środa, 7 lipca 2010

Naleśniki po zbójnicku

Wspominałam już, że ostatni weekend czerwca spędziliśmy w Szczawnicy. W niedzielę, w drodze powrotnej pojechaliśmy do Zakopanego, a tam oczywiście kupiliśmy oscypki, nie mogło być inaczej :) Żeby nie zjeść ich tylko w wersji grillowanej z żurawiną, znalazłam też dla nich zastosowanie w innych potrawach. Jako pierwsze zrobiłam naleśniki po zbójnicku - z bryndzą, oscypkiem i dużą ilością koperku. Bardzo nam smakowały, zwłaszcza że należymy do osób, które wolą jeść naleśniki w wersji pikantnej niż słodkiej.


Składniki (na 8 sztuk)
ciasto:
- 4 jajka
- 100 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1/2 szklanki mleka

nadzienie:
- 250 g bryndzy
- 1/2 pęczka koperku
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- ząbek czosnku
- sól i pieprz

do polania:
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 3 łyżki startego na dużych oczkach oscypka (można też użyć innego wędzonego żółtego sera)


Jajka zmiksować mąką, solą i mlekiem, odstawić na 20 minut, a następnie usmażyć osiem cienkich naleśników.

Bryndzę wymieszać z posiekanym koperkiem, śmietaną, rozgniecionym czosnkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Naleśniki posmarować farszem serowym, zwinąć i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Polać śmietaną wymieszaną z serem.

Zapiekać 15 minut w 200 st.C.

1 komentarz:


  1. kasiaaaa24
    2010/07/07 10:40:29
    Iście zbójnickie naleśniki :) Hej! :))
    caracordata
    2010/07/07 10:52:56
    zaiste, wyglądają apetycznie.
    cuda.wianki
    2010/07/07 11:16:58
    ja tam lubie wszelkie nalesniki, rowniez na slodko, ale te sa tak cudne, ze az szkoda, ze nie mam oscypkow...
    grazyna1961.only
    2010/07/07 11:37:34
    Ja też lubię naleśniki na słono a te zbójnickie bardzo mi się podobają :)
    abbra
    2010/07/07 12:11:32
    Ciekawy przepis :)
    katarina.f
    2010/07/07 12:23:08
    Przepis świetny. bardzo mi się także podobają zdjęcia. :-)
    justmydelicious
    2010/07/07 14:43:49
    jestem pod wrażeniem :) muszą być przepyszne!
    majanaboxing
    2010/07/07 14:51:25
    Wolę naleśniki w wersji słodkiej, jakoś u mnie wszyscy takie wolą, ale.. taki naleśnik z oscypkiem z wielką, wielką chęcią bym zjadła i sądzę, ze moja rodzinka też.:)
    Wszyscy bowiem UWIELBIAMY OSCYPKI! :) Jak jesteśmy w Zakopanym zawsze kupujemy i jemy sobie ot tak , no i obowiązkowo oscypek do domku przywozimy:-)
    Śliczne naleśniki Edysiu!:)
    ugotujmy
    2010/07/07 14:54:23
    cudownie jest z wyjazdów wracac z czymś pysznym.. ;-)
    wedelka
    2010/07/07 16:19:20
    Szczerze powiedziawszy, bardzo rzadko jadamy naleśniki w wersji wytrawnej. Nie potrafię nawet powiedzieć, czy lubię taką ich wersję czy nie ;) Niemniej jednak, ciiekawa jestem, jak smakują w połączeniu z oscypkiem :) Dość innowacyjny pomysł :) Pozdrawiam :)

    Ps. Zazdroszczę wizyty w Szczawnicy. Mam do niej sentyment, bo tam poznałam mojego męża :)
    zaytoona
    2010/07/07 17:54:39
    Przepyszne na obiad... tylko gdzież ja dostanę bryndzę?

    Pozdrawiam! :)
    kabamaiga
    2010/07/07 18:44:18
    A ja za oscypkami nie przepadam, ale naleśniki z serem, czemu nie?
    Gość: madaszka1, *.radom.vectranet.pl
    2010/07/07 19:34:42
    mieszkam w Radomiu więc bryndzy ani oscypków nie kupię, ale właśnie robię deser z truskawkami w szklankach.właśnie kupiłam, nawet jeszcze bardzo ładne.pozdrawiam.
    izaa_a
    2010/07/07 19:41:03
    wyglądają bardzo apetycznie.............zapisuję do zrobienia;)
    edysia79
    2010/07/07 19:46:02
    Zaytoona i Madaszka bryndzę można w zwykłych sklepach kupić w plastikowych pojemniczkach. Np. "bryndza zakopiańska" z Mlekovity, a oscypek można innym wędzonym serem zastąpić, np. roladą ustrzycką albo goudą wędzoną.
    misbasia
    2010/07/07 22:41:10
    Edysiu! Ty mi narobiłaś teraz smaku na wyjazd w góry tymi naleśniczkami....
    myniolinka
    2010/07/07 22:45:56
    też lubię ostre wersje naleśników... niestety tylko ja...
    ale na słodko z truskawkami też nie pogardzę :)
    katrin02
    2010/07/07 23:03:56
    Bardzo ciekawy przepis ale ja niestety wolę naleniki na słodko, niemniej jednak, te na zdjęciu wyglądają smakowicie:)
    atina_bc
    2010/07/09 05:43:24
    Te naleśniki bardzo do mnie przemawiają:) A, że dzisiaj właśnie wybieram się na chwilkę w góry, to będzie okazja, żeby zaopatrzyć się w niezbędne składniki;)
    wariatka2000
    2013/02/05 11:27:46
    bardzo spodobał mi się ten przepis, lekko go zmodyfikowałam, ze względu na niechęc mojego syna do bryndzy i wyszły cudne, pyszne nalesniczki, dziękuję Edysiu :*

    OdpowiedzUsuń