Przepis zaczerpnęłam z gazety "Pyszne ciasta z owocami" nr 1/2010, jednak nieznacznie go zmieniłam.
Składniki:
- 250 g czerwonych porzeczek
- 200 g masła lub margaryny
- 200 g cukru pudru
- 5 jajek
- 300 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek mleka
- 250 g gotowej masy makowej
lukier:
- 200 g cukru pudru
- 3-4 łyżki soku z cytryny
Porzeczki umyć i osuszyć.
Miękkie masło lub margarynę utrzeć z cukrem. Kolejno dodawać jajka. Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, a następnie na przemian z mlekiem dodawać do masy jajecznej i dokładnie wymieszać.
Ciasto podzielić na dwie części. Jedną połowę dokładnie wymieszać z gotową masą makową. Do każdej połowy ciasta dodać po 100 g porzeczek i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki.
Część ciasta bez maku wyłożyć do dużej keksówki posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Na wierzch wyłożyć część ciasta z makiem. Za pomocą widelca delikatnie przemieszać tak, aby powstał marmurkowy wzór.
Piec przez 50-60 minut w 180 st.C.
Blachę z upieczonym ciastem wyjąć z piekarnika odstawić na 15 minut na kratkę kuchenną. Następnie ostrożnie wyjąć ciasto z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Zimne ciasto udekorować lukrem utartym z cukru i soku cytrynowego. Zostawić, żeby lukier zastygł.
OdpowiedzUsuńmyniolinka
2010/07/23 18:28:20
ciekawe połączenie! nie wpadłabym na połączenie maku z porzeczkami... pysznie wygląda
kamyla_k
2010/07/23 20:15:31
porzeczkom mówię nie. nie lubię pod żadną postacią ... jedynie robiony dżem z czarnych porzeczek.
ale to ciato ... normalnie mnie zachwyciło ... koniecznie muszę je zrobić.
zaytoona
2010/07/23 20:47:59
Pyszności!
Lubię Twoje zdjęcia.
I Twój stół lubię...
Pozdrawiam!
milk_chocolate84
2010/07/23 20:50:38
mam tą gazetę i nawet miałam dzisiaj robić to ciasto,ale masy makowej nie dostałam w sklepie :) Teraz już tym bardziej wiem że warto :))
majanaboxing
2010/07/23 21:04:49
O, fajny pomysł! Ja właśnie mysle, co zrobić z porzeczkami:)
kabamaiga
2010/07/23 22:23:33
A wiesz Edysiu, że makowiec to jedyne ciasto, za którym nie przepadam. Kocham natomiast porzeczki w cieście. Ciekawe czy by mi smakowało.
mania179
2010/07/23 22:37:04
Bardzo mi się ono podoba. :)
gosiaa99
2010/07/24 00:16:12
Edysiu jak zwykle swietne zdjecie i swietny przepis:)
wiosenka27
2010/07/24 07:50:37
Edysiu, chyba Cię nie zdziwi, że mam tę gazetę:)
majazteca
2010/07/24 08:01:48
Pysznie sie prezentuje. Jeszcze nigdy nie jadlam makowca z porzeczkami :)
ciastella
2010/07/24 09:47:08
wszystko, co u Ciebie zobaczę wygląda tak pysznie, że od razu chce się zjeść;D pycha!
ugotujmy
2010/07/24 10:04:18
fajne są te czerwone porzeczkowe kropeczki :-)
zawszepolka
2010/07/25 17:35:30
Nawet nie będę zaglądała do poprzednich postów bo by mi to miesiąc zajęło cały :D
Edytka pysznie u Ciebie. I chociaż nie mam czasu napisać nawet słówka, to na bieżąco podglądam co dobrego u Was. A pyszności same. I zdjęcia z posta na post coraz ladniejsze!
:*
ewelosa
2010/07/26 19:50:49
Edysiu a tro to ciasto tak chowałaś przed rodzinką :)
Ale prezentuje się smakowicie wiesz Kochana - połaczenie maku i porzeczek ciekawe i to bardzo.
serdecznie pozdrawiam