czwartek, 29 lipca 2010

Ciasto toffi

Na zbliżający się weekend chcę Wam zaproponować ciasto, które piekłam już kilkakrotnie i za każdym razem tak samo urzekało nas swoim smakiem.  Kruche, miodowe ciasto wspaniale komponuje się  z masą śmietanową bez dodatku cukru i słodką karmelową, oraz gorzkawymi orzechami włoskimi. Chociaż może sprawiać takie wrażenie, wcale nie jest bardzo słodkie. Jest to ciasto z gatunku tych, które z  każdym kolejnym dniem stają się coraz lepsze.

Przepis pochodzi z segregatora który kiedyś kupiłam z margaryną Kasia.


Składniki
ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 150 g miodu
- 1/2 kostki margaryny
- 2 jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

krem śmietankowy:
- 500 ml słodkiej śmietanki 30-36%
- 3 łyżeczki żelatyny

wierzch:
- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
- 100 g posiekanych orzechów włoskich


Na stolnicę wysypać mąkę, posiekać ją nożem z margaryną, dodać pozostałe składniki  i zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie równe części i każdą z nich przełożyć do formy o wymiarach 21x25 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C.
Piec przez około 15 minut.

Mleko w zamkniętej puszce wstawić do wysokiego garnka i zalać wodą tak, aby cała puszka znajdowała się pod wodą. Gotować przez 3 godziny w razie potrzeby dolewając wody tak, aby puszka przez cały czas była zanurzona. Ostudzić.

Śmietanę ubić na puszystą masę, a następnie dodać do niej żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wrzącej wody i lekko ostudzonej.

Kremem śmietanowym przełożyć dwa upieczone i ostudzone placki. Na wierzchu rozsmarować zimną masę toffi i posypać posiekanymi orzechami.

2 komentarze:


  1. gosiaa99
    2010/07/30 02:19:19
    Ale dobrze maja z toba domownicy:)
    Ciasto wyglada pieknie, idealne; )
    majanaboxing
    2010/07/30 06:41:42
    Wspaniale się prezentuje! Mam chęć na ciasto toffi, które znalazłam na blogu Dorotki, moze skusze się na jesień lub zime.

    Pozdrawiam :))
    ciastella
    2010/07/30 07:30:40
    pychaaa;D kiedyś robiłam coś podobnego, tylko, że kajmak, zamieniłam na masę czekoladową, wyszło przepyszne- ale jak to ja- nigdzie tego nie zapisałam i żeby to odtworzyć będę musiała trochę popracować ;)) Twoje wygląda prześlicznie
    majazteca
    2010/07/30 07:33:52
    Uwielbiam takie ciasta. Nie wiem tylko czy u mnie polezaloby kilka dni abym mogla sprawdzic czy z kazdym dniem smakuje lepiej :) Mysle, ze raczej znikneloby blyskawicznie :)
    myniolinka
    2010/07/30 07:42:15
    aj... no pysznie wygląda! domyślam się że smakuje równie rewelacyjnie...
    milk_chocolate84
    2010/07/30 08:10:41
    a wiesz że kilka dni temu właśnie nad takim ciastem myślałam? :)) Zapisuję sobię przepis :)
    Gość: beolhar, *.mmj.pl
    2010/07/30 08:35:46
    Rewelacja! Aż ślinka leci!
    zapraszam na nowy adres
    lubie.gotowac.com
    poswiatka
    2010/07/30 08:45:45
    Imponujące warstwy. Wygląda bardzo zachęcająco i leciutko. Dobry przepis, naprawdę dobry. :-)
    kabamaiga
    2010/07/30 08:50:55
    Coś dla mnie, szczególnie ta warstwa toffi.
    abbra
    2010/07/30 08:54:46
    Wygląda pysznie !
    Ta warstwa toffi kusi mnie bardzo, pozostałe również są ogromnie apetyczne :)
    zaytoona
    2010/07/30 09:16:50
    Wygląda genialnie! Chociaż nie przepadam za warstwowymi ciastami z kremem, to tym absolutnie mnie kupiłaś. Szczególnie, że zawiera kajmak, który ubóstwiam wręcz. ;))

    Pozdrawiam!
    zaytoona
    2010/07/30 09:17:03
    Wygląda genialnie! Chociaż nie przepadam za warstwowymi ciastami z kremem, to tym absolutnie mnie kupiłaś. Szczególnie, że zawiera kajmak, który ubóstwiam wręcz. ;))

