Takie placki to już tradycyjny letni
obiad w naszym domu - dzieci za nimi przepadają. Nie może być inaczej,
skoro zazwyczaj mamy cukiniowy urodzaj w ogródku i trzeba wynajdować
różne sposoby na ich wykorzystanie. Tym razem piszę, że zazwyczaj, bo
ogródkiem zajmuje się mama i w tym roku tak siała, że wyrosły nam same
dynie, a ani jedna cukinia... Debiutujemy więc w roli hodowczyń dyń, a
cukinię z której zrobiłam placki dostałyśmy od sąsiadki ;)
A może spróbujecie też wersji z mięsem? Polecam kotleciki cukiniowo-kurczakowe.
Składniki:
- 600 g cukinii (1 średniej wielkości lub 2 nieduże)
- 1 łyżeczka soli
- 1 mała cebula
- 250 g fety
- 4-5 łyżek mąki pszennej
- 2 jajka
- pieprz i sól do smaku
Cukinię umyć i razem ze skórką zetrzeć
na tarce o dużych oczkach. Posypać łyżeczką soli i odstawić na jakiś
czas. Kiedy cukinia puści sok, odcisnąć ją dobrze.
Cebulę obrać, umyć i drobno posiekać, dodać do odciśniętej cukinii. Fetę pokroić w kostkę, dorzucić do cukinii z cebulą. Dodać także roztrzepane jajka i mąkę (w razie potrzeby dodać trochę więcej mąki, jeśli masa będzie zbyt rzadka). Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą.
Cebulę obrać, umyć i drobno posiekać, dodać do odciśniętej cukinii. Fetę pokroić w kostkę, dorzucić do cukinii z cebulą. Dodać także roztrzepane jajka i mąkę (w razie potrzeby dodać trochę więcej mąki, jeśli masa będzie zbyt rzadka). Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą.
Na patelni rozgrzać olej i łyżką kłaść nieduże placuszki. Smażyć przez kilka minut na złoty kolor z obydwu stron.
Placki podałam z sosem przygotowanym tak jak do tej sałatki.
OdpowiedzUsuńpink.yyy
2013/08/13 13:04:49
Cukinia i feta to jedno z moich ulubionych połączeń, muszą być przepyszne *.*
milk_chocolate84
2013/08/13 14:17:58
feta musiała dać fajnego smaczku! Podoba mi się ten pomysł :)
Gość: Dominika, *.dynamic.chello.pl
2013/08/13 16:22:35
Ostatnio robiłam podobne cukiniowe placki, zamiast fety była ricotta. Pomimo, że bardzo dokładnie odcisnęłam cukinię placki nie stanowiły całości, że tak powiem. Rozpadały się i przypominały wszystko tylko nie placki... W smaku na szczęście były pyszne, no ale forma wiadomo, też ma znaczenie. To tytułem wstępu. Przechodzę do sedna: Masz jakiś patent na zwarte placki? Może popełniam jakiś dziwny błąd? Smażę je na patelni ceramicznej, na bardzo małej ilości tłuszczu, może lepiej je upiec? A może to ricotta zawiniła?
Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
2013/08/13 18:14:43
cukinia i fata ..musze to zjeść :) bardzo pomysłowe danko!
kabamaiga
2013/08/14 14:46:41
Ciekawa jestem co przygotujesz z tych dyń.
Gość: Amelia, *.dynamic.gprs.plus.pl
2013/08/18 19:16:54
Wypróbowałam - rewelacyjne, dodałam jeszcze do ciasta trochę suszonej bazylii.
Gość: kocie-smaki, *.bestgo.pl
2013/08/19 06:19:31
o tak, w sezonie cukiniowym takie placuszki to podstawa :)
chochlikikuchenne
2013/08/19 12:57:54
Switne te placuszki :)
Ja takze uwielbiam polaczenie fety i cukinii :D
jolantaszyndlarewicz
2013/09/01 20:47:46
Dyńki też są pyszne:) .... iteż można z nich zrobić pyszne placuszki:) ... te cukiniowe bardzo mi się podobają Edytko:) buźka