piątek, 23 lipca 2010

Makowiec z porzeczkami

W dalszym ciągu korzystam z rosnących w ogródku porzeczek. Głównie przeznaczam je na kompoty, ale wiem, że warto byłoby je też zjeść, więc upiekłam z nimi kolejne ciasto. Tym razem porzeczki piekły się razem z ciastem, więc ich smak nie jest tak bardzo wyczuwalny. Samo ciasto jest miękkie, wilgotne i puszyste, czyli takie jakie lubimy.

Przepis zaczerpnęłam z gazety "Pyszne ciasta z owocami" nr 1/2010, jednak nieznacznie go zmieniłam.


Składniki:
- 250 g czerwonych porzeczek
- 200 g masła lub margaryny
- 200 g cukru pudru
- 5 jajek
- 300 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek mleka
- 250 g gotowej masy makowej

lukier:
- 200 g cukru pudru
- 3-4 łyżki soku z cytryny


Porzeczki umyć i osuszyć.

Miękkie masło lub margarynę utrzeć z cukrem. Kolejno dodawać jajka. Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, a następnie na przemian z mlekiem dodawać do masy jajecznej i dokładnie wymieszać.

Ciasto podzielić na dwie części. Jedną połowę dokładnie wymieszać z gotową masą makową. Do każdej połowy ciasta dodać po 100 g porzeczek i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki.

Część ciasta bez maku wyłożyć do dużej keksówki posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Na wierzch wyłożyć część ciasta z makiem. Za pomocą widelca delikatnie przemieszać tak, aby powstał marmurkowy wzór.

Piec przez 50-60 minut w 180 st.C.
Blachę z upieczonym ciastem wyjąć z piekarnika odstawić na 15 minut na kratkę kuchenną. Następnie ostrożnie wyjąć ciasto z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Zimne ciasto udekorować lukrem utartym z cukru i soku cytrynowego. Zostawić, żeby lukier zastygł.

1 komentarz:


  1. myniolinka
    2010/07/23 18:28:20
    ciekawe połączenie! nie wpadłabym na połączenie maku z porzeczkami... pysznie wygląda
    kamyla_k
    2010/07/23 20:15:31
    porzeczkom mówię nie. nie lubię pod żadną postacią ... jedynie robiony dżem z czarnych porzeczek.
    ale to ciato ... normalnie mnie zachwyciło ... koniecznie muszę je zrobić.
    zaytoona
    2010/07/23 20:47:59
    Pyszności!
    Lubię Twoje zdjęcia.
    I Twój stół lubię...

    Pozdrawiam!
    milk_chocolate84
    2010/07/23 20:50:38
    mam tą gazetę i nawet miałam dzisiaj robić to ciasto,ale masy makowej nie dostałam w sklepie :) Teraz już tym bardziej wiem że warto :))
    majanaboxing
    2010/07/23 21:04:49
    O, fajny pomysł! Ja właśnie mysle, co zrobić z porzeczkami:)
    kabamaiga
    2010/07/23 22:23:33
    A wiesz Edysiu, że makowiec to jedyne ciasto, za którym nie przepadam. Kocham natomiast porzeczki w cieście. Ciekawe czy by mi smakowało.
    mania179
    2010/07/23 22:37:04
    Bardzo mi się ono podoba. :)
    gosiaa99
    2010/07/24 00:16:12
    Edysiu jak zwykle swietne zdjecie i swietny przepis:)
    wiosenka27
    2010/07/24 07:50:37
    Edysiu, chyba Cię nie zdziwi, że mam tę gazetę:)
    majazteca
    2010/07/24 08:01:48
    Pysznie sie prezentuje. Jeszcze nigdy nie jadlam makowca z porzeczkami :)
    ciastella
    2010/07/24 09:47:08
    wszystko, co u Ciebie zobaczę wygląda tak pysznie, że od razu chce się zjeść;D pycha!
    ugotujmy
    2010/07/24 10:04:18
    fajne są te czerwone porzeczkowe kropeczki :-)
    zawszepolka
    2010/07/25 17:35:30
    Nawet nie będę zaglądała do poprzednich postów bo by mi to miesiąc zajęło cały :D
    Edytka pysznie u Ciebie. I chociaż nie mam czasu napisać nawet słówka, to na bieżąco podglądam co dobrego u Was. A pyszności same. I zdjęcia z posta na post coraz ladniejsze!

    :*
    ewelosa
    2010/07/26 19:50:49
    Edysiu a tro to ciasto tak chowałaś przed rodzinką :)

    Ale prezentuje się smakowicie wiesz Kochana - połaczenie maku i porzeczek ciekawe i to bardzo.

    serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń