
    2010/07/11 22:26:53
    Edysiu fantastyczne paluszki, koniecznie do wypróbowania:)
    Gość: madaszka1, *.radom.vectranet.pl
    2010/07/17 18:26:25
    czy na pewno tej mąki jest 20 dkg ja wsypałam jeszcze co najmniej szklankę, bo ciasto wyszło za tłuste
    edysia79
    2010/07/18 20:07:13
    Madaszko tak, w przepisie jest podane 200 g mąki i ja tyle dałam.
    Czy upieczone paluszki nie kruszyły się za bardzo po dodaniu większej ilości mąki?
    Gość: madaszka1, *.radom.vectranet.pl
    2010/07/18 21:11:13
    nie kruszyły się ,ale były twarde jak sucharki bieszczadzkie.zjedliśmy takie.następnym razem zrobię zgodnie z przepisem.pazdrawiam,

    OdpowiedzUsuń