czwartek, 8 sierpnia 2013

Sernik z brzoskwiniami na kakaowym spodzie

Na upały najlepsze ciasto to takie, które można podać na zimno. Na przykład sernik prosto z lodówki.

sernik z brzoskwiniami na kakaowym spodzie


Przepis z magazynu "Sól i Pieprz" nr 3/2012, podaję z moimi zmianami.

Składniki (na formę o wymiarach 28x23 cm)
na ciasto:
  • 600 g mąki pszennej
  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mleka
  • 2 łyżki kakao
na masę serową:
  • 500 g kremowego twarogu (może być wiaderkowy lub sernikowo-kanapkowy)
  • 70 g cukru pudru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 5 łyżek mleka
  • 1 jajko
ponadto:
  • 8 połówek brzoskwiń (mogą być z puszki)

Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone w kawałki masło i wyrobić kruszonkę. Usypać górkę, na środku zrobić dołek, wlać roztrzepane jajka i mleko, zagnieść gładkie ciasto.
Podzielić je na dwie równe części. Do jednej z nich dodać kakao i ponownie wyrabiać, aż ciasto będzie równomiernie brązowe.

Obydwa kawałki ciasta uformować w wałki, owinąć filią i włożyć do lodówki na około 45 minut.

W tym czasie przygotować masę serową:
twaróg utrzeć z cukrem, a następnie dodać jajko i budyń rozpuszczony w mleku. Ubić na gładką, puszystą masę.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciemne ciasto i rozłożyć je na spodzie formując wysoki brzeg. Na ciasto wyłożyć masę serową, a na niej ułożyć pokrojone w ćwiartki obrane ze skorki brzoskwinie. Przykryć rozwałkowanym jasnym ciastem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 50-60 minut, aż wierzch się ładnie zarumieni.

1 komentarz:


  1. kabamaiga
    2013/08/08 13:15:24
    Od kilku dni chodzi za mną sernik Edytko. Szkoda, że nie mogę się poczęstować Twoim.
    jolantaszyndlarewicz
    2013/08/15 12:12:07
    Sernik z brzoskwiniami to w naszym domu klasyk .... robię go troszkę inaczej ...ale Twój na kakaowym spodzie bardzo mi przypadł do gustu:) buźka
    dogsonx
    2013/08/16 15:44:47
    Takiego sernika jeszcze nie znam, chyba muszę wypróbować, wygląda zachęcająco!! :)
    Gość: Monia, 151.65.215.*
    2015/05/30 15:50:36
    Bardzo ładny ten sernik. Mam jednak takie pytanko... w przepisie jest napisane : "twaróg utrzeć z cukrem, a następnie z miękkim masłem" a w składnikach na masę serową nie jest podane ile tego masła dokładnie trzeba. Można prosić o malutką wskazówkę? Z góry dziękuję :)
    edyta_rosner
    2015/05/31 23:16:22
    Monia sprawdziłam w gazecie, z której jest przepis i w masie serowej nie ma masła. Podczas opisu wykonania musiałam je wpisać z rozpędu z rozpędu, już poprawiam. Dziękuję za czujność i przepraszam za wprowadzenie w błąd!

    OdpowiedzUsuń