To danie przygotowałam na prośbę
czytelniczki Anny, która poszukuje nowych przepisów na chłodniki. Aura
za oknem nie sprzyja długiemu przebywaniu w pobliżu kuchenki, więc
chłodnik to danie wprost idealne na upały. Co prawda w tej wersji trzeba
poświęcić chwilkę na usmażenie grzanek, ale na prawdę warto, bo jak się
okazuje, są bardzo dobrym dodatkiem. A Wy jedliście kiedyś chłodnik z
grzankami?
Składniki (na 2 porcje):
- 1 spory ogórek
- 1/2 cebuli białej
- 100 g szynki (np. gotowanej)
- 1 łyżeczka musztardy Dijon (lub innej ostrej)
- 1 duży kubek jogurtu naturalnego (370 g)
- sól, biały pieprz
- szczypiorek i koperek
- 1 bułka (np. z tego przepisu)
- tłuszcz do smażenia
Ogórka obrać, pokroić w małą kostkę,
cebulę drobno posiekać, szynkę pokroić w kostkę lub paseczki. Włożyć do
miski, dodać musztardę i majonez, wymieszać. Doprawić do smaku solą i
białym pieprzem. Przykryć i schłodzić w lodówce.
Bułkę przekroić na trzy kromki, a następnie pokroić w kostkę. Usmażyć na złoty kolor.
Przed podaniem chłodnik rozlać do misek, posypać posiekanym szczypiorkiem i koperkiem oraz zimnymi grzankami.
OdpowiedzUsuńjolantaszyndlarewicz
2013/08/06 16:44:33
Nie jadłam chłodnika z grzankami .... wyglada bardzo apetycznie:) buźka