Kalarepę często o tej porze roku jadłam
na surowo. Taką z własnego ogródka. Bardzo lubiłam sobie kawałek
pochrupać. Tak samo jak głąby z kapusty. Duszoną mama zrobiła raz czy
dwa, ale potem przepis odszedł w zapomnienie na kilka, czy nawet
kilkanaście lat. Ja sama też już od kilku lat planowałam ją zrobić, ale
zawsze znalazło się coś pilniejszego. W tym roku nie odpuściłam i jak
spróbowałam, to zrobiłam ją już kolejne dwa razy :)
Dzięki temu, że jest duszona w mleku,
kalarepa ma bardzo łagodny smak, a nawet można powiedzieć, że słodkawy,
więc będzie smakować nie tylko dorosłym, ale i dzieciom.
Składniki:
- 1 duża kalarepa lub 2 mniejsze (520 g po obraniu)
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki posiekanego koperku
Kalarepę obrać z liści i skórki. Pokroić w kostkę.
W garnku zagotować mleko z cukrem, dodać sól i kalarepę. Dołożyć masło i dusić pod przykryciem, aż kalarepa zmięknie (około 30 minut).
W garnku zagotować mleko z cukrem, dodać sól i kalarepę. Dołożyć masło i dusić pod przykryciem, aż kalarepa zmięknie (około 30 minut).
Mąkę rozprowadzić w jogurcie i wlać do
uduszonej kalarepy. Wymieszać i jeszcze chwilę dusić mieszając. Dodać
koperek i wymieszać. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.
Podawać na ciepło, jako jarzynkę do obiadu.
OdpowiedzUsuńGość: dariozka91, *.elblag.vectranet.pl
2013/08/24 16:40:52
bardzo ciekawa propozycja :) ja zawsze jadam kalarepę surową, bardzo ją lubię, ale będę musiała spróbować Twoją wersję!
Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
2013/08/24 20:13:32
lubie chrupac kalarepe ale takiej jeszcze nie znalam ..
jolantaszyndlarewicz
2013/09/01 21:00:53
Nigdy nie jadłam kalarepy w innej postaci niż surowa ...ciekawi mnie to gotowanie w mleku:)
Gość: reni, *.mynet.com.pl
2014/07/06 21:18:06
super pomysł z tą kalarepką ;) wyszła przepyszna :D