poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Makaron z suszonymi pomidorami i fetą

Takie danie można podać zarówno na ciepło, jak i na zimno jako sałatkę. Dzieci jadły wersję ciepłą (oczywiście po wyjęciu pomidorów, bo jeden nie lubi, a drugi za mały), a dorośli zimną (na upały doskonałą). Bardzo dobre, aromatyczne, szybkie i łatwe do zrobienia. No i potrzeba tylko czterech składników, aby to danie przygotować. Same zalety :)

makaron z suszonymi pomidorami i fetą

Składniki:
  • 300 g makaronu (u mnie muszle lumaconi)
  • 1 brokuł
  • 3/4 słoiczka suszonych pomidorów w oleju
  • 2-3 łyżki oleju ze słoiczka z pomidorami
  • opakowanie sera feta w kostkach
  • sól

Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente, odcedzić.
Brokuła umyć, podzielić na różyczki, włożyć do wrzątku i gotować do miękkości bez przykrycia (żeby nie stracił koloru). Odcedzić.
Pomidory pokroić w paseczki, wrzucić do miski. Dodać jeszcze ciepły makaron i olej, wymieszać. Następnie dodać brokuła i osączoną fetę. Wymieszać delikatnie.
Podawać na ciepło lub zimno.

1 komentarz:


  1. Gość: http:pastawithapplepie.blogspot.com, *.adsl.inetia.pl
    2013/08/05 09:48:56
    swietna propozycja ;) pomidory suszone sa niesamowite w smaku
    majanaboxing
    2013/08/05 10:37:34
    Smakowicie. Dawno nie robiłam nic z suszonymi pomidorkami.
    kabamaiga
    2013/08/05 18:33:38
    Poproszę na zimno.
    jolantaszyndlarewicz
    2013/08/06 16:46:19
    Poproszę i na zimno i na ciepło:) rewelacyjne danie / sałatka:)
    ulachmiel
    2013/08/07 11:10:34
    Zrobiłam wczoraj na ciepło z małą modyfikacją. Mój domowy "mięsojadek" poprosił o dołożenie piersi z kurczaka obsmażonej na oleju z suszonych pomidorów. Niestety, nie dane nam było spróbować wersji na zimno.
    edyta_rosner
    2013/08/07 13:00:29
    ulachmiel ja w takie upały wcale nie mam ochoty na mięso, więc przyrządzam głównie obiady bezmięsne :)

    Cieszę się, że smakowało!

    OdpowiedzUsuń