środa, 14 lipca 2010

Kruche babeczki z jagodami

Te babeczki to takie małe urocze słodkości. Ładnie wyglądają, a smakiem kuszą tak, że zaraz po wypełnieniu ich kremem i ułożeniu owoców zjadłam ich 5!
Na prawdę trudno się powstrzymać ;)


Składniki (na 28 sztuk)
ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

krem:
- 250 ml śmietany kremówki
- 2 waniliowe serki homogenizowane (Danio o wadze 150g)
- 1 cytryna
- 4 łyżki ajerkoniaku

- 100 g jagód do dekoracji


Mąkę przesiać na stolnicę. Dołożyć pokrojone na kawałki zimne masło, posiekać nożem aż utworzą się grudki. Następnie dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść kruche ciasto, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.

Foremki do babeczek posmarować tłuszczem.
Ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm, szklanką wykrawać kółeczka i wylepić nimi foremki. Spody babeczek ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Piec przez 12-15 minut. Jeszcze letnie babeczki wyjąć z foremek i zostawić do ostygnięcia.


Przygotować krem:
cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Śmietankę ubić i wymieszać delikatnie z serkami, sokiem z cytryny i częścią skórki, oraz likierem.

Babeczki napełnić kremem*. Posypać jagodami i resztą skórki z cytryny.


*Babeczki najlepiej napełnić kremem tuż przed podaniem, bo po dłuższym leżeniu ciasto przejmuje z kremu wilgoć i babeczki zaczynają się łamać (ale wtedy można jeść je łyżeczką).

1 komentarz:


  1. ugotujmy
    2010/07/14 14:21:26
    żeby Cię przebic zjadłabym 6. są piękne.
    zen.ona
    2010/07/14 14:27:42
    bardzo, bardzo ładne zdjątka:) o babeczkach nie wspominając:)
    panna_malwinna
    2010/07/14 14:28:04
    to ostatnie zdjęcie takie apetyczne;)
    olciaky
    2010/07/14 14:34:35
    Pyszniutkie;)
    kasiaaaa24
    2010/07/14 14:46:39
    Nie dziwię się, że trudno się powstrzymac :) Pysznie wyglądają.
    emma001
    2010/07/14 15:41:09
    W takim razie obwaiam sie je zrobic ze zjem wszystkie ;) ale przepis zapisuje ;)
    justmydelicious
    2010/07/14 16:08:53
    urocze :)
    Gość: Retrose, *.toya.net.pl
    2010/07/14 16:43:36
    Nie wiem czy mam siłę piec spody do babeczek, ale chyba można kruche kupić gotowe, wiem, że to świętokradztwo, ale strasznie mam ochotę na nie, a nie mam siły piekarnika włączać...
    cukrowawrozka
    2010/07/14 16:55:43
    ja tam się nie dziwią, że tak cię na pokuszenie powiodły. :]
    majanaboxing
    2010/07/14 17:06:26
    O matko, są cudowne, ja tez bym się im nie oparła!:)
    Gość: Zuza, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2010/07/14 17:36:53
    tak miłe dla oka, że człowiek by cały stos spalaszował ;)
    chantel111
    2010/07/14 17:39:00
    wyglądają przepięknie
    zaytoona
    2010/07/14 19:06:40
    Ależ urocze małe słodkości!
    Gość: Kasia, *.chello.pl
    2010/07/14 19:08:42
    mm pycha, też nie mam siły bawić się w takie spody i też ostatnio widziałam gotowe, coś mnie tknęło ale jednak się nie skusiłam - myśl własne będą najlepsze wygrała, ale można spróbować czasami z takich "skrótów" wychodzą niezłe smaki ;)
    Gość: Agnieszka, *.satfilm.net.pl
    2010/07/14 20:57:04
    Urocze, z chęcią bym kilka zjadła :)
    kubako
    2010/07/14 23:26:24
    Zapisuję się na pół blachy tychże babeczek! Rewelacyjne!
    zawszepolka
    2010/07/15 00:38:29
    Pozostaje mieć nadzieję, ze zrobiłaś ich słuszną ilość.. :)
    Edytka byłam dzisiaj na skajpie ale Ciebie nie spotkałam :(
    kuchareczka58
    2010/07/16 15:17:08
    Edysiu cudowne zdjęcia jak z książki kucharskiej:) no i babeczki baaardzo smakowite:)
    ewelosa
    2010/07/26 19:53:44
    Edysiu babeczki tak smakowicie wyglądają, że gdybym widziała je wcześniej to bym sobie takowe zażyczyła na spotkanie a co :)
    Gość: jusia, *.stimo.net
    2010/12/22 16:44:46
    wlasnie upieklam :) są wyśmienite;)) ciasto kruchutkie i pachnace mniam")

    OdpowiedzUsuń