Na upały najlepsze ciasto to takie, które można podać na zimno. Na przykład sernik prosto z lodówki.
Przepis z magazynu "Sól i Pieprz" nr 3/2012, podaję z moimi zmianami.
Składniki (na formę o wymiarach 28x23 cm)
na ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 200 g cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła
- 2 jajka
- 5 łyżek mleka
- 2 łyżki kakao
na masę serową:
- 500 g kremowego twarogu (może być wiaderkowy lub sernikowo-kanapkowy)
- 70 g cukru pudru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
- 5 łyżek mleka
- 1 jajko
ponadto:
- 8 połówek brzoskwiń (mogą być z puszki)
Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z
cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone w kawałki masło i
wyrobić kruszonkę. Usypać górkę, na środku zrobić dołek, wlać
roztrzepane jajka i mleko, zagnieść gładkie ciasto.
Podzielić je na dwie równe części. Do jednej z nich dodać kakao i ponownie wyrabiać, aż ciasto będzie równomiernie brązowe.
Obydwa kawałki ciasta uformować w wałki, owinąć filią i włożyć do lodówki na około 45 minut.
Obydwa kawałki ciasta uformować w wałki, owinąć filią i włożyć do lodówki na około 45 minut.
W tym czasie przygotować masę serową:
twaróg utrzeć z cukrem, a następnie dodać jajko i budyń rozpuszczony w mleku. Ubić na gładką, puszystą masę.
twaróg utrzeć z cukrem, a następnie dodać jajko i budyń rozpuszczony w mleku. Ubić na gładką, puszystą masę.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Rozwałkować ciemne ciasto i rozłożyć je na spodzie formując wysoki
brzeg. Na ciasto wyłożyć masę serową, a na niej ułożyć pokrojone w
ćwiartki obrane ze skorki brzoskwinie. Przykryć rozwałkowanym jasnym
ciastem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 50-60 minut, aż wierzch się ładnie zarumieni.
OdpowiedzUsuńkabamaiga
2013/08/08 13:15:24
Od kilku dni chodzi za mną sernik Edytko. Szkoda, że nie mogę się poczęstować Twoim.
jolantaszyndlarewicz
2013/08/15 12:12:07
Sernik z brzoskwiniami to w naszym domu klasyk .... robię go troszkę inaczej ...ale Twój na kakaowym spodzie bardzo mi przypadł do gustu:) buźka
dogsonx
2013/08/16 15:44:47
Takiego sernika jeszcze nie znam, chyba muszę wypróbować, wygląda zachęcająco!! :)
Gość: Monia, 151.65.215.*
2015/05/30 15:50:36
Bardzo ładny ten sernik. Mam jednak takie pytanko... w przepisie jest napisane : "twaróg utrzeć z cukrem, a następnie z miękkim masłem" a w składnikach na masę serową nie jest podane ile tego masła dokładnie trzeba. Można prosić o malutką wskazówkę? Z góry dziękuję :)
edyta_rosner
2015/05/31 23:16:22
Monia sprawdziłam w gazecie, z której jest przepis i w masie serowej nie ma masła. Podczas opisu wykonania musiałam je wpisać z rozpędu z rozpędu, już poprawiam. Dziękuję za czujność i przepraszam za wprowadzenie w błąd!