czwartek, 8 lipca 2010

Zrazy wołowe z oscypkiem

Kolejny sposób na spożytkowanie oscypków.

Zamiast rolad z klasycznym nadzieniem z kiełbasy, boczku i ogórków kiszonych zrobiłam takie z papryką, oliwkami i oscypkami. Dobre. Miękkie, pachnące wędzonką, z aromatycznym sosem.



Składniki (na 4 rolady):
- 500-600 g wołowiny na pieczeń
- 2 łyżki musztardy
- 3 małe oscypki
- 6 zielonych oliwek nadziewanych papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 nie duża cebula
- majeranek
- sól i pieprz

- 1 szklanka bulionu warzywnego
- kieliszek (80 ml) wytrawnego czerwonego wina
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%


Mięso opłukać i starannie osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w poprzek włókien na 4 plastry. Każdy rozbić tak, żeby powstały cienkie płaty. Oprószyć je solą i pieprzem, z jednej strony posmarować musztardą i posypać majerankiem.

Oliwki pokroić na plasterki, cebulę w cieniutkie krążki, a paprykę  i osypki w paski. Przygotowane składniki nadzienia rozłożyć na przygotowanych płatach mięsa i zwinąć ciasno w rolady. Każdą dokładnie obwiązać grubą bawełnianą nicią.

W dużym rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju. Włożyć zrazy, zrumienić ze wszystkich stron. Wlać bulion warzywny oraz wino. Dusić pod przykryciem około godziny aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby podlewać wodą.

Zrazy wyjąć, usunąć nitki. Do pozostałego sosu wlać osoloną śmietanę, wymieszać i zagotować. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.

Rolady podawać z sosem.

1 komentarz:


  1. Gość: czi, *.rz.izeto.pl
    2010/07/08 13:17:56
    rewelacyjne.slinka cieknie
    oceniajcie
    2010/07/08 13:25:28
    Hej bardzo spodobał mi się Twój blog. W związku z tym mam dla Ciebie propozycje. Jeśli chcesz by Twoje notki czytało więcej ludzi, by Twój blog stał się sławny, by był rozpoznawalny w sieci dołącz do rankingu najlepszych polskich blogów: www.sblogi.pl . Dodaj adres swojego bloga do rankingu i umieść w widocznym miejscu na blogu unikalny button dzięki,
    któremu inni będą mogli na niego głosować! Im wyższe miejsce w rankingu tym wiecej odwiedzających Twój blog.
    panna_malwinna
    2010/07/08 13:39:39
    Fajny pomysł z tym oscypkiem. oj takie zraziki- pychotka;))
    Gość: , *.internetdsl.tpnet.pl
    2010/07/08 14:26:11
    Bardzo apetyczne. Słony, wyrazisty smak oscypka na pewno świetnie pasuje do wołowiny. :)
    Gość: Retrose, *.toya.net.pl
    2010/07/08 14:34:11
    Uwielbiam takie nowe zastosowanie dla oscypka!
    kasiaaaa24
    2010/07/08 17:02:39
    Zaczynam na nowo doceniac oscypka :) Przepysznie wyglądają twoje zrazy :)
    majanaboxing
    2010/07/08 17:12:56
    Jejku, są cudownie apetyczne! Mniam:) Nie zostało Ci Edysiu dla mnie na obiadek?
    Pozdrawiam:)
    ugotujmy
    2010/07/08 19:35:03
    wciąż mnie zadziwiają Twoje obiadowe pomysły, pyszne.
    myniolinka
    2010/07/08 22:46:17
    chętnie posiedziałabym przy Twoim kuchennym stole...
    kamyla_k
    2010/07/08 23:01:12
    oscypek jest niesamowity! uwielbiam :)
    Gość: monikucha, 192.107.26.*
    2010/07/09 00:10:19
    Dawno nie widzialam tak apetycznych zrazow!
    atina_bc
    2010/07/09 05:57:42
    To wnętrze ich wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń