Ryby w zestawieniu z owocami jeszcze nie próbowałam. Dzisiaj był pierwszy raz.
Kupiłam dziś łososia, bo wczoraj
widziałam w gazecie przepis na danie z tą rybą. W sklepie jednak nie
mogłam sobie przypomnieć, z czym ten łosoś był podany, a listy
zapomniałam. Stwierdziłam, że na pewno z czymś, co mam w domu. Okazało
się, że do wykonania tamtego dania potrzebny jest brokuł, którego akurat
nie mam. Trzeba było poszukać innego przepisu i trafiłam na ten.
Wszystkie składniki miałam, wiec musiałam spróbować.
Dobre wyszło. Ryba delikatna, a
brzoskwinie i papryka miękkie, lekko słodkie i odrobinę pikantne. Do
tego ładnie prezentuje się na talerzu.
Przepis z magazynu "Moje smaki życia" nr 2/2013 podaję z moimi zmianami.
Składniki (na 3 porcje):
- filet z łososia (ok. 340 g)
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz
- 2 łyżeczki masła
na sos owocowy:
- 2 nieduże brzoskwinie
- 1/2 białej papryki
- 1/2 ostrej czerwonej papryczki
- 2 łyżki oleju
do podania:
- ugotowany ryż
- natka pietruszki do posypania
Filet rybny podzielić na 3 kawałki.
Każdy skropić sokiem z cytryny i przyprawić solą oraz pieprzem. Umieścić
w naczyniu do zapiekania, na każdym kawałku położyć kawałek masła.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez 20 minut
bez przykrycia.
W czasie, kiedy ryba się piecze, przygotować sos owocowy:
brzoskwinie obrać, usunąć pestki, pokroić w niedużą kostkę. Papryki umyć, usunąć nasiona, również pokroić w małą kostkę (ostrą papryczkę pokroić bardzo drobno).
W rondelku rozgrzać olej, wrzucić brzoskwinie i papryki. Przykryć i dusić przez 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Papryka powinna zmięknąć w tym czasie.
brzoskwinie obrać, usunąć pestki, pokroić w niedużą kostkę. Papryki umyć, usunąć nasiona, również pokroić w małą kostkę (ostrą papryczkę pokroić bardzo drobno).
W rondelku rozgrzać olej, wrzucić brzoskwinie i papryki. Przykryć i dusić przez 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Papryka powinna zmięknąć w tym czasie.
Upieczonego łososia ułożyć na ryżu,
polać ciepłym sosem i posypać natką pietruszki (posypałam jeszcze
kilkoma ziarenkami czarnuszki).
OdpowiedzUsuńwiosenka27
2013/08/30 17:51:18
Do tej pory łączyłam rybę tylko z ananasem ale czemu by nie spróbować z brzoskwiniami. Lubię takie połączenia:)
jolantaszyndlarewicz
2013/09/01 21:18:16
Naprawdę smakowicie wygląda:) ciekawe czy posmakowaoby mi połaczenie ryby i owoców??
chochlikikuchenne
2013/09/03 15:26:34
Hmm ja ryby z owocami tez nie komponowalam.. chyba ze mowa o frutti di mare haha :D
Wysmienicie sie prezentuje! Losos to moja ulubiona ryba i koniecznie musze wyprobowac jak smakuje w towarzystwie owockow :)