środa, 16 października 2013

Bułka paryska z płatkami owsianymi

Dziś Światowy Dzień Chleba. Ponieważ od pieczenia jednego dużego chleba wolę robić mniejsze formy, czyli bułki, a do zakwasu jeszcze nie podeszłam, dzisiaj świętuję bułką paryską (czy też weką, jak się u nas ją nazywa). To taka forma pośrednia między chlebem a małymi bułkami.
Dodatek płatków owsianych sprawia, że takie pieczywo dostarcza nam nieco dobroczynnego błonnika. Dlatego jest doskonałe na śniadanie.

bułka paryska1

Przepis z książki "Chleby, bułki, bułeczki" wyd. Świat Książki podaję z małymi zmianami.

Składniki (na 3 sztuki):
  • 800 g mąki pszennej (w oryginale 750 g)
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500 ml ciepłego mleka
  • 250 g płatków owsianych
  • 20 g soli
  • 60 g masła (stopionego i przestudzonego)
  • 1 jajko (roztrzepane)
Do dużej miski wsypać mąkę, na środku zrobić wgłębienie. Wkruszyć do niego drożdże, posypać cukrem i zalać mlekiem. Palcami wyrobić zaczyn wykorzystując około 2/3 mąki.
Tak przygotowany rozczyn posypać płatkami owsianymi i posolić. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Po tym czasie rozczyn dobrze wyrobić z jajkiem i masłem. Ponownie przykryć i odstawić na kolejne 30 minut.
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, żeby usunąć powietrze i podzielić na trzy części. Z każdej uformować podłużną bułkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem lub matą do pieczenia. Każdą bułkę naciąć kilka razy na ukos. Bułki przykryć i odstawić na 15-20 minut do napuszenia.
Przed wstawieniem do piekarnika ciasto skropić letnią wodą.
Piec przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 st.C.

 bułka paryska2


World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it!

1 komentarz:


  1. ewe.wo
    2013/10/16 12:42:55
    Wygląda na bardzo delikatną. Tak sobie myślę, że byłaby idealna do słodkiego puddingu :)
    pozdrawiam ciepło!
    kabamaiga
    2013/10/16 16:37:38
    Ona nawet wygląda na zdjęciu jak chleb ;)
    pieczarka_mysia
    2013/10/16 18:51:44
    Wspaniały wypiek :) zapisuje do zrobienia!

    Pozdrawiam!
    majanaboxing
    2013/10/16 21:51:31
    Pyszna bułka! :)
    asialc1
    2013/10/20 14:29:08
    Ależ musiał być obłędny zapach podczas pieczenia ;-)
    Gość: zorra, *.red-80-24-93.staticip.rima-tde.net
    2013/10/21 11:45:54
    I would like to try a slice right now! Dziękujemy za udział w <a href="www.kochtopf.me/announcing-world-bread-day-2013-8th-edition>Dniu Chleba Świata 2013</a>.
    jolantaszyndlarewicz
    2013/10/24 07:42:38
    ja akurat najczęściej piekę chleb, choć i bułeczki lubię ... ale takiej długiej buły to jeszcze nie piekłam:). U nas na taką bułkę mówi się wrocławska:) ... a dodatek płatków to świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń