środa, 21 sierpnia 2013

Tarta pieczarkowo-serowa na cieście francuskim

Kolejny przepis będący efektem zachcianki, więc zupełnie nie sezonowy. Po prostu kiedy zobaczyłam tą tartę, musiałam ją zrobić. Gdyby pominąć czas poświęcony na obieranie, krojenie i smażenie pieczarek, byłaby to tarta mało pracochłonna. Ale sądzę że i tak można zaliczyć ją do dań, które dość szybko się robi. A jeśli pieczarki przygotujecie wcześniej, to można powiedzieć, że ta tarta właściwie sama się robi. 
Koniecznie musicie ją zrobić, jeśli lubicie sery pleśniowe.

tarta 

Przepis z blogu Moje kucharzenie (podaję z moimi zmianami).

Składniki (na formę o wymiarach 24x30 cm):
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 500 g pieczarek
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
  • trójkąt sera Brie (w oryginale krążek Camemberta)
  • kawałek sera pleśniowego Lazur
  • sól, pieprz

Pieczarki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Usmażyć na maśle, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Płat ciasta rozwinąć i wyłożyć nim posmarowaną olejem ceramiczną formę do zapiekania. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć grochem, fasolą lub ceramicznymi kulkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec przez około 20 minut. Następnie zdjąć papier z obciążeniem, a formę z ciastem ponownie wstawić do piekarnika na około 7-10 minut do zrumienienia.
Ser Brie pokroić na plasterki, a Lazur w kostkę.
Jajka roztrzepać ze śmietanką, doprawić solą i pieprzem.

Na podpieczonym cieście rozłożyć usmażone pieczarki oraz obydwa rodzaje serów i zalać masą śmietanowo-jajeczną.

Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 180 st.C i piec przez 20 minut.
Upieczoną tartę po wyjęciu z piekarnika zostawić w formie na około 5-10 minut, następnie pokroić i od razu podawać.

1 komentarz:


  1. wiosenka27
    2013/08/21 13:46:35
    Coś pysznego:)
    edyta_rosner
    2013/08/21 13:49:32
    Wiosenko zgadzam się :)
    abbra
    2013/08/21 17:28:25
    Podoba mi się prostokątna wersja tej tarty - ładnie się prezentuje :)
    anndyn
    2013/08/22 08:33:18
    Wygląda świetnie :) chociaż osobiście nie przepadam za takim serem :p to i tak całkiem całkiem
    kabamaiga
    2013/08/22 12:30:45
    W domu sery pleśniowe lubię głównie ja. Może zrobię tylko dla siebie?
    jolantaszyndlarewicz
    2013/09/01 20:52:44
    Bardzo lubię ser pleśniowy, jednak w swojej tarcie zamieniłabym ciasto francuskie na kruche ...bo jakoś francuskie wolę w słodkiej wersji:)

    OdpowiedzUsuń