Sprawdziły się - smakowały nam bardzo i szybko okazało się, że najlepiej byłoby zrobić je z podwójnej porcji składników ;)
Ponieważ mąż i synek nie przepadają za kminkiem w ziarenkach, część paluszków zostawiłam bez kminkowej posypki, ale i te posypane nim mąż ze smakiem zjadał, bo były po prostu smaczniejsze od tych z samą solą.
Przepis z książki "Pikantne ciasta i ciasteczka" Hanny Szymanderskiej.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 200 g startego na drobnych oczkach sera żółtego
- 200 g masła
- szczypta cukru pudru
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki mielonego kminku
do posmarowania:
- 1 surowe żółtko
- 1-2 łyżki gazowanej wody (dałam nie gazowaną)
do posypania:
- 1 łyżka nasion kminku
- 1 łyżka grubej soli
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać zimne masło i posiekać bardzo drobno. Dodać ser, kminek, po szczypcie soli i cukru pudru. zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 2-3 godziny.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st.C.
Ze schłodzonego ciasta na posypanej mąką stolnicy formować cienkie wałeczki (o grubości ok. 1,5 cm), kroić na kawałki długości 10 cm i układać na oprószonej mąką blasze.
Żółtko roztrzepać dokładnie z wodą. Smarować ciastka, posypać solą i kminkiem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15-20 minut, do zrumienienia.
OdpowiedzUsuńkasiaaaa24
2010/07/04 12:53:57
Jako dziecko, pamiętam że jadłam takie do barszczu. Wtedy, pieczone były przez babcię. W sumie, to całkowicie o nich zapomniałam i dopiero kiedy je u Ciebie zobaczyłam, przypomniałam sobie o nich. No i obowiązkowo były posypane kminkiem :)
Miłej niedzieli :)
zimorodka
2010/07/04 13:08:01
a ile wychodzi takich paluszków z tego przepisu ? :) bo może lepiej od razu zwiększę proporcje przy moich żarłoczkach ;)
edysia79
2010/07/04 13:21:25
Kasiu z kminkiem to jednak jest to ;)
Rzeczywiście, do barszczu świetnie by pasowały!
Zimorodko nie policzyłam, bo jednocześnie je piekłam i pakowałam się, a zdjęcia robiłam na szybko przed samym wyjazdem, ale myślę, że było ich około 40 (piekłam na dwóch blachach).
viridianka
2010/07/04 13:31:30
a ja kminku nie lubię, mimo to skoro mówisz że były pyszniejsze z kminkiem niż bez to może bym się przekonała do niego? hm hm
nigdy nie mogę napatrzeć się na tą Twoją deseczkę, śliczne tło robi (:
ugotujmy
2010/07/04 13:31:38
i ja nie przepadam za ziarenkami kminku, a w ciastkach/sucharach zjadam z przyjemnością. schrupałabym więc te paluszki.
milk_chocolate84
2010/07/04 14:05:41
Uwielbiam słone przekąski z kminkiem :) Na dniach je zrobię, wyglądają pysznie :)
Gość: Usagi, *.chello.pl
2010/07/04 14:35:11
Ale fajne. Przypominają mi solanki :)
tercybiades
2010/07/04 15:23:25
Już wiem, co zrobię, jako przekąskę na drogę, bo to urlop za pasem, a kanapki w taki upał nie sprawdzają się :)
Gość: Ewa Smaczniutkie.pl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/07/04 19:23:27
Od dziecka nie znoszę w żadnej potrawie kminku, ale paluszki te chętnie zrobiłabym z czarnuszką.
majanaboxing
2010/07/04 19:56:12
Śliczna i pyszna przekąska. Ja za kminkiem nie przepadam, ale mogłabym zrobić wyjątek dla takich paluszków :)
cukrowawrozka
2010/07/04 20:21:06
o, mam tą książkę! i tak się zastanawiałam nawet nad tymi paluszkami. Skoro teraz i Ty polecasz.. :]
emma001
2010/07/04 21:14:19
Ja takie podobne paluszki to tylko sklepwe jadłam i smakowały mi a wiadmomo ze domowe tysiac razy smaczniesze ;)
myniolinka
2010/07/04 22:05:45
to ja zdecydowanie te z kminkiem poproszę :)
piegusek1976
2010/07/04 23:20:32
nie przepadam za kminkiem ale na te paluszki nabrałam ochoty :)
edysia79
2010/07/05 10:41:28
Skoro tyle osób kminku nie lubi, to macie trzy możliwości: albo upieczecie jednak te paluszki z kminkiem, albo zastąpicie innymi ziarnami, albo pozostaniecie przy samej tylko soli. Ale upiec je musicie, innej opcji nie ma ;)
Pozdrawiam wszystkich!
Gość: monikucha, 192.107.26.*
2010/07/08 05:14:05
A ja kminek bardzo lubie! Zamiast kminku mozna paluszki pospyac sezamem:) Swietne zdjecia!
kuchareczka58
2010/07/11 22:26:53
Edysiu fantastyczne paluszki, koniecznie do wypróbowania:)
Gość: madaszka1, *.radom.vectranet.pl
2010/07/17 18:26:25
czy na pewno tej mąki jest 20 dkg ja wsypałam jeszcze co najmniej szklankę, bo ciasto wyszło za tłuste
edysia79
2010/07/18 20:07:13
Madaszko tak, w przepisie jest podane 200 g mąki i ja tyle dałam.
Czy upieczone paluszki nie kruszyły się za bardzo po dodaniu większej ilości mąki?
Gość: madaszka1, *.radom.vectranet.pl
2010/07/18 21:11:13
nie kruszyły się ,ale były twarde jak sucharki bieszczadzkie.zjedliśmy takie.następnym razem zrobię zgodnie z przepisem.pazdrawiam,