czwartek, 1 sierpnia 2013

Chłodnik ogórkowy z szynką i grzankami

To danie przygotowałam na prośbę czytelniczki Anny, która poszukuje nowych przepisów na chłodniki. Aura za oknem nie sprzyja długiemu przebywaniu w pobliżu kuchenki, więc chłodnik to danie wprost idealne na upały. Co prawda w tej wersji trzeba poświęcić chwilkę na usmażenie grzanek, ale na prawdę warto, bo jak się okazuje, są bardzo dobrym dodatkiem. A Wy jedliście kiedyś chłodnik z grzankami?

chłodnik ogórkowy z szynką i grzanakmi

Składniki (na 2 porcje):
  • 1 spory ogórek
  • 1/2 cebuli białej
  • 100 g szynki (np. gotowanej)
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon (lub innej ostrej)
  • 1 duży kubek jogurtu naturalnego (370 g)
  • sól, biały pieprz
  • szczypiorek i koperek
  • 1 bułka (np. z tego przepisu)
  • tłuszcz do smażenia
Ogórka obrać, pokroić w małą kostkę, cebulę drobno posiekać, szynkę pokroić w kostkę lub paseczki. Włożyć do miski, dodać musztardę i majonez, wymieszać. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Przykryć i schłodzić w lodówce.
Bułkę przekroić na trzy kromki, a następnie pokroić w kostkę. Usmażyć na złoty kolor.

Przed podaniem chłodnik rozlać do misek, posypać posiekanym szczypiorkiem i koperkiem oraz zimnymi grzankami.

1 komentarz:


  1. jolantaszyndlarewicz
    2013/08/06 16:44:33
    Nie jadłam chłodnika z grzankami .... wyglada bardzo apetycznie:) buźka

    OdpowiedzUsuń