    Pozdrawiam!
    mikimama
    2010/07/30 09:21:03
    Pychotka, fajnie dla odmiany w sezonie oowocowym upiec ciacho z karmelem. Też o tym myślę :)
    Gość: pysznakasiula, *.w83-197.abo.wanadoo.fr
    2010/07/30 09:42:14
    Wyglada apetycznie, lubie wszystko co w nim jest, smietanke, toffi , orzechy, pewnie ciasto tez. Musze wyprobowac Twoj przepis.
    kasiaaaa24
    2010/07/30 10:12:53
    Pycha! Takie ciasta kojarzą mi się ze świętami :) Ale uwielbiam miodowe ciasta, a z kajmakiem, to już pewnie poezja smaku :)
    espresso9
    2010/07/30 10:35:23
    Piękne ciasto na soczystej trawce :)
    darki85
    2010/07/30 10:49:39
    ciasto wygląda przepysznie. gdybym go zrobiła mój B. byłby zachwycony (;
    joanna-kuchareczka
    2010/07/30 15:04:07
    Uwielbiam ciasta z toffi. nie przeszkadza mi jeśli są nawet za słodkie ;)
    gosiakr76
    2010/07/30 15:22:05
    Pyszne jest! korzystam z tego samego przepisu. Część kajmaku i orzechów nakładam także na dolną warstwę ciasta. pięknie wygląda u Ciebie
    pozdrowionka
    dorota20w
    2010/07/30 15:52:19
    mnaiam !!!
    ale bym zjadła!
    kuchareczkaagusia
    2010/07/30 16:12:50
    ale smacznie wyglada moglabys wpasc do mnie i upiec takie :)
    Gość: madaszka1, *.radom.vectranet.pl
    2010/07/30 19:17:42
    piękne ciasto,ale jak wlać przestudzoną żelatynę żeby nie było grudek.przecież śmietana musi być zimna do ubijania,więc jak wlewam żelatynę ,która jest rozpuszczona w niewielkiej ilości wody to się utworzyły grudki.pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. aga-aa
    2010/07/30 21:27:11
    niesamowicie apetycznie opisałaś to ciasto, mimo ze nie przepadam za słodyczami (no dobra poza tymi z masy krówkowej, i tu kolejny plus dla tego) to mam ogromną ochotę na nie, i te orzechy...
    olacruz
    2010/07/30 22:28:32
    Ciasta toffi uwielbiam, ale... jeszcze nigdy sama takiego nie piekłam. Zaznaczam sobie Twoje, bo wygląda tak apetycznie, że jestem gotowa podjąć wyzwanie :)
    Serdecznie Cię pozdrawiam, Edysiu.
    mania179
    2010/07/31 12:35:27
    Edysiu, ono wygląda bosko! Świetne! A orzechy włoskie wprost ubóstwiam. Pozdrawiam!
    Gość: gocha, *.aster.pl
    2010/07/31 20:59:32
    W tej książeczce jest kilka fantastycznych przepisów, z których korzysta moja mama i to dzięki nim moje koleżanki w akademiku nie mogły doczekać się mojego powrotu z domu za każdym razem, gdy wyjeżdżałam ;). Snickers jest świetny! A co ciekawe, to nigdy u nas nie był wypróbowany przepis na toffi - trzeba będzie zmienić ten stan rzeczy :)
    ugotujmy
    2010/08/01 10:28:18
    cudne te wszystkie warstwy
    edysia79
    2010/08/01 23:51:13
    Dziękuję za wszystkie przemiłe komentarze dla tego ciasta :)

    Ciastella po co szukać, skoro możesz wykorzystać ten przepis? ;)

    Milk_chocolate a nie wiem ;) Ale skoro już jakoś tak telepatycznie ściągnęłaś ten przepis, to koniecznie musisz go wypróbować :)))

    Zaytoona ja też nie przepadam za ciastami przekładanymi kremem, ale to jest rewelacyjne i na prawdę watro się skusić, Zwłaszcza jeśli się lubi kajmak ;)

    Madaszko ja zawsze wlewam do bitej śmietany letnią żelatynę i wlewając cały czas mieszam. Grudki się nie robią.

    Olacruz no to ja czekam na realizację tego wyzwania ;)

    Gocha Snickersa też robiłam, ale już dawno. Koniecznie muszę go zrobić w najbliższym czasie. To Ty zrobisz Toffi, a ja Snickersa, dobrze? ;)
    baaaraneeek
    2010/08/02 17:40:59
    Wygląda znakomicie :)
    oluus90
    2010/08/03 11:22:06
    pięknie Ci wyszło!
    Gość: katakam, *.eastwest.com.pl
    2010/08/28 22:46:39
    Skusiłam się na ciasto toffi. Było rzeczywiście rewelacyjne, no i najważniejsze, że nie za słodkie!
    beti8121
    2011/01/20 09:59:18
    własnie robię to ciasto w sobotę mam gosci mam nadzieję ze bedzie smakowało
    Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2011/12/07 15:35:47
    Bardzo dobre!!
    Gość: AniaLubiZjeść, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2015/11/26 16:15:51
    mniam mniam, : ) Ania

    OdpowiedzUsuń