Zamiast rolad z klasycznym nadzieniem z kiełbasy, boczku i ogórków kiszonych zrobiłam takie z papryką, oliwkami i oscypkami. Dobre. Miękkie, pachnące wędzonką, z aromatycznym sosem.
Składniki (na 4 rolady):
- 500-600 g wołowiny na pieczeń
- 2 łyżki musztardy
- 3 małe oscypki
- 6 zielonych oliwek nadziewanych papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 nie duża cebula
- majeranek
- sól i pieprz
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- kieliszek (80 ml) wytrawnego czerwonego wina
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Mięso opłukać i starannie osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w poprzek włókien na 4 plastry. Każdy rozbić tak, żeby powstały cienkie płaty. Oprószyć je solą i pieprzem, z jednej strony posmarować musztardą i posypać majerankiem.
Oliwki pokroić na plasterki, cebulę w cieniutkie krążki, a paprykę i osypki w paski. Przygotowane składniki nadzienia rozłożyć na przygotowanych płatach mięsa i zwinąć ciasno w rolady. Każdą dokładnie obwiązać grubą bawełnianą nicią.
W dużym rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju. Włożyć zrazy, zrumienić ze wszystkich stron. Wlać bulion warzywny oraz wino. Dusić pod przykryciem około godziny aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby podlewać wodą.
Zrazy wyjąć, usunąć nitki. Do pozostałego sosu wlać osoloną śmietanę, wymieszać i zagotować. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Rolady podawać z sosem.
OdpowiedzUsuńGość: czi, *.rz.izeto.pl
2010/07/08 13:17:56
rewelacyjne.slinka cieknie
oceniajcie
2010/07/08 13:25:28
Hej bardzo spodobał mi się Twój blog. W związku z tym mam dla Ciebie propozycje. Jeśli chcesz by Twoje notki czytało więcej ludzi, by Twój blog stał się sławny, by był rozpoznawalny w sieci dołącz do rankingu najlepszych polskich blogów: www.sblogi.pl . Dodaj adres swojego bloga do rankingu i umieść w widocznym miejscu na blogu unikalny button dzięki,
któremu inni będą mogli na niego głosować! Im wyższe miejsce w rankingu tym wiecej odwiedzających Twój blog.
panna_malwinna
2010/07/08 13:39:39
Fajny pomysł z tym oscypkiem. oj takie zraziki- pychotka;))
Gość: , *.internetdsl.tpnet.pl
2010/07/08 14:26:11
Bardzo apetyczne. Słony, wyrazisty smak oscypka na pewno świetnie pasuje do wołowiny. :)
Gość: Retrose, *.toya.net.pl
2010/07/08 14:34:11
Uwielbiam takie nowe zastosowanie dla oscypka!
kasiaaaa24
2010/07/08 17:02:39
Zaczynam na nowo doceniac oscypka :) Przepysznie wyglądają twoje zrazy :)
majanaboxing
2010/07/08 17:12:56
Jejku, są cudownie apetyczne! Mniam:) Nie zostało Ci Edysiu dla mnie na obiadek?
Pozdrawiam:)
ugotujmy
2010/07/08 19:35:03
wciąż mnie zadziwiają Twoje obiadowe pomysły, pyszne.
myniolinka
2010/07/08 22:46:17
chętnie posiedziałabym przy Twoim kuchennym stole...
kamyla_k
2010/07/08 23:01:12
oscypek jest niesamowity! uwielbiam :)
Gość: monikucha, 192.107.26.*
2010/07/09 00:10:19
Dawno nie widzialam tak apetycznych zrazow!
atina_bc
2010/07/09 05:57:42
To wnętrze ich wygląda bardzo smacznie:)