Dziś Światowy Dzień Chleba.
Ponieważ od pieczenia jednego dużego chleba wolę robić mniejsze formy,
czyli bułki, a do zakwasu jeszcze nie podeszłam, dzisiaj świętuję bułką
paryską (czy też weką, jak się u nas ją nazywa). To taka forma pośrednia
między chlebem a małymi bułkami.
Dodatek płatków owsianych sprawia, że
takie pieczywo dostarcza nam nieco dobroczynnego błonnika. Dlatego jest
doskonałe na śniadanie.
Przepis z książki "Chleby, bułki, bułeczki" wyd. Świat Książki podaję z małymi zmianami.
Składniki (na 3 sztuki):
- 800 g mąki pszennej (w oryginale 750 g)
- 40 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 500 ml ciepłego mleka
- 250 g płatków owsianych
- 20 g soli
- 60 g masła (stopionego i przestudzonego)
- 1 jajko (roztrzepane)
Do dużej miski wsypać mąkę, na środku
zrobić wgłębienie. Wkruszyć do niego drożdże, posypać cukrem i zalać
mlekiem. Palcami wyrobić zaczyn wykorzystując około 2/3 mąki.
Tak przygotowany rozczyn posypać płatkami owsianymi i posolić. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Tak przygotowany rozczyn posypać płatkami owsianymi i posolić. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Po tym czasie rozczyn dobrze wyrobić z jajkiem i masłem. Ponownie przykryć i odstawić na kolejne 30 minut.
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, żeby
usunąć powietrze i podzielić na trzy części. Z każdej uformować podłużną
bułkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem lub matą do pieczenia.
Każdą bułkę naciąć kilka razy na ukos. Bułki przykryć i odstawić na
15-20 minut do napuszenia.
Przed wstawieniem do piekarnika ciasto skropić letnią wodą.
Piec przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 st.C.
OdpowiedzUsuńewe.wo
2013/10/16 12:42:55
Wygląda na bardzo delikatną. Tak sobie myślę, że byłaby idealna do słodkiego puddingu :)
pozdrawiam ciepło!
kabamaiga
2013/10/16 16:37:38
Ona nawet wygląda na zdjęciu jak chleb ;)
pieczarka_mysia
2013/10/16 18:51:44
Wspaniały wypiek :) zapisuje do zrobienia!
Pozdrawiam!
majanaboxing
2013/10/16 21:51:31
Pyszna bułka! :)
asialc1
2013/10/20 14:29:08
Ależ musiał być obłędny zapach podczas pieczenia ;-)
Gość: zorra, *.red-80-24-93.staticip.rima-tde.net
2013/10/21 11:45:54
I would like to try a slice right now! Dziękujemy za udział w <a href="www.kochtopf.me/announcing-world-bread-day-2013-8th-edition>Dniu Chleba Świata 2013</a>.
jolantaszyndlarewicz
2013/10/24 07:42:38
ja akurat najczęściej piekę chleb, choć i bułeczki lubię ... ale takiej długiej buły to jeszcze nie piekłam:). U nas na taką bułkę mówi się wrocławska:) ... a dodatek płatków to świetny pomysł:)