Kolejny przepis będący efektem
zachcianki, więc zupełnie nie sezonowy. Po prostu kiedy zobaczyłam tą
tartę, musiałam ją zrobić. Gdyby pominąć czas poświęcony na obieranie,
krojenie i smażenie pieczarek, byłaby to tarta mało pracochłonna. Ale
sądzę że i tak można zaliczyć ją do dań, które dość szybko się robi. A
jeśli pieczarki przygotujecie wcześniej, to można powiedzieć, że ta
tarta właściwie sama się robi.
Koniecznie musicie ją zrobić, jeśli lubicie sery pleśniowe.
Przepis z blogu Moje kucharzenie (podaję z moimi zmianami).
Składniki (na formę o wymiarach 24x30 cm):
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 500 g pieczarek
- 2 jajka
- 100 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
- trójkąt sera Brie (w oryginale krążek Camemberta)
- kawałek sera pleśniowego Lazur
- sól, pieprz
Pieczarki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Usmażyć na maśle, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Płat ciasta rozwinąć i wyłożyć nim
posmarowaną olejem ceramiczną formę do zapiekania. Ciasto nakłuć
widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć grochem, fasolą lub
ceramicznymi kulkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i
piec przez około 20 minut. Następnie zdjąć papier z obciążeniem, a formę
z ciastem ponownie wstawić do piekarnika na około 7-10 minut do
zrumienienia.
Ser Brie pokroić na plasterki, a Lazur w kostkę.
Jajka roztrzepać ze śmietanką, doprawić solą i pieprzem.
Na podpieczonym cieście rozłożyć usmażone pieczarki oraz obydwa rodzaje serów i zalać masą śmietanowo-jajeczną.
Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 180 st.C i piec przez 20 minut.
Jajka roztrzepać ze śmietanką, doprawić solą i pieprzem.
Na podpieczonym cieście rozłożyć usmażone pieczarki oraz obydwa rodzaje serów i zalać masą śmietanowo-jajeczną.
Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 180 st.C i piec przez 20 minut.
Upieczoną tartę po wyjęciu z piekarnika zostawić w formie na około 5-10 minut, następnie pokroić i od razu podawać.
OdpowiedzUsuńwiosenka27
2013/08/21 13:46:35
Coś pysznego:)
edyta_rosner
2013/08/21 13:49:32
Wiosenko zgadzam się :)
abbra
2013/08/21 17:28:25
Podoba mi się prostokątna wersja tej tarty - ładnie się prezentuje :)
anndyn
2013/08/22 08:33:18
Wygląda świetnie :) chociaż osobiście nie przepadam za takim serem :p to i tak całkiem całkiem
kabamaiga
2013/08/22 12:30:45
W domu sery pleśniowe lubię głównie ja. Może zrobię tylko dla siebie?
jolantaszyndlarewicz
2013/09/01 20:52:44
Bardzo lubię ser pleśniowy, jednak w swojej tarcie zamieniłabym ciasto francuskie na kruche ...bo jakoś francuskie wolę w słodkiej wersji:)