wtorek, 27 sierpnia 2013

Ucierane ciasto z makiem

Zwykłe, ucierane ciasto. Ale z dodatkiem tego, co w szafkach i szufladach kuchennych czeka na wykorzystanie. Kolejny raz okazuje się, że mak i kandyzowana skórka pomarańczowa dobrze do siebie pasują. Nie tylko podczas Świąt Bożego Narodzenia. Do herbaty w prawie już jesienne, bo chłodne wieczory takie ciasto pasuje doskonale.

ucierane ciasto z makiem1

Składniki (na formę o wymiarach 23x13 cm):
  • 225 g masła w temperaturze pokojowej
  • 175 g brązowego cukru (dałam pół na pół z białym, bo brązowego zabrakło)
  • 3 jajka
  • 350 g mąki pszennej
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek mleka
  • 1,5 łyżki maku
  • 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej - przepis na domową znajdziecie tutaj

Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem. Nie przerywając mieszania dodawać po jednym jajku, a na koniec ucierania dorzucić skórkę pomarańczową.
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łopatką lub drewnianą łyżką. Dolać mleko, wsypać mak i jeszcze raz dobrze wymieszać.
Masę przełożyć do natłuszczonej i obsypanej mąką formy, wyrównać wierzch.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 50-60 minut, aż wierzch się zarumieni, a boki ciasta zaczną odstawać od formy. Po upieczeniu drzwiczki piekarnika otworzyć, ale ciasto zostawić w środku na 10-15 minut. Potem je wyjąć i zostawić do ostygnięcia.

ucierane ciasto z makiem2

1 komentarz:


  1. Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
    2013/08/27 20:50:01
    Ja też znalazlam ostatnio "zaległy" mak i tez postanowilam upiec takiego pieguska-masz racje już mozna :) bo jakby jesienniej :)
    kabamaiga
    2013/08/28 07:27:14
    O tak. Niestety już prawie jesiennie :( Ale ciasto mi się podoba. To jedyna wersja ciast z makiem jakie jadam.
    jolantaszyndlarewicz
    2013/09/01 21:04:40
    Bardzo podobne do pieguska .... którego uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń