wtorek, 13 sierpnia 2013

Placki z cukinii z serem feta

Takie placki to już tradycyjny letni obiad w naszym domu - dzieci za nimi przepadają. Nie może być inaczej, skoro zazwyczaj mamy cukiniowy urodzaj w ogródku i trzeba wynajdować różne sposoby na ich wykorzystanie. Tym razem piszę, że zazwyczaj, bo ogródkiem zajmuje się mama i w tym roku tak siała, że wyrosły nam same dynie, a ani jedna cukinia... Debiutujemy więc w roli hodowczyń dyń, a cukinię z której zrobiłam placki dostałyśmy od sąsiadki ;)

A może spróbujecie też wersji z mięsem? Polecam kotleciki cukiniowo-kurczakowe.


placki z cukinii z serem feta

Składniki:
  • 600 g cukinii (1 średniej wielkości lub 2 nieduże)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 mała cebula
  • 250 g fety
  • 4-5 łyżek mąki pszennej
  • 2 jajka
  • pieprz i sól do smaku

Cukinię umyć i razem ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać łyżeczką soli i odstawić na jakiś czas. Kiedy cukinia puści sok, odcisnąć ją dobrze.

Cebulę obrać, umyć i drobno posiekać, dodać do odciśniętej cukinii. Fetę pokroić w kostkę, dorzucić do cukinii z cebulą. Dodać także roztrzepane jajka i mąkę (w razie potrzeby dodać trochę więcej mąki, jeśli masa będzie zbyt rzadka). Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą.
Na patelni rozgrzać olej i łyżką kłaść nieduże placuszki. Smażyć przez kilka minut na złoty kolor z obydwu stron.

Placki podałam z sosem przygotowanym tak jak do tej sałatki.

1 komentarz:


  1. pink.yyy
    2013/08/13 13:04:49
    Cukinia i feta to jedno z moich ulubionych połączeń, muszą być przepyszne *.*
    milk_chocolate84
    2013/08/13 14:17:58
    feta musiała dać fajnego smaczku! Podoba mi się ten pomysł :)
    Gość: Dominika, *.dynamic.chello.pl
    2013/08/13 16:22:35
    Ostatnio robiłam podobne cukiniowe placki, zamiast fety była ricotta. Pomimo, że bardzo dokładnie odcisnęłam cukinię placki nie stanowiły całości, że tak powiem. Rozpadały się i przypominały wszystko tylko nie placki... W smaku na szczęście były pyszne, no ale forma wiadomo, też ma znaczenie. To tytułem wstępu. Przechodzę do sedna: Masz jakiś patent na zwarte placki? Może popełniam jakiś dziwny błąd? Smażę je na patelni ceramicznej, na bardzo małej ilości tłuszczu, może lepiej je upiec? A może to ricotta zawiniła?
    Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
    2013/08/13 18:14:43
    cukinia i fata ..musze to zjeść :) bardzo pomysłowe danko!
    kabamaiga
    2013/08/14 14:46:41
    Ciekawa jestem co przygotujesz z tych dyń.
    Gość: Amelia, *.dynamic.gprs.plus.pl
    2013/08/18 19:16:54
    Wypróbowałam - rewelacyjne, dodałam jeszcze do ciasta trochę suszonej bazylii.
    Gość: kocie-smaki, *.bestgo.pl
    2013/08/19 06:19:31
    o tak, w sezonie cukiniowym takie placuszki to podstawa :)
    chochlikikuchenne
    2013/08/19 12:57:54
    Switne te placuszki :)
    Ja takze uwielbiam polaczenie fety i cukinii :D
    jolantaszyndlarewicz
    2013/09/01 20:47:46
    Dyńki też są pyszne:) .... iteż można z nich zrobić pyszne placuszki:) ... te cukiniowe bardzo mi się podobają Edytko:) buźka

    OdpowiedzUsuń