Zwykłe, ucierane ciasto. Ale z dodatkiem
tego, co w szafkach i szufladach kuchennych czeka na wykorzystanie.
Kolejny raz okazuje się, że mak i kandyzowana skórka pomarańczowa dobrze
do siebie pasują. Nie tylko podczas Świąt Bożego Narodzenia. Do herbaty
w prawie już jesienne, bo chłodne wieczory takie ciasto pasuje
doskonale.
Składniki (na formę o wymiarach 23x13 cm):
- 225 g masła w temperaturze pokojowej
- 175 g brązowego cukru (dałam pół na pół z białym, bo brązowego zabrakło)
- 3 jajka
- 350 g mąki pszennej
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek mleka
- 1,5 łyżki maku
- 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej - przepis na domową znajdziecie tutaj
Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem.
Nie przerywając mieszania dodawać po jednym jajku, a na koniec ucierania
dorzucić skórkę pomarańczową.
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łopatką lub drewnianą łyżką. Dolać mleko, wsypać mak i jeszcze raz dobrze wymieszać.
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łopatką lub drewnianą łyżką. Dolać mleko, wsypać mak i jeszcze raz dobrze wymieszać.
Masę przełożyć do natłuszczonej i obsypanej mąką formy, wyrównać wierzch.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180
st.C i piec przez około 50-60 minut, aż wierzch się zarumieni, a boki
ciasta zaczną odstawać od formy. Po upieczeniu drzwiczki piekarnika
otworzyć, ale ciasto zostawić w środku na 10-15 minut. Potem je wyjąć i
zostawić do ostygnięcia.
OdpowiedzUsuńGość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
2013/08/27 20:50:01
Ja też znalazlam ostatnio "zaległy" mak i tez postanowilam upiec takiego pieguska-masz racje już mozna :) bo jakby jesienniej :)
kabamaiga
2013/08/28 07:27:14
O tak. Niestety już prawie jesiennie :( Ale ciasto mi się podoba. To jedyna wersja ciast z makiem jakie jadam.
jolantaszyndlarewicz
2013/09/01 21:04:40
Bardzo podobne do pieguska .... którego uwielbiam:)