Tym ciastem żegnam się już z jagodami. Jest wspaniałe - bardzo proste do
zrobienia (przygotowuje się je w ten sam sposób co muffinki), puszyste i
bardzo dobre. Idealne ciasto na niedzielę.
Polecam je także do pieczenia z innymi owocami.
Przepis zobaczyłam u Cukrowej wróżki, a oryginalnie pochodzi stąd.
Polecam je także do pieczenia z innymi owocami.
Przepis zobaczyłam u Cukrowej wróżki, a oryginalnie pochodzi stąd.
Składniki
ciasto:
- 1 szklanka maślanki
- 3 jajka
- 0,5 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru pudru
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 200 g jagód
kruszonka:
- 185 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 100 g masła
- cukier waniliowy
Przygotować ciasto:
w jednej misce wymieszać składniki mokre, w drugiej suche. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać łyżką. Ciasto wylać do natłuszczonej formy do pieczenia o wymiarach 21x25 cm, posypać jagodami.
Przygotować kruszonkę:
masło roztopić i mocno ciepłe wlać do miseczki z mąką wymieszaną z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dobrze wymieszać i zagnieść kruszonkę.
Kruszonką posypać ciasto z jagodami.
Formę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 35 minut.
OdpowiedzUsuńkatarina.f
2010/07/18 19:59:03
Też się zasadzam na to fajne ciacho. :-)
cukrowawrozka
2010/07/18 20:03:52
jak miło, że się skusiłaś. było warto, prawda? bo widać, że pięknie wyszło. :)
majanaboxing
2010/07/18 20:07:11
Pyszne ciacho Edysiu! :)) Lubię ciasta na maślance, z każdymi owocami wspaniale smakują:)
Pozdrawiam:)
atina_bc
2010/07/18 20:38:16
wygląda pysznie i takie musi być :) Piekłam ciasto z tego przepisu i wiem, że jest pyszne:)
viridianka
2010/07/18 20:40:11
rok temu upiekłam ze śliwką i kardamonem, pyszne (:
myniolinka
2010/07/18 20:48:51
cudnie apetyczne! też pozostaję w klimacie jagodowym i nad muffinami myślałam ale może na takie ciacho się skuszę...
pozdrawiam :)
zaytoona
2010/07/18 20:53:39
Ja jeszcze mam zamiar dać jagodom szansę... Ale to w najbliższym czasie.
A placki tego typu lubię bardzo! :)
Pozdrawiam!
Gość: ciastella, *.augustow.mm.pl
2010/07/18 21:20:03
pycha;D robiłam ciasta z tego przepisu wiele razy;) zamieniałam tylko owoce
pozdrawiam
olciaky
2010/07/18 21:36:09
O tak, on jest pyszny.
Piekłam go rok temu i każdemu smakował.
Pozdrawiam
Gość: Zuza, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/07/18 21:56:37
pyychoota :)
ugotujmy
2010/07/18 22:36:00
maślankowy placek wciąż wywołuje zachwyty. skuszę się też.
izaa_a
2010/07/19 01:16:00
uwielbiam to ciasto na maślance...;) często je robię
abbra
2010/07/19 06:31:12
Apetyczne ! :)
Maślankowe ciasto Tobatki piekłam wiele razy, można powiedzieć , że jestem jego fanką ;)
Wystarczy zmienić owoce i za każdym razem jest inne ciasto - zawsze tak samo pyszne :)
Gość: Jul, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/07/19 07:05:23
Oj tak, ciasto Tobatki jest niezawodne:) A Tobie Edysiu te wypieki zawsze wychodzą takie śliczne, równiutkie, no jak z obrazka! Aż by się chciało książkę kucharską z Twojego bloga zrobić!:*
vilk_89
2010/07/19 09:13:06
Uwielbiam takie ciasta!
kasiaaaa24
2010/07/19 09:58:55
Też chciałam zrobic to ciasto, ale zapomniałam kupic maślankę :( Fantastycznie wygląda a ja uwielbiam maślankowe ciasta z owocami. Muszę powiesic kartkę na lodówce 'KUP MAŚLANKĘ!!!" :)
espresso9
2010/07/19 10:22:56
Musze je upiec :)
edysia79
2010/07/19 12:16:04
Dziękuję :)
Gość: Ania, *.dynamic.gprs.plus.pl
2010/08/02 13:43:19
35min pieczemy to ciasto z termoobiegiem czy bez? pozdrawiam:)
rosse5
2010/08/04 22:00:22
Edytko - upiekła dziś to ciasto i jestem bardzo zadowolona! Wszystkim smakowało, nawet teściowa pochwaliła;) co sie prawie nie zdarza;) Pyszniutkie:)
edysia79
2010/08/04 22:27:15
Aniu ja piekłam bez termoobiegu.
Rosse cieszę się :)
Pochwała od teściowej to jest coś! ;)
Gość: , 109.243.172.*
2010/08/06 20:23:10
Wstawiłam, w nieco mniejszej formie i z borówkami american...są słodkie, może będzie za mdłe wszystko, za 35 min sprawdzę. :)
edysia79
2010/08/06 21:02:39
35 minut minęło, czekam na relację ;